Bitcoin Schnorr signatures in conflict met twee niet verlopen patenten?

on .

Schnorr signatures Bitcoin patent  
Enkele dagen geleden schreven we een uitgebreid artikel over de mogelijkheden van de zogenoemde Schnorr signatures. Dit nieuwe type transacties zou nieuwe deuren kunnen openen voor de schaalbaarheid van de Bitcoin blockchain. De kans bestaat echter dat de technologische doorbraak wordt gedwarsboomd door een tweetal patenten die nog niet verlopen zijn. Enkele specifieke applicaties van het Schnorr algoritme worden namelijk door patenthouders tegen gehouden. Kan Bitcoin straks rechtszaken verwachten?

Schnorr signatures vs. ECDSA

Momenteel worden transacties op het Bitcoin netwerk goedgekeurd middels een ietwat inefficiënt protocol: Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA). Of voor de minder technische mensen: een handtekening voor elke indivuduele blockchain transactie, zonder speciale groeperingen.

ECDSA neemt een flink deel van de hashrate-kracht in beslag, waardoor het snel groeiende blockchain-gebruik enorm veel zinloze rekenkracht kost. Het was hierom dat Pieter Wuille een voorstel naar voren bracht voor de invoering van Schnorr signatures op de Bitcoin blockchain. Er was immers net een oud patent verlopen die deze switch mogelijk maakte.

Geldige Patenten

ECDSA was destijds namelijk verkozen boven de efficiëntere Schnorr handtekeningen vanwege mogelijke problemen met een bestaand patent. Het standaardiseren van Schnorr werd onmogelijk gemaakt door zijn geestelijk vader met dezelfde naam, een patent dat inmddels verlopen is.

Consensus bereiken op een decentraal platform als Bitcoin heeft even tijd nodig, waardoor pas nu de invoering van nieuwe transactieprotocol mogelijk is geworden. Ware het niet dat er nog twee kleine hobbels in de weg zijn opgedoken: twee nog altijd geldige patenten kunnen namelijk de invoering van de nieuwe transactietechniek dwarsbomen. Hierbij gaat het om de volgende patenten, die allebei focussen op het algoritme achter de Schnorr handtekeningen:

  1. Masking and Additive Decomposition Techniques for Cryptographic Field Operations door Dupaquis et al. (2009)
  2. Signing Methods for Delivering Partial Signatures, and/or Threshold Signatures, Corresponding Verification Methods, and Corresponding Electronic Devices door Joye & Libert (2015)

Schaalbaarheid Bitcoin in gevaar?

Als het ontwikkelteam van Bitcoin de bovengenoemde patenten niet in overweging neemt, kunnen er in de toekomst mogelijk juridische problemen ontstaan met meerdere rechtszaken. Ondanks het feit dat de blockchain op decentraal wordt ontwikkeld, zijn er altijd mensen eindverantwoordelijk voor bepaalde wijzigingen in het algoritme.

Het is hierom cruciaal dat het ontwikkelteam zich bewust is van het bestaan van de patenten. Om de vraag te beantwoorden of de schaalbaarheid van Bitcoin in gevaar is, kunnen we twee simpele oplossingen aandragen:

  1. In de ontwikkeling wordt actief getracht de algoritmes zo te schrijven dat de patenten juridisch gezien niet worden doorbroken;
  2. Er wordt toenadering tot de patenthouders gezocht en een juridisch bindende uitzondering gemaakt, ten behoeve van de ontwikkeling van Bitcoin.


Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: bitcoin

Add comment


Security code
Refresh