Bitcoins zelf direct accepteren

Het mooie aan bitcoin is dat je geen derde partij nodig hebt om betalingen te accepteren, je kan dit helemaal zelf doen. Zoals eerder gezegd is dit niet de meest makkelijke / efficiente manier maar er zijn misschien redenen voor je om hiervoor te kiezen. Je wil misschien je verdiende bitcoins niet omzetten naar euro's of je wil misschien eerst eens proberen of er uberhaupt mensen met bitcoin gaan betalen voordat je de betalingsoptie gaat integreren. Hoe het ook zij, je kan het dus ook zelf doen, we zullen een korte uitleg geven hoe je aan zou kunnen pakken.

stap1: Een Bitcoin-adres

Zoals gezegd dus heb je in principe enkel een bitcoin-adres nodig om bitcoins te kunnen accepteren. De makkelijkste manier om een bitcoin-adres te verkrijgen is door het installeren van bitcoin-software op je computer of door het openen van een online bitcoin wallet / smartphone app op je telefoon. Als je dit gedaan hebt ben je in het bezit van één of meerdere adressen, deze kunnen worden gebruikt om de bitcoin betalingen op te ontvangen. Het mooie aan bitcoin is dat je oneindig veel adressen kan aanmaken, je zou dus ook per transactie een nieuw adres kunnen maken. Als software zou ik de multibit client aanraden, voor een online/smartphone wallet raadt ik de blockchain.info wallet aan.

Stap 2: Bitcoin-adres delen met de klant

Het bitcoin-adres in kwestie kan je dan bijvoorbeeld uitprinten in de vorm van een qr-code en ophangen in je winkel. Op deze manier kunnen klanten dan betalen door de qr-code te scannen met hun smartphone. Sommige software of online wallets laten de adressen al standaard zien in de vorm van een qr-code, maar je kan ook zelf desgewenst een qrcode verkrijgen. Eén manier om zelf een qrcode te maken is door te gaan naar wolframalpha.com en daar het woord "qrcode" in te vullen gevolgd door het bitcoin-adres. Dat zou dus bijvoorbeeld kunnen worden: "qrcode 1Q3oafjfcU1rZAL9vUec8SaWqPVcqFo3Hx". Een andere manier in om te gaan naar blockchain.info en rechtsboven in het zoekscherm je bitcoin-adres in te vullen, dan krijg je ook meteen een qrcode te zien.

Stap 3: De prijs omrekenen

Als je geen gebruik maakt van een betalingsprovider zal je wel handmatig voor elke transactie de prijs moeten omrekenen van euro naar bitcoin, tenzij je uiteraard al je prijzen in bitcoin noteert maar met de koersfluctuaties van Bitcoin is dat niet aan te raden. Een makkelijke site om prijzen om te reken is bijvoorbeeld preev.com. Op deze site kan je een bedrag in bitcoins invoeren en deze rekent deze dan om naar euro's of een andere gewenste valuta.

De meeste online & smartphone walltets hebben ook automatisch een optie om de prijs om te rekenen. De Blockchain.info wallet heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om te betalen in euro's, de walletm rekent dan zelf de prijs om in Bitcoin.

Een andere mooie oplossing voor het omrekenen van de prijs is door gebruik te maken van Bittag. Bittag is een electronisch prijskaartje wat realtime de juiste prijs in bitcoins laat zien. Met andere woorden het prijskaartje houdt de bitcoin-koers in de gaten en rekent deze om in euro's zodat altijd de juiste prijs in bitcoins te zien is.

Stap 4: Bitcoins ontvangen

Als de klant eenmaal duidelijk heeft hoeveel bitcoins hij mag betalen en hij weet op welk adres, dan kan je de betaling ontvangen. In principe is een Bitcoin betaling zo goed als direct. Voor grotere bedragen echter kan je beter even wachten op 1 of meerdere bevestigingen. Alle wallets hebben een manier om te zien of je betaling bevestigd is of niet.

Stap 5: Je bitcoins verkopen of uitgeven?

Als je eenmaal Bitcoins verdient hebt en ze weer wilt verkopen dan kan je dit op meerdere manieren doen, zie het artikel Bitcoin kopen en verkopen voor meer info hierover.

Je kan ze uiteraard ook weer uitgeven das natuurlijk nog veel mooier. Op die manier werken we stapje voor stapje aan een Bitcoin-economie.Kijk maar eens op de Bitcoin-map voor alle fysieke locaties of op de gehele lijst met winkels en webshops.