Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mocht je als investeerder al wat ervaring hebben met het investeren in aandelen, dan is de overstap naar Bitcoin wellicht wat intimiderend. Bitcoin is immers geen investering in een bedrijf, terwijl je met een aandeel feitelijk een stukje van het bedrijf opkoopt. Ook is het een stukje risicovoller en volatieler dan je mogelijk gewend bent.

Toch is het investeren in Bitcoin erg vergelijkbaar met het investeren in aandelen. Wel is het goed om in het achterhoofd te houden dat de waarde zal worden gewaarborgd op een andere manier dan wanneer je bijvoorbeeld een aandeel op de Nederlandse AEX beurs koopt. Er is geen centraal orgaan die overzicht houdt, er zijn geen aandelenvergaderingen, en geen ingewikkelde rapporten om door te lezen. Enkel de Bitcoin whitepaper (er is ook een Nederlandse versie) is belangrijk leesmateriaal.

Hoewel cryptocurrencies als Bitcoin door velen wordt gezien als een relatief risicovolle investering, zullen de grote winsten (en verliezen) op de crypto markt je als geïnteresseerde investeerder wellicht niet zijn ontgaan. Daarom leggen we je graag uit wat nu eigenlijk het verschil is tussen het investeren in een cryptomunt als Bitcoin, en het kopen van een aandeel in bijvoorbeeld een bedrijf als Shell of ASML.

 

Bitcoin Is Geen Aandeel, Maar Een Valuta

Het belangrijkste verschil tussen investeren in een aandeel van een bedrijf en investeren in Bitcoin, is het feit dat Bitcoin feitelijk helemaal geen aandeel is. Het kan beter worden gezien als een valuta, net als de Amerikaanse dollar of de Japanse yen. De Nederlandse Belastingdienst ziet Bitcoin in de regel ook als een valuta, om precies te zijn als digitaal ruilmiddel. Je geeft je crypto-bezittingen jaarlijks op als vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Duidelijk verschil met een traditionele valuta is het feit dat er geen centrale bank is die de uitgave van de munten reguleert, en ook is er geen bank die invloed kan uitoefenen op dergelijke transacties. Het gaat volledig buiten het traditionele financiële systeem om. Dit laatste punt is erg belangrijk vanuit het oogpunt van het algehele beleggingsrisico. Deze is bij cryptomunten relatief hoog, en niet alleen vanwege de relatief sterke marktvolatiliteit.

 

Bitcoin Is Decentraal, Aandelen Zijn Centraal

Het feit dat Bitcoin geen regels heeft en is gebaseerd op principes die door een groep van onafhankelijke spelers democratisch wordt bepaald, houd in dat Bitcoin in beginsel een decentraal systeem is. Dit is fundamenteel verschillend ten opzichte van de centrale beslissingen die een bedrijf met grote regelmaat maakt voor zijn aandeelhouders.

Decentrale organisatie van een valuta is een concept dat voor het bestaan van Bitcoin nog nooit op een serieuze manier is geprobeerd. Dit weergeeft hoe risicovol een potentieel lucratieve belegging als Bitcoin kan zijn ten opzichte van een aandeel.

Critici zouden zeggen dat Bitcoin ‘gebakken lucht’ is, omdat de digitale valuta door niemand in het bijzonder wordt aangestuurd. Het is volgens veel traditionele investeerders een speculatieve asset. Feit is dat mensen waarde weten te hechten aan een peer-to-peer wereldwijd betaalsysteem dat buiten het traditionele systeem functioneert.

Er is een duidelijke use-case, wat waarde genereerd dat buiten het speculatieve om gaat. Noodzaak voor het gebruik van crypto wordt in een wereld vol oppressie steeds duidelijker. En waar waarde wordt gegenereerd, kan er in de handel iets verdiend worden. Daarom kopen en verkopen mensen Bitcoin. Natuurlijk is de prijs voor een deel gebaseerd op speculatie, maar dat zal ook in de wereld van aandelen niet ongewoon zijn. De waarde van een aantal reflecteert immers veelal ook de echte waarde van het bedrijf, maar wel plus de speculatieve waarde van ditzelfde bedrijf in de toekomst.

 

Bitcoin Analyse Werkt Op De Markt Net Als Een Aandeel

Voor beleggers wellicht het belangrijkste aspect in praktische zin: zit er veel verschil in het bepalen wanneer je een aandeel moet kopen, en wanneer je Bitcoin zou moeten kopen? Gelukkig is dit principe vrijwel hetzelfde. De traditionele rode en groene ‘candlesticks’ zijn ook op de Bitcoin prijs grafiek gewoon terug te vinden. Je kunt op een platform als Binance of FTX heel gemakkelijk de welbekende Technische Analyse (TA) op de grafiek van de Bitcoin prijs los laten.

Wel is het goed om te weten dat de volatiliteit bij Bitcoin een stuk sterker is. Bitcoin gaat net als de traditionele aandelenmarkt door alle bekende cycli heen: de ene periode zullen er meer kopers zijn, terwijl de andere periode juist meer verkopers de overhand hebben. Een marktcyclus tussen de bulls en bears zal bij Bitcoin over het algemeen een flink stuk sneller verlopen dan op de aandelenbeurs.

Het is verstandig om je direct vanaf het begin al te verdiepen in Bitcoin mining en de halving-cyclus die Bitcoin kent. Deze zal voor een groot deel op macro-vlak het prijsverloop bepalen. Het bepaald immers hoe sterk het aanbod van nieuwe Bitcoin zal zijn op de markt, ook over periodes van maanden en jaren.

Hiernaast is het verstandig om je te verdiepen in de historische patronen die Bitcoin al heeft doorgelopen. Elke Bitcoin cyclus (van de ene naar de ander halving) is trager verlopen, dit noemen we het concept van lengthening cycles of de ‘Supercyclus theorie’. Elke cyclus is er dus meer en meer tijd kosten: Bitcoin wordt met verloop van tijd op macro-vlak steeds minder volatiel, maar hierdoor ook minder winstgevend. Waar de eerste cyclus 250 dagen in beslag nam, duurde de derde al 1150 dagen. We bevinden ons op het moment van schrijven in de vierde cyclus, welke begon op 15 December 2018 bij een Bitcoin bodemprijs van rond de $3122 USD. Deze is nu dus al langer dan de derde cyclus, en zal naar verwachting nog geruime tijd duren.

 

Brokers Kunnen Zowel Aandelen Als Bitcoin Aanbieden

De gemiddelde belegger koopt aandelen bij een zogenoemde broker: een bedrijf dat bemiddelt tussen de markt zelf en de individuele koper. Je kunt zo op een relatief veilige en betrouwbare manier aandelen aanschaffen. Een aanbieder als DeGiro zal bijvoorbeeld als tussenpersoon voor jou een aandeel aankopen bij een handelsplatform van jou keuze.

Cryptocurrencies werken ook op deze manier. Er zijn in Nederland verschillende door de AFM goedgekeurde tussenhandelaren actief. Bitcoinspot werkt hierbij graag samen met Bitonic, één van de grootste en oudste Nederlandse Bitcoin brokers. Belangrijk om te weten is dat investeringen in Bitcoin nooit vallen onder het zogenoemde depositogarantiestelsel. Deze compenseert de individuele gebruiker tot een bedrag van 100 duizend Euro. Dit is bij een partij als DeGiro bijvoorbeeld wel zo (voor het deel dat niet in aandelen zit maar op de DeGiro rekening staat), maar hier kan je helaas geen Bitcoin aanschaffen.

Het is anders dan bij aandelen niet nodig om een volledige Bitcoin te kopen. Je kunt ook een fractie van een Bitcoin kopen, dit is zelfs de norm om slechts een deel van een BTC aan te schaffen. Het is net alsof je een bepaald aantal Eurocenten zou kopen, in plaats van een volledige Euro. We hebben immers te maken met valuta, niet met een stukje van een bedrijf.

De waarde van 0.5 BTC is net zo valide en serieus als de waarde van 1 BTC, enkel is het in Euros de helft waard. Dat is letterlijk het enige verschil. Vaak zullen Bitcoin wallets de waarde van je BTC ook weergeven in USD of EUR, dit is vaak het beste om naar te kijken ter referentie. Twijfel dus zeker niet over het kopen van een stukje van een Bitcoin, dit is heel normaal en komt vele malen vaker voor dan het kopen van een volledige Bitcoin.

 

Je Koopt Geen Stukje Van Het Bitcoin Project

Anders dan bij een aandeel koop je met Bitcoin geen stukje van het project ‘Bitcoin’. Het is echt een investering in de digitale valuta zelf, welke je zoals eerder gezegd dus kunt zien als een unieke munt, of bijvoorbeeld een stukje goud. De vergelijking met goud is in dit geval wellicht wat realistischer, omdat de meeste mensen Bitcoin in hun portfolio willen hebben omdat het een ‘store of value’ is, een manier om je kapitaal te beschermen tegen de steeds groter wordende inflatie.

Het Bitcoin project wordt immers niet door een centrale entiteit aangestuurd, maar door een grote, ongereguleerde groep van Bitcoin bezitters. Dit klinkt voor een leek wellicht als totale anarchie, maar wordt zeer professioneel aangepakt middels het principe van nodes en stemrecht. Een soort democratie, maar dan in een wereldwijde vorm zonder een land te zijn.

De fundamenten van Bitcoin zijn aan de start van het project vastgelegd in de eerder genoemde Bitcoin Whitepaper. We kunnen dus nu al zeggen hoe het Bitcoin project er over honderd jaar uit zal zien. Dit geeft ondanks de volatiliteit van de Bitcoin prijs een enorme zekerheid aan de investeerder. Iemand die Bitcoin koopt, heeft de garantie dat het fundament voor zijn hele levensduur gelijk blijft. Bitcoin wordt steeds schaarser, dus zal het in goede economische traditie ook duurder worden, onder de aanname dat de vraag enigszins gelijk blijft of juist groeit.

 

Bitcoin Kent Geen Dividend

Investeringen in Bitcoin zullen geen dividend uitkeren aan aandeelhouders, ook niet bij een goed jaar. Dit is wel een systeem dat je bij veel aandelen terug zal zien. Dit houd overigens niet in dat het concept dividend niet bestaat in de wereld van cryptocurrencies. Er zijn verschillende cryptovaluta, ook wel altcoins genoemd, die dividend uitkeren aan hun houders. Dit zijn natuurlijk vele malen risicovollere investeringen dan Bitcoin zelf, maar het is goed om te weten dat het bestaat.

Wel is het mogelijk om als investeerder op andere manieren meer Bitcoin te genereren. Dit kan bijvoorbeeld door actief te worden in de wereld van Bitcoin mining, of een node te draaien. Dit zijn mogelijk winstgevende manieren om meer Bitcoin te genereren, zonder dat je direct Bitcoin koopt op een handelsmarkt (of bij een broker).

Ook zijn er veel derivate producten als Bitcoin futures of Bitcoin-gerelateerde handelsproducten die wel dividend kennen. Dit zijn zeer risicovolle beleggingen en hiermee koop je geen Bitcoin. Wees je hiervan bewust voordat je hier zelf een deel van je geld in wil gaan investeren.

 

Bitcoin Is Geen Aandeel, Maar Wel Interessant

Al met al zijn er dus duidelijk verschillen tussen Bitcoin en aandelen in een bedrijf, maar ook kunnen we overeenkomsten vinden. De manier van beleggen is hetzelfde in praktische zin, al is het product eigenlijk een compleet andere investeringsgroep.

Dit zou een door de wol geverfde investeerder eigenlijk niet moeten terugschrikken. De brokers een aanbieders van Bitcoin en andere altcoins in Nederland zijn van een even grote professionaliteit als de grote aandelenplatformen. De tijd dat Bitcoin slechts voor nerds en criminelen was ligt nu toch echt wel achter ons.

Het is voor iedereen interessant om een klein deel van zijn kapitaal in Bitcoin te steken, al was het maar om de steeds groter wordende inflatie te stoppen. Iemand die niet al te veel risici wil nemen kan bijvoorbeeld 2% tot 5% van zijn of haar kapitaal in Bitcoin of andere altcoins investeren. Wil je wat meer risico nemen, dan wordt 10% van het algehele kapitaal vaak aanbevolen. Investeer in ieder geval niet meer in Bitcoin dan je bereid bent om te verliezen. Het is nog altijd een risicovolle investering, maar wel eentje met veel potentie en een grote groep geinteresseerden. We moedigen investeerders in aandelen zeker aan om Bitcoin een kans te geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *