Andreas Antonopoulos: "Bitcoin ETF is een verschrikkelijk idee"

on .

Andreas Antonopoulos Bitcoin ETF  
Bitcoin-guru Andreas M. Antonopoulos heeft een radicaal andere mening over de Bitcoin ETF dan de meeste cryptocurrency-investeerders. Volgens hem is een Exchange Traded Fund (ETF) een zeer negatieve ontwikkeling voor Bitcoin. Volgens hem wordt Bitcoin hierdoor gemakkelijker te manipuleren. Maar belangrijker nog: wanneer je géén eigen bezit hebt over je private keys, bezit je feitelijk geen cryptocurrencies. Bij Bitcoin ETFs ben je afhankelijk van de fondsmanager, en is je 'fortuin' dus eigenlijk niet van jou.

Andreas Antonopoulos vs. Bitcoin ETF

Veel mensen willen een ETF zien gebeuren, omdat het ze gouden bergen beloofd. Maar Andreas wil onze bubbel der geloof barsten met een belangrijke boodschap. Hoewel hij denkt dat er ongetwijfeld een Bitcoin ETF zal komen, denkt hij namelijk dat het een verschikkelijk idee is dat tornt aan de fundamentele principe's van Bitcoin. De redenen hiervoor zijn volgens Antonopoulos als volgt:

  • Een gigantische custodial houder van BTC zorgt voor enorme centralisatie;
  • De aandeelhouders in ETFs krijgen niet de verantwoordelijkheden en rechten die een 'gewone' BTC-houder heeft;
  • Eventuele BTC forks zullen (zeer waarschijnlijk) niet naar de ETF aandeelhouders worden gedistribueerd;
  • In een situatie van een fork kan een koerswijziging in het Bitcoin-ecosysteem worden gekozen door de ETF-fondsmanager (zonder inspraak);

Niet jouw private keys, niet jouw Bitcoin

De kern van het verhaal draait dus volledig om de macht van het BTC-ecosysteem. Wie bepaalt welke kant Bitcoin op gaat, en welk consensus en stemrecht heeft een ETF-houder in de toekomst? De kans dat er machtsmisbruik wordt gepleegd, om bijvoorbeeld een bepaalde fork naar populariteit te duwen, is ontzettend groot.

Deze situatie zagen we volgens Andreas al in het recente verleden met Bitcoin Cash, en zullen we zonder meer in de nabije toekomst nog eens mee maken als de consensus rondom het ecosysteem weer verder verschuift. Hij legt al zijn argumenten perfect uit in de onderstaande YouTube video:

De angst is dus niet zozeer de prijsgroei die een Exchange Traded Fund met zich mee zou brengen, maar eerder de manipulatie van de toekomst van Bitcoin. Het aanhouden van Satoshi's visie komt hier verder en verder mee in het gedrang, en dat allemaal omdat we met zijn allen zo snel mogelijk ontzettend rijk willen worden.

Corpo-Bitcoin: Een gruweltoekomst?

De groei in macht zou volgens Antonopoulos zelfs zo ver kunnen gaan, dat er op een moment een fork zal aankomen die we kunnen zien als 'corpo-Bitcoin'. Een bedrijfsmatige fork van grote ETFs, welke als doel heeft om alle macht naar één financieel instituut te trekken. Zo'n corpo-BTC zou een nachtmerrie-scenario zijn voor de originele doelen van BTC: decentralisatie, peer-to-peer cash, en een blockchain waar niet aan getemperd kan worden. In plaats daarvan zou er straks sprake kunnen zijn van centralisatie, machtsmisbruik en prijsmanipulatie.

Opereren via een zogenoemde custodian legt het eigenaarschap van je bitcoins elders, dat is wat we hieruit moeten leren. Of zoals Andreas het zelf zegt: "Your keys, your Bitcoin. Not your keys, not your Bitcoin. An ETF is a multi-million dollar not-your-keys, not-your-bitcoin vehicle." Dat we dat even goed in onze oren mogen knopen als we weer eens hopen op een snelle ETF-approval van de SEC.

 

Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh