Het Betterhash protocol: een grote stap voorwaarts voor mining decentralisatie.

on .

Het Betterhash protocol: een grote stap voorwaarts voor mining decentralisatie.  
Bitcoin core developer Matt Corallo heeft een protocol ontwikkeld om miners, die lid zijn van een mining pool, meer controle te geven. Het protocol, Betterhash genaamd, maakt het mogelijk dat miners in een pool zelf bepalen welke transacties in een block komen. De pool zal daarna de opbrengsten verdelen onder alle deelnemers. Dit is een enorme sprong voorwaarts wat betreft decentralisatie. Met Betterhash zouden alle miners wereldwijd zelfs in één pool kunnen werken zonder problemen op te leveren.


De aankondiging van Betterhash op twitter
- De aankondiging van Betterhash op twitter

Mining pools

De tijden dat je in je eentje je computer kon laten draaien om bitcoins te minen zijn voorbij. Tegenwoordig moet je grote hoeveelheden gespecialiseerde hardware inzetten om winst te maken. Voor miners die niet genoeg rekenkracht hebben om in hun eentje te minen zijn er zogenaamde mining pools.

Miners die minen via een pool doen dit zodat ze gezamenlijk meer kans maken om een block te vinden dan in hun eentje. Als een lid van de pool een block vindt dan worden de opbrengsten verdeeld onder alle leden van de pool, je kan het vergelijken met groepsgewijs meedoen aan de loterij.

mining centralisatie- De verdeling van mining pools

Centralisatie is een probleem

Mining pools zorgen ervoor dat kleine spelers ook mee kunnen doen aan mining en dat is opzich goed. Het probleem is echter dat de mining pools nu bepalen welke transacties er opgenomen worden en hoe de mining rekenkracht ingezet wordt. In theorie zouden één of meerdere grote pools de rekenkracht van hun deelnemers kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een aanval uit te voeren op het Bitcoin netwerk. Voordat alle miners erachter gekomen zijn wat er aan de hand is of maatregelen kunnen treffen, is het kwaad waarschijnlijk al geschied. Centralisatie van mining rekenkracht is dus een serieus probleem.


- Jimmy Song en Matt Corello gaan samen verder in op Betterhash.

Betterhash to the rescue

Bitcoin-core developer Matt Corello heeft dat probleem bij de horens gevat en het Betterhash protocol ontwikkeld. Dit protocol koppelt het block-creatie proces los van het uitbetalings proces. Zoals gezegd houden miners dan de controle doordat ze zelf het block minen de opbrengtsten daarna alsnog verdeeld onder de pool-deelnemers.

Momenteel wordt het stratum protocol gebruikt om het minen en uitbetalen in een pool te regelen. Dit protocol heeft grote tekortkomingen zoals het ontbreken van authenticatie en slechte documentatie. Het Betterhash protocol zou deze tekortkomingen kunnen oplossen en verdere verbeteringen doorvoeren qua efficientie en de mogelijkheid voor miners om eenvoudiger mee te kunnen gaan met wijzigingen in het Bitcoin protocol zoals segwit.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: mining,

Add comment


Security code
Refresh