Bitcoin ETF: Motor achter het nieuwe Bitcoin succes? (Vanaf Augustus)

on .

Bitcoin ETF  
De Chicago Board Options Exchange (CBOE) probeerde al vaker een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) te starten, maar nu lijkt een nieuwe aanvraag eindelijk kans van slagen te hebben. De Bitcoin ETF beleggingsfondsen kunnen vele miljarden de markt in doen stromen. Kleine voorwaarde: de Amerikaanse SEC moet eerst akkoord gaan met het plan. We zochten uit wat een Bitcoin ETF precies is, waarom het positief is voor de Bitcoin koers én we hebben een belangrijke datum voor je om in de agenda te zetten...

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een passief fonds voor beleggingen dat op de beurs verhandeld kan worden. Bitcoin ETFs combineren diverse producten en maken er één verhandelbaar geheel van, welke de Bitcoin index koers altijd proberen te volgen.

Een ander woord voor een ETF is indextracker, en dit is dus ook precies het doel van dit type beleggingsfonds: in ons geval het volgen van de officiële index koers van Bitcoin. Anders dan een traditioneel beleggingsfonds zal een ETF nooit met actieve trades proberen een beter eindresultaat te behalen dan de index zelf. Het is een passief systeem van handelscomputers, welke de Bitcoin prijs precies volgt.

De invoering van een Bitcoin ETF zou het handelen in de cryptovaluta veel gemakkelijker maken, omdat je hiermee feitelijk geen Bitcoins hoeft te bezitten. Wil je investeren in ETFs, dan behoor je dus zeker niet tot de HODL'ers, maar bezit je eigenlijk een soort 'Bitcoin aandelen'. Het is een transparant maar mogelijk ook risicovol product, omdat het direct is gelinkt aan de prijs van Bitcoin. Dalende koersen houden minder waarde in voor de ETF, terwijl stijgende koersen de ETF juist meer waard maken.

Realistische kans

Sinds de Winklevoss tweeling een Bitcoin ETF aanvroegen, is er veel veranderd in het crypto-landschap. Al meerdere malen gaf de SEC rood licht, maar inmiddels lijkt de markt volwassen genoeg te zijn voor een nieuwe fase. Het handelsvolume is sterk gegroeid, duidelijkheid rondom regulering is nabij én professionele bedrijven als Coinbase beginnen (voor het grote geld cruciale) custodial services aan te bieden.

Er zijn recent meerdere aanvragen gedaan bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC), maar de CBOE lijkt nu daadwerkelijk een goede kans van slagen te hebben. Bovenstaande video legt perfect uit waarom dit het geval is. Zoals gezegd zijn er dus zeker drie trends te bedenken waarom ETFs nu wél kans van slagen hebben.

Reden #1: Explosie in Bitcoin prijs en volume

Misschien is het wat lastig voor te stellen, maar de waarde van 1 BTC op 16 juli 2017 (precies één jaar geleden), was $1927,36 USD. Dat is ruim 3 keer minder dan op het moment van publicatie. Sinds de gigantische prijsexplosie in December 2017 en Januari 2018, is zowel het volume als de legitimiteit van de cryptovaluta zelf enorm gestegen.

En het is precies dit extra handelsvolume dat veel vertrouwen wekt bij 'neutrale' overheidsorganen als de SEC. Ook het gehele marktvolume wordt hierin meegenomen: cryptocurrencies zijn op het moment van schrijven goed voor zo'n $250 miljard USD. Dat is een stuk meer verhandelde Bitcoin, Ethereum, Ripple en andere altcoins dan vorig jaar rond deze tijd. Een sterk signaal naar de SEC dat cryptocurrency hier is om te blijven.

Volume Cryptocurrencies Totaal

Reden #2: Duidelijke crypto regulering

Eerdere afwijzigingen van ETF-voorstellen werden voorzien van commentaren als "gebrek aan regulering". De afwezigheid van regulering is voor de SEC altijd de hoofdreden is geweest om de introductie van nieuwe typen BTC beleggingsfondsen af te wijzen.

Inmiddels kunnen we wel stellen dat er veel meer duidelijkheid is rondom het opstellen van regels binnen de crypto markten in zijn geheel. Denk bijvoorbeeld aan regels voor Initial Coin Offerings (ICO's), aanpak van witwassen en crimineel geld, en vele andere voorstellen voor het stroomlijnen van cryptocurrency geldstromen.

Hiernaast is ook de introductie van Bitcoin futures intussen succesvol verlopen. Dit is ook een product dat de CBOE aanbied, wat dezelfde partij is die nu de ETFs wil introduceren. Ook grote banken als Goldman Sachs en JP Morgan weten steeds vaker hun weg naar de cryptocurrencies te vinden.

Reden #3: Custodial services voor investeerders

Tot slot moeten we niet vergeten dat het grote geld steeds makkelijker toegang krijgt tot de cryptocurrency markten. Er zijn al enkele gereguleerde custodial services waar Bitcoin en verschillende altcoins gekocht én beheerd kunnen worden.

Eén van de bekendste voorbeelden is Coinbase, welke zeer recent zijn Coinbase Custody dienst heeft uitgerold. Hiermee kunnen institutionele investeerders onder een gereguleerde setting hun geld laten beheren. Een zeer goed teken voor een mogelijke ETF-acceptatie!

SEC Beslissing In Augustus?

We hoeven niet heel lang meer te wachten voordat de SEC met een uitspraak moet komen over het accepteren van CBOE's Bitcoin ETF. Veel media noemen 10 Augustus als datum van de uitspraak, maar er zijn andere bronnen die 16 augustus als échte datum voor de uitspraak identificeren.

Wel moeten we hierbij onthouden dat er ook nog één mogelijkheid is waarin de SEC meer onderzoek wil doen. Dit houdt in dat een finale uitspraak pas in September tot ons komt. Bovendien heeft de SEC het de komende tijd behoorlijk druk met de cryptocurrency-markt, want ook handelsgigant Blackrock heeft vandaag aangekondigd een Bitcoin ETF te willen starten. Wat de uitspraak van de SEC ook gaat worden, het zal op de lange termijn naar verwachting zeer positief zijn voor de Bitcoin koersen.


Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: bitcoin regulering, Bitcoin ETF

Add comment


Security code
Refresh