Bitcoin is dan misschien geen betaalmiddel maar je kan er prima mee betalen.

on .

Terwijl men vindt dat Bitcoin geen betaalmiddel is blijf ik er toch mee betalen.  
Ik raakte vandaag weer eens verzeild in de: 'is Bitcoin een betaalmiddel discussie'. De argumenten zijn bekend: Bitcoin is te volatiel en niet algemeen geaccepteerd. Diskwalificeren die eigenschappen Bitcoin als betaalmiddel? zeker niet. Mijn discussiepartner was echter niet te overtuigen, ook al liet ik zien dat Bitcoin in de praktijk dagelijks wereldwijd 24x7 gebruikt wordt als betaalmiddel. Maar hij heeft gelijk. Bitcoin voldoet niet aan de bestaande definities. Het is iets compleet nieuws en dat is even wennen.

De ECB vindt Bitcoin geen geld.

De aanleiding voor deze discussie was een post op de website van de ECB. De ECB is van mening dat Bitcoin geen geld is om de volgende redenen: 1. Het is te volatiel, 2. Het wordt niet ondersteund door een bank, 3. Het is niet 'veilig genoeg' 4. Het wordt niet overal geaccepteerd. Ik heb, nadat de discussie afgelopen was, er nog een poos over nagedacht en mijn uiteindelijke reactie was: Beste ECB, u heeft volledig gelijk. Bitcoin voldoet niet aan UW definities van geld.

Bitcoin voldoet net zo min aan de huidige definitie van geld zoals de eerste auto niet persé voldeed aan de toenmalige definitie van een acceptabel vervoermiddel. Net zoals het christendom destijds niet voldeed aan de goedgekeurde definitie van een religie. En de eerste digitale camera maakte de mensen bij kodak niet persé enthousiast en dat had waarschijnlijk ook weer iets te maken met definities. Heeft het vasthouden aan definities iets veranderd aan de verspreiding van deze 3 fenomenen? juist.

'Iets waarmee wordt betaald'.

Punt 4, van het opiniestuk van de ECB, leidde dus tot de eerder genoemde discussie. Zoals gezegd is mijn argumentatie eenvoudig. Ik kan betalen met Bitcoin en ik kan ermee betaald worden, dus is het wat mij betreft een betaalmiddel. Ik heb in het woordenboek de definitie opgezocht van een betaalmiddel en die is als volgt: 'iets waarmee wordt betaald'. Dat zegt dus niks over het feit of het een algemeen geaccepteerd betaalmiddel moet zijn of dat de koers stabiel moet wezen.

Je kan er niet overal mee betalen.

Argument nr 1 in de: is-bitcoin-een-betaalmiddel discussie is altijd het feit dat Bitcoin geen wettig betaalmiddel is. Met andere woorden: de staat vindt niet dat Bitcoin een betaalmiddel is en dwingt acceptatie niet af. Dat verandert echter niks aan het feit dat ik wel met Bitcoin kan betalen en betaald kan worden bij mensen die daar zelf voor kiezen. Je bent vrij om Bitcoin te gebruiken als betaalmiddel en dat is alleen maar positief lijkt me.

De prijs is te volatiel.

Argument nr 2 is steevast dat de prijs van Bitcoin te volatiel is om een praktisch betaalmiddel te wezen. De nadruk ligt in dit geval op het woord praktisch. Ik begrijp dat mensen gewend zijn aan een min of meer waardevaste euro en de immer fluctuerende Bitcoin koers geeft de gemiddelde burger waarschijnlijk weinig vertrouwen. Echter: dat de prijsfluctuaties kunnen verwarren en het betalen met Bitcoin daardoor niet altijd even praktisch is diskwalificeert het wederom niet persé als betaalmiddel.

Bitcoin blijft Bitcoin.

Alle meningen, discussies en definities veranderen wat mij betreft niks aan de eigenschappen van Bitcoin en de toepasbaarheid ervan. Ik geef toe: Bitcoin heeft zijn uitdagingen zoals de volatiliteit en acceptatie, maar toch. Deze zaken veranderen niks aan het feit dat Bitcoin elke dag wereldwijd gebruikt wordt als geld en, om even terug te komen op het onderwerp, als betaalmiddel.

Tegen mijn discussiepartner zou ik bijna willen zeggen: "Prima, je hebt gelijk. Bitcoin is geen betaalmiddel. Vind je het erg als ik ondertussen toch even mijn VPN abonnement afreken met Bitcoin?"

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven

van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Comments   

# Guest 2018-05-12 14:49
Zijn eigen Dogma verblind hem volledig...

Geen tijd in stoppen, in zijn sop gaar laten koken :)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-05-12 10:38
Kan iemand me nou eens uitleggen waarom giganten als bol.com en coolblue na al die jaren nog STEEDS geen crypto accepteren? Ze kunnen de betaling gewoon overlaten aan een tussenpersoon die de coins converteert naar euro dus geen enkel risico. Dus de enige reden die ik kan bedenken is politiek. Die lijst met mama-en-papa winkeltjes op bitcoinspot stelt natuurlijk helemaal niks voor. Met deze adoptiesnelheid duurt het nog tot het jaar 2100 voordat crypto overal geaccepteerd wordt.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2018-05-13 14:19
Zeker, via mollie bijvoorbeeld kan je eenvoudig bitcoin accepteren. Ik denk dat ze het niet doen omdat de hoeveelheid bitcoin-aankope n te verwaarlozen is.

Eigenlijk zou ik eens moeten kijken of je kan zien welke grote winkels allemaal aangesloten zijn bij mollie en ze dan proberen over te halen om de bitcoin-optie aan te zetten.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh