Bitcoin-koers onderuit na diefstal bij Bitcoin-beurs Bitfinex

on .

Bitcoin-koers onderuit na diefstal bij Bitcoin-beurs Bitfinex  
Ik had vanochtend een artikeltje klaar staan over de mogelijke redenen voor de koersdaling van de afgelopen dagen. Het Ethereum fork drama, de halving en de verminderde opbrengsten van miners deden waarschijnlijk een duit in het zakje. De heren van cointelegraph hadden iig een aardige analyse gemaakt. Echter hier bovenop komt nu ook nog het nieuws dat de bitcoin-beurs Bitfinex is gehackt waarbij iets van 120.000 bitcoins zijn buitgemaakt, voor ongeveer 60 miljoen aan waarde dus.

Bitfinex heeft op zijn homepage en blog het bericht geplaatst dat de beveiliging van de exchange is omzeild. Bij de inbraak zouden alleen bitcoin-wallets betrokken zijn, de andere cryptocurrencies waar Bitfinex in handelt zijn volgens de dienst onaangetast. De handel is voor onbepaalde tijd stilgelegd, de bitcoins zijn naar alle waarschijnlijkheid voorgoed verloren voor de rekeninghouders. Of de beurs zijn deuren nu definitief sluit is nog niet bekend.

Het blijkt telkens weer dat online Bitcoin diensten moeite hebben om hun fondsen goed te beveiligen. Afgelopen mei was er ook al een incident bij Bitfinex waarbij de zogenaamde Hot-wallet het doelwit was geweest van een hack poging. 2016 lijkt hiermee het jaar te worden van de bitcoin diefstallen. Zo waren eerder dit jaar al coinapult en de darkmarket evolution slachtoffer. Maar ook shapeshift gaf aan te zijn gehacked en gatecoin kwam ook in de problemen. Doffe ellende dus waarbij miljoenen aan Bitcoins zijn buitgemaakt. 

Maar zoals de engelsen zeggen "If you cannot be a shining example, be a terrible warning". Laten we dus proberen te leren van deze voorvallen en onze bitcoins niet bewaren op een online dienst. Resultaten uit het verleden hebben helaas laten zien dat de kans zeer groot is dat je ze dan vroeg of laat een keer kwijt bent. Lees anders nog eens het artikel: Je Bitcoins veilig opslaan (hoe doe je dat?). Mocht je nog vragen hebben dan kan je ze stellen in de comments.

Voor Bitcoin is er in ieder geval geen komkommertijd dit jaar.

Gepost door Roland de GoeijComments   

# Guest 2016-08-07 01:03
Mijn vertrouwen in bitcoin zelf is totaal niet afgenomen de laatste jaren, alle grote bitcoin diefstallen of hacks zijn altijd het gevolg geweest van menselijk handelen (diefstal) of een ontwerpfout in de website en beveiliging waardoor hackers er toch bij komen.
Zodra je bitcoins op een exchange stalt is het vergelijkbaar met het uitlenen van geld. Je hebt geen controle meer over wat er precies mee gebeurt ook al ben je op papier nog eigenaar ervan. Bewaar je bitcoins altijd offline op een pc die (vrijwel) nooit aan het internet hangt. Laat nooit meer bitcoins of geld rondzwerven op een exchange dan je bereid bent te verliezen mocht er eens wat mis gaat..
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-08-04 12:48
Zelfs Offline wallets zijn niet veilig.

Systemen bij mensen thuis worden geïnfecteerd met key-loggers, trojans, mallware, etc.
Key's raken kwijt, hdd's gaan kapot, etc.

Bitcoin en de systemen daar rondom zijn gewoonweg nog niet voldoende uitgekristalliseerd.
Niet gebruiksvriende lijk ook. (understatement)
Voor leken daarnaast geheel niet te doorgronden.
En zo dus een enorm risico.

Verder is er, voor de mensen achter de bitcoin-scherme n, ook nog eens een enorme uitdaging om NIET een greep in de kas te doen op het moment dat dit wel mogelijk is...
Zie Mount Gox, en wie weet nu ook Bitfinex?

Geen overheidsregule ring betekent ook vrij spel voor rovers.
Je kunt nergens aankloppen met je schade.
De aanbieder trekt de stekker uit zijn dienst en is weg.
Alleen een pagina met incorrecte/leug enachtige tekst is wat de voormalige eigenaar nog rest.
MOOI!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-08-03 12:37
Bedankt voor je bericht. Alleen jammer dat je het altijd na de en niet voor de gebeurtennis publiceer. :-(
Mijn vertrouwen na al deze gebeurtenissen in bitcoin is niet gestegen.
Het is misschien nu goede tijd om weer iets kopen. Ik vertrouw bitcoin echter niet meer en wacht of de prijs iets stijgt en dan stap ik (waarschijnlijk definitief) uit.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-08-04 22:34
Toen vandaag de prijs per bitcoin euro 525 is geworden heb ik de rest van mijn bitcoins verkocht. Ik had noit veel. Het probleem is niet alleen de enorme volatiliteit (daaraan valt nog met klein beetje geluk te verdienen), maar hofdzakelijk de veiligheid. Bovendien, het bevalt me niet dat goklustige chinaisen zoveel bitcoins bezitten. In herfst 2014 begonnen zij op grote schaal bitcoins kopen. Dat beviel niet de chinaise overheid, introduceerde beperkingen bij aankoop en kurs van bitcoin zakte. Ten derde, mocht bitcoin inderdaad in enkele landen op grote schaal worden gebruikt rn daardoor in prijs enorm stiijgen, dan zal vrees ik FBI en CIA ingrijpen.
Dus wat mij betref, adieu bitcoin. Het is leuk geweest en ik heb aan je wat geld verdiend. Ik wil echter niet meer risico lopen.
ik wens iedereen die in dit business blijft veel succes verder. Roland jouw bedankt voor deze site. Ook mijn dank aan mensen, die bitcoin ontmoetingen in Den Haag organiseerden.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-08-03 09:21
Mensen, mensen het is toch duidelijk dat er met opzet een dergelijke exchange opgezet wordt met gaten in de achterdeur. De ideale "legale" diefstal. Kwestie van even logisch nadenken.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh