Bitcoin schaalbaarheid problemen opgelost door Schnorr signatures?

on .

Schnorr Signatures Bitcoin  
Snorrig nieuws vandaag, want de Bitcoin schaalbaarheid problemen kunnen mogelijk worden opgelost met een nieuwe technologie genaamd Schnorr signatures. Schaalbaarheid is één van de grote uitdagingen waar elke cryptocurrency mee worstelt, en inmiddels worden er veelbelovende nieuwe oplossingen ontwikkeld. De crux van het probleem ligt niet bij het willen opschalen (iedereen wil immers dat Bitcoin groeit), maar met welke technologische oplossingen én met welke snelheid dit gebeurd.

Wanneer je experts in de blockchain-wereld vraagt naar de grootste problemen voor Bitcoin in de huidige situatie, dan komt er bijna altijd een eenduidig antwoord: schaalbaarheid. De scability problemen voor Bitcoin zijn een serieuze uitdaging, zeker met de huidige adoptiesnelheid van de cryptocurrency. Want hoe zorg je ervoor dat méér mensen met hetzelfde gemak transacties kunnen blijven verwerken?

Bitcoin transactie signatures uitgelegd

Signatures worden in de Bitcoin blockchain gebruikt om transacties te verifiëren. Het zijn conformaties om te bevestigen dat het verschuiven van een bepaalde hoeveelheid Bitcoin van de ene naar de andere wallet mag worden uitgevoerd. Je zou kunnen zeggen dat het de sleutels zijn die de deuren van de blockchain openen.

Een digitale handtekening kan altijd publiek worden ingezien, maar is anders dan een publieke sleutel voor een wallet. De signatures zijn namelijk niet gelinkt aan een specifieke wallet, maar aan de unieke transactie die op de blockchain wordt uitgevoerd. De handtekening is eigenlijk de identificatie code van de specifieke transactie.

Bitcoin transactie signature

Bitcoin schaalbaarheid problemen

Tot zo ver de beginnerscursus signatures. Nu we weten hoe een transactie ongeveer werkt, rijst de vraag: hoe kan je dit opschalen van enkele duizenden transacties naar vele miljoenen? Momenteel wordt er gekeken naar twee types decentrale oplossingsrichtingen:

  1. Zo veel mogelijk mensen invloed geven: Iedere gebruiker van het netwerk moet nodes kunnen draaien. Het netwerk moet decentraal & vertrouwensloos opereren;
  2. Zo veel mogelijk mensen toegang geven: Transactiekosten moeten zo laag mogelijk worden gehouden (en veiligheid en decentraliteit van het netwerk is secundair).

Omdat niemand de absolute macht heeft over het Bitcoin netwerk, moet er consensus zijn over de gekozen richting. Inmiddels is dit grotendeels gelukt: er is overduidelijk gekozen voor Segwit. Dit was geen directe keuze voor optie 2 (transactiekosten verlagen en toegang garanderen), maar gaf de mogelijkheid tot nieuwe innovaties om toegang tot het netwerk te vergroten.

Eén van de innovaties die deze toegang moet verbeteren, zonder in te boeten wat betreft de kernwaarden van de Bitcoin blockchain (de invloed garanderen), heet Schnorr signatures. Het wordt gezien als een essentiële stap om méér schaalbaarheid te kunnen garanderen op het netwerk.

Schnorr signatures als scalability oplossing

Een digitale Schnorr handtekening heeft niets met gezichtshaar te maken en er komt zéker geen notaris aan te pas. Het is een methode om verschillende signatures te groeperen (zie afbeelding onder), en zo het dataverbruik op de blocks te verkleinen. Momenteel wordt een té groot deel van de blocksize in beslag genomen door het verifiëren van transacties.

Invoeren van een Schnorr signature oplossing kan naar verwachting 25% dataverkleining per block opleveren. Dit is gigantisch voor de schaalbaarheid van Bitcoin, en maakt de originele blockchain technologie een stuk efficiënter.

Schnorr signature

Het groeperen van de verificaties met de Schnorr-methode levert echter nóg een belangrijk voordeel op: verhoogde privacy. Er zijn veel gebruikers die bewust meerdere transactie-handtekeningen gebruiken, om hiermee de veiligheid van hun transactie te kunnen garanderen. Zo kunnen er met MultiSig bijvoorbeeld meerdere personen of apparaten worden gevraagd of de transactiedata klopt.

Natuurlijk is het voor je eigen veiligheid het beste om dit verborgen te houden (alles is immers zichbaar op de blockchain). Hierin kunnen Schnorr signatures een oplossing bieden. De dubbelzijdige voordelen van de (ogenschijnlijk simpele) technologie zijn veelbelovend. De kans is dus groot dat we hier in de toekomst meer van gaan horen!Speciale dank aan Sam Wouters voor zijn Medium artikel - Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: bitcoins bitcoin

Add comment


Security code
Refresh