Bitcoinspot.nl legt uit: Betalen op het lightning netwerk met de eclair wallet voor android.

on .

Bitcoinspot.nl legt uit: Betalen op het lightning netwerk met de eclair wallet voor android.  
Vandaag zullen we je laten zien hoe je zelf een betaling kan doen op het lightning netwerk. Dit netwerk is een tweede laag bovenop Bitcoin welke grote hoeveelheden goedkope transacties mogelijk maakt. Het lightning netwerk staat nog in de kinderschoenen maar nu is er de lightning wallet van Eclair voor Android welke het betalen een stuk eenvoudiger maakt. Met deze wallet zullen we een betaling gaan doen in De lightning winkel van blockstream waar je onder andere stickers kan kopen.

Bezint eer ge begint

Voordat we aan de slag gaan eerst nog even een korte waarschuwing. De lightning wallet van eclair is nog in de beta fase net zoals het lightning netwerk zelf. Dat betekent dat beide in principe zover geschikt zijn dat men er op grote schaal mee kan testen maar er kunnen nog fouten in zitten. Enige voorzichtigheid is dus geboden en gebruik altijd kleine bedragen om mee te testen.

Aan de slag

Na deze waarschuwende woorden is het tijd om de, spreekwoordelijke, handen uit de mouwen te steken. Wat gaan we doen?
1 - Lightning wallet installeren.
2 - Milli-bitcoins storten in de Lightning wallet.
3 - Een betalingskanaal aanmaken.
4 - De lightning betaling doen.

1. Lightning wallet installeren.

- Open de app-store op je tablet of smartphone, zoek naar "eclair wallet acinq" en installeer deze.
Zoek de eclair lightning wallet in de appstore
- Zoek de eclair lightning wallet in de appstore

- Na het installeren kan je de wallet starten. Deze zal je nu een seed tonen, dat is een beveiliging in de vorm van een reeks van woorden. Schrijf deze seed over en bewaar ze op een veilige plaats.
Schrijf de seed goed op!
- Schrijf de seed goed op!


- De wallet zal je daarna vragen om 3 woorden uit deze seed weer in te vullen als controle.

Eenmaal in de wallet aangekomen kan je een korte tour doen. Je zal zien dat er nog geen (milli)bitcoins gestort zijn en er geen betalingkanalen aanwezig zijn. We gaan nu een aantal milli-bitcoin in de wallet storten zodat we daar een betalingskanaal mee aan kunnen maken.

Bij het starten is de wallet leeg en zijn er geen kanalen aanwezig.
- Bij het starten is de wallet leeg en zijn er geen kanalen aanwezig.

2. Milli-bitcoins storten in de Lightning wallet.

- Swipe naar links in de wallet om in het "your bitcoin address" scherm te komen. Hier kan je het bitcoin adres van de lightning wallet vinden. stuur hier bijv 0.002 bitcoin naartoe (2 milli-bitcoin) dit moet voorlopig genoeg wezen. Het is in ieder geval genoeg om 1 setje lightning stickers mee te betalen.

Scan de qr code of kopieer het Btcoin adres
- Scan de qr code of kopieer het Btcoin adres

Als de je eenmaal wat milli-bitcoin hebt overgemaakt  moet je wachten tot er drie bevestingen zijn om verder te kunnen. In het transactie-scherm kan je zien hoeveel confirmaties je transactie heeft. In het begin zal er "0 conf" staan. Na ongeveer een minuutje of 30 kan je weer verder.

Als de transactie 3 confirmaties heeft kan je verder
- Als de transactie 3 confirmaties heeft kan je verder naar de volgende stap.

3. Een betalingskanaal aanmaken.

Nu de lightning wallet voorzien is van wat millibitcoins kunnen we een kanaal gaan maken zodat we verbinding leggen met de rest van het lightning netwerk. In principe zit er in de eclair wallet een optie om eenvoudig te verbinden met de lightning node van Acing. Helaas heb ik hier tot nu toe geen beste ervaringen mee. In dit voorbeeld zal ik dus laten zien hoe je handmatig een verbinding kan maken met de lightning node van Blockstream.

- Open in je browser de website https://lnmainnet.gaben.win/, dit is een grafische weergave van het Lightning netwerk. Hier kunnen we ook de lightning node van blockstream vinden.
- Ga linksboven naar het "search" venster en voer daar het volgende in: 02f6725f9c1c40333b67faea92fd211c183050f28df32cac3f9d69685fe9665432.
- Je zal nu onder het zoekscherm een node zien verschijnen met de naam SLEEPYARK erin, klik op deze node. Op het scherm krijg je nu de bewuste node te zien.
- Kopieer nu linksonder de gegevens achter het kopje "URI", deze hebben we nodig om vanuit de lightning wallet een betalingskanaal te openen naar de lightning node van Blockstream. (De URI heb ik oorspronkelijk gevonden in deze handleiding van Blockstream zelf)

- Kopieer de URI-gegevens en ga terug naar de Lightning wallet.
- Kopieer de URI-gegevens en ga terug naar de Lightning wallet.

- Swipe naar het "Lightning channels" scherm, druk op de + en kies voor "Paste a Node URI". De gegevens van de blockstream node worden nu automatisch ingevuld en je kan een bedrag invoeren om te storten in het nieuw aan te maken betalingskanaal.

Een kanaal heeft fondsen nodig om aangemaakt te kunnen worden
- Een kanaal heeft fondsen nodig om aangemaakt te kunnen worden

- Vul nu 0.0015 in en druk rechtsonder in het dialoogvenster op "Open" om het kanaal aan te maken.|

Het is even wachten totdat het kanaal aangemaakt is.
- Het is weer even wachten totdat het kanaal aangemaakt is.

In het "lightning wallets" venster zie je nu het door jou aangemaakte kanaal en de tekst "Wait_for_funding_confirmed" in oranje. als het kanaal klaar is om gebruikt te gaan worden zal deze tekst groen worden met de tekst "Normal". Als dit het geval is kan je gaan betalen.

4. Betalen maar!

Nu je kanaal klaar is om te gebruiken kunnen we een betaling gaan doen. We kunnen dus bijvoorbeeld een Lightning sticker kopen op de Blockstream website. Ga naar https://store.blockstream.com/product/lightning-sticker/ en loop het proces door totdat je bij het afrekenscherm komt. Eenmaal daar aangekomen zie je een QR-code. Deze qrcode kan je scannen met de lightning app.

De betaling staat klaar om afgerond te worden
- De betaling staat klaar om betaald te worden.

- Ga nu in de lightning app naar het "transaction history" scherm en druk op het verzenden icoontje rechtsonder. Kies nu voor "Scan a payment request". Scan nu de QR-code, controleer het bedrag en klik op "Pay"

En betalen maar!

- Als alles goed gaat zie je na ongeveer 1 seconde de onderstaande melding.

Succes!
- Succes!

Gefeliciteerd! je behoort nu tot het selecte, maar zeer snel groeiende, gezelschap van lightning gebruikers. De stickers zullen nu binnenkort bij je op de mat vallen. Bij mij duurde het ongeveer een week.

Wat vonden we ervan?

Ik hoor je nu bijna denken: "Hee, lightning was toch zo snel? ik heb bijna een uur moeten wachten voordat ik aan de slag kon!". Ja dat is de beperking, je moet eerst twee transacties doen voordat je eenmaal kan gaan betalen. Maar toch: als je eenmaal een kanaal gevuld hebt kan je supersnel betalingen sturen en ontvangen voor extreem lage kosten.

Ik ben erg enthousiast over deze wallet omdat de drempel hiermee flink verlaagd wordt om het lightning netwerk te gaan gebruiken. De interface is eenvoudig en iedereen met een beetje smartphone ervaring zou het moeten kunnen gebruiken. Het betalen gaat ook eenvoudig en supersnel maar het is wel handig als je een beetje op de hoogte bent van de lightning terminologie. In de toekomst wordt hopelijk het aanmaken en vullen van de lightning kanalen grotendeels geautomatiseerd.

Ik kon wel merken dat alles nog in de beta-fase is want helemaal vlekkeloos is het installatie en betalingsproces bij mij niet verlopen. Ik had eerst de oude lightning wallet geinstalleerd (waarvan later werd verzocht om deze weer te verwijderen ivm het kwijtraken van de digitale sleutel door de programmeurs). Ik kreeg in de eerste wallet ook niet alle kanalen gesloten. Er staat nu nog steeds een kanaal open met 0.001 Bitcoin erin. De tweede, en huidige versie, werkt al een stuk beter hoewel het betalen via de, standaard in te stellen, lightning node van Acinq voor foutmeldingen zorgde. Eenmaal gekoppeld aan de node van Blockstream verliep het betalingsproces zonder problemen.

Ik hoor graag van jou in de comments wat je ervaringen zijn met het installeren en gebruiken van de wallet. Er is nu ook een website opgezet om te zien waar je met Lightning netwerk kan betalen. Alleen al het feit dat het nu maar een stuk of 20 winkels zijn laat weer zien dat het hele lightning fenomeen nog in de kinderschoenen staat.

Maar toch: sinds 2011, toen je bijna alleen nog alpaca sokken kon kopen, kan je al je levensbehoeften afrekenen met Bitcoin. Al het moois begint klein.

Gepost door Roland - Disclaimer.


Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: lightningnetwork,

Comments   

# Guest 2018-07-08 12:37
Voor mij was het next, next, finish.
Instaleren liep foutloos, kiezen van een kanaal ging foutloos en betalen ging foutloos.
Blijkbaar veel verbeterd de afgelopen weken.
( of ik had gewoon geluk :-) )
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh