Bitcoinspot.nl luistert: 'Beleggen in bitcoins' door Peter de Ruiter

on .

Bitcoinspot.nl luistert: Beleggen in bitcoins door Peter de Ruiter  
De luisterdoc 'beleggen in bitcoins' van Peter de Ruiter is één van de weinigen die ik het afgelopen jaar twee keer heb geluisterd. Peter doet een poging om je in twee uur bijna alles uit te leggen over Bitcoin en het beleggen erin. Hoewel dit eigenlijk onmogelijk is, komt hij toch een heel eind. Talloze personen komen aan het woord en het onderwerp wordt vanuit allerlei invalshoeken benaderd. Behalve een schat aan informatie is het ook een mooie momentopname van een tijd waarin de bomen tot in de hemel leken te groeien.

Flashback

Het is ergens in de tweede helft van 2017, de Bitcoin koers is al enkele jaren bezig met stijgen en het einde lijkt niet in zicht. Bitcoin en Blockchain liggen op ieders lippen en het moment is rijp om een luisterdoc te maken over Bitcoin. Om precies te zijn over beleggen in Bitcoin natuurlijk, want dat is wat iedereen wil weten "Hoe hoog gaat de prijs en hoe doe ik eraan mee". Zo stel ik me in ieder geval voor hoe het gegaan zal zijn in huize de Ruiter. Als u echter denkt dat deze luisterdoc alleen een lofzang is op stijgende koersen dan heeft u het mis.

Op de juiste plek

Bij Peter zit het Bitcoin-hart namelijk al langer op de juiste plaats. De titel is misschien wel een opzettelijke manier om een zo breed mogelijk publiek te trekken en ze dan te trakteren op daadwerkelijke inhoudelijke informatie. Peter is trouwens ook niet met de rest mee ingestapt in 2017, zo schreef hij in 2015 al lovend over Blockchain, lanceerde hij de app "Blockhead" met verhalen over bitcoins en de achterliggende technologie en bracht hij het boek 'bitcoins beter begrijpen' uit.

De toon is gezet

Maar laten we het over de luisterdoc hebben. In het begin van de luisterdoc worden er schijnbaar "willekekeurige" mensen geïnterviewd op straat en deze mensen blijken allemaal wel erg goed op de hoogte te zijn van Bitcoin. Ze zetten allen een goed verhaal neer over wat bitcoin zo bijzonder maakt en belichten het revolutionaire karakter ervan. Al snel verklapt Peter dat het acteurs zijn maar de toon voor de verdere 155 minuten is gezet. Een prettige, laagdrempelige maar informatieve toon om precies te zijn. Wat mij betreft is in de luisterdoc de juiste balans gevonden tussen optimisme en kritiek en worden juichverhalen afgewisseld met waarschuwende woorden.

Hype much?

Zo gaat Peter bijvoorbeeld langs bij een investerings conventie waar een jongetje van 12 doodleuk vertelt dat hij met zijn hele klas aan het investeren is in cryptocurrency. Een duidelijker 'school'-voorbeeld van een bubble-situatie kan je eigenlijk niet verzinnen. Gelukkig wisselt Peter dit af met zijn ontnuchterende advies dat: 'wat up gaat vroeg of laat ook weer naar beneden komt'. Er wordt je ook meerdere malen in de podcast op het hart gedrukt dat je eerst goed moet lezen en leren over Bitcoin voordat je er in gaat investeren.

Ook is het lekker griezelen met horror verhalen van mensen die steenrijk zouden moeten zijn maar alles kwijtraakten doordat ze hun crypto's niet goed genoeg beveiligden of ze simpelweg weggooiden op de vuilnisbelt. Ai. Maar ook hier schiet Peter te hulp met praktische adviezen en voert hij gesprekken met ervaringsdeskundigen op het gebied van beveiliging en opslag. Al met al worden alle spelonken en uithoeken van Bitcoin-land bezocht en wordt menig expert en leek aan de tand gevoeld. Zo spreekt hij een advocaat, een trendwatcher, een crypto-verkoper, een investeerder, een cloud-miner en ga zo maar even door. De lijst met geïnterviewde personen kan je trouwens hier vinden.

Even tussendoor: Ik raadt aan om de tip van Peter, om een beveiligingszin voor je Bitcoin te halen uit een boek, te negeren. Dat zou op de lange termijn wel eens rampzalig kunnen uitdraaien met de combinatie van internet (google-books/gutenberg project) en kunstmatige intelligentie. Ik heb het er met Peter over gehad en die had zoiets van 'verwerk het maar in je recensie!', nou bij deze dus Peter.

Bitcoin-tempus fugit

Alle complimenten terzijde ontkomt echter Peter ook niet aan het feit dat de Bitcoin-tijd sneller gaat dan normale tijd. Nu al voelt deze luisterdoc enigzins gedateerd aan en zijn sommige standpunten achterhaald. Vooral de juichstemming komt nu begin 2018 een beetje naïef over.

Maar toch: voor beginners en ook de meer ervaren bitcoiner is dit een leuke manier om (hernieuwd) kennis te maken met de wereld die Bitcoin heet. Gooi de namen van de mensen die hij interviewt door de zoekmachine en je hebt meteen een leuke bron om verder onderzoek mee te doen.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: peter de ruiter, bitcoinspot.nl leest

Add comment


Security code
Refresh