BitMEX beïnvloed BTC prijs door downtime & huurt duurste kantoor ter wereld

on .

Bitmex Bitcoin  
Het was een drukke dag bij BitMEX vandaag: het zeer winstgevende leveraged Bitcoin-handelsplatform ondervond flinke downtime-problemen op de website. Als gevolg hiervan schoot de BTC prijs sterk omhoog met enkele honderden dollars. Daarnaast werd aangekondigd dat BitMEX CEO Arthur Hayes een grote investering heeft gedaan. De nieuwe kantoren van het bedrijf in hartje Hong Kong zijn namelijk één van de de duurste ter wereld. Hayes plant ruim 20.000m² kantoorruimte te huren voor zijn werknemers.

BitMEX downtime problemen

BitMEX plande vannacht een upgrade voor zijn platform, welke inmiddels succesvol is uitgerold. Tijdens de downtime konden gebruikers niet inloggen om hun trade-orders te wijzigen. De downtime werd echter verlengd als gevolg van een grootschalige DDOS. BitMEX gaf het volgende real-time commentaar ten tijde van de downtime:

“Some users are reporting difficulty in logging in. We are diagnosing. We have postponed resumption of trading for 5 minutes to 01:35. We will report back shortly. Trading resumption deferred until login is stable. We will report back shortly. Login has stabilized. We encountered a large DDoS upon restarting web services. We will resume trading at 02:00 UTC (in 7 minutes).”

Inmiddels is het platform om Bitcoin shorts / longs te kopen weer geopend. Maar de gebeurtenissen legden wel iets fundamenteels en potentieel problematisch bloot voor de nabije toekomst van Bitcoin. En dat is de invloed van deze exchange op de koersen.

Bitcoin prijsmanipulatie

Als een resultaat van de langdurige downtime, konden de bestaande doorlopende Bitcoin shorts niet worden geliquideerd. Oftewel: mensen waren verplicht om lijdzaam toe te zien hoe er grote hoeveelheden Bitcoin werden gekocht en de koers omhoog vloog (zie ook ondestaande grafiek).

Er waren namelijk een aantal zeer slimme grote kopers die de BitMEX downtime aanpakten om eens flink in te kopen. Met een groot percentage XBTUSD-shorts buitenspel, kon de prijs immers niet meer efficiënt worden gedrukt door de markt. 

BitMex invloed Bitcoin prijs

- BitMex downtime had vandaag een sterke invloed op de BTC koersen (bron).

Het lijkt een duidelijk causaal verband te zijn, omdat de timing té veel samenvalt met de downtime (en de hierbij horende problemen). De kans is bovendien groot dat er een run kwam om shorts te sluiten (nadat de downtime over was), wat resulteerde in een DDOS van de exchange.

Slecht nieuws voor de Bitcoin ETF?

Hoewel er geen bewijzen zijn, zijn er veel analisten die de gebeurtenissen zien als een duidelijk bewijs van marktmanipulatie. En laat dit nu net één van de grootste redenen zijn voor de SEC om een Bitcoin ETF af te wijzen. De casus voor een snelle acceptatie van een nieuwe ETF (en er komen er nogal wat aan komende weken) wordt hiermee steeds onrealistischer.

Grootschalige retail-handeleren hebben duidelijk de downtime van BitMEX aangepakt om snel grote hoeveelheden Bitcoin op te kopen op de markt. Het enige doel hierbij zou zijn om de koers van Bitcoin te verhogen, en dat is ze zeker gelukt. De SEC waarschuwde hier voor toen de Winklevoss ETF werd afgewezen. En zolang één exchange zo'n grote invloed heeft op de short-markt, kan het eigenlijk alleen maar slecht aflopen voor de andere ETF-aanvragen.

Duurste kantoor ter wereld

De winst van het BitMEX-platform lijdt in ieder geval totaal niet onder de gebeurtenissen, want CEO Arthur Hayes is van plan om zeer binnenkort sterk uit te breiden met zijn kantoorruimte. Hiervoor wordt geen dollar bespaard: Zo wordt het duurste kantoorpand in Hong Kong afgehuurd om de vele nieuwe werknemers te kunnen huisvesten.

Cheung Kong Center

- Het Cheung Kong Center in Hong Kong is het nieuwe BitMex kantoor.

Het gaat om het gebouw hierboven, genaamd het 'Cheung Kong Center', welke gelegen is in het hartje van het financiële centrum van Hong Kong. Het gebouw ligt overigens in de schaduw van het iconische Bank Of China-gebouw, welke de skyline van de stadsstaat vorm geeft. Hiermee kan BitMEX zich straks meten met de grote bankinstanties van de wereld.

In totaal wordt zo'n 20.000 vierkante meter kantoorruimte afgehuurd. De kosten voor huisvesting zullen (per vierkante meter) gaan vertienvoudigen ten opzichte van het vorige kantoor. Dan weet je in ieder geval dat al die verloren BitMEX-transactiekosten goed besteed worden.

Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: bitcoin-koers, Bitcoin futures Bitmex

Add comment


Security code
Refresh