Het blockchain onderzoek van DNB was gedoemd om te mislukken.

on .

Het blockchain onderzoek van DNB was gedoemd om te mislukken.  
De Nederlandsche Bank heeft onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van blockchain voor de financiële markten. Ze komen tot de conclusie dat blockchain nu niet genoeg efficiëntie en capaciteit kan bieden. Wel zou blockchain het betalingsverkeer weerbaarder kunnen maken tegen aanvallen. Beste DNB: Blockchain is niet geschikt is om het huidige financiele systeem goedkoper of efficiënter te maken. Blockchain is juist ontstaan als een antwoord op de tekortkomingen van het bestaande financiële systeem.

Internet? nee das niks.

Om te beginnen gaan we even terug in de tijd. Stel je voor: ergens begin jaren 90 wordt een onderzoek gestart om te kijken of een website toegevoegde waarde heeft voor de krantenindustrie. Na een jaar onderzoek komt men tot een conclusie: een website is niet geschikt voor grootschalige nieuwsverspreiding.

Ten eerste hebben weinig mensen een computer, ten tweede is het internet te traag, ten derde is er geen verdienmodel voor.

In 2018 doet de Nederlandsche bank een onderzoek naar blockchain. U snapt misschien al waar ik heen wil maar we komen hier straks nog op terug.

Verschillende blockchains

Als we het bericht van de DNB lezen dan hebben ze volgens eigen zeggen de afgelopen drie jaar verschillende blockchains uitgeprobeerd, hoewel in het bericht ook weer gesproken wordt over DLT (distributed ledger technology). Ze hebben een eigen systeem met de naam Dukaton ontwikkeld en geëvalueerd. Doel van de test was onder andere toetsen of de technologie bruikbaar is voor verbeteringen in het betalings- en effectenverkeer. In het bericht van de DNB kan je meer lezen over hoe ze het in de praktijk aangepakt hebben.

Boodschappen doen met een tank

Jan Burgers maakte een pakkende opmerking naar aanleiding van de blockchain test van de DNB "Het is alsof je zou testen of het een goed idee is om een tank aan te schaffen om de dagelijkse boodschappen te doen." De DNB had inderdaad niet persé hoeven testen om erachter te komen dat blockchain nu niet geschikt is voor hetgeen ze naar op zoek zijn.

Ze zoeken waarschijnlijk naar een systeem dat massale hoeveelheden goedkope betalingen mogelijk maakt, waar alles te volgen is en waar ze zelf aan de knoppen kunnen draaien.

Meer dan blockchain alleen

Er wordt gesproken door de DNB over een blockchain experiment maar er is niet getest met blockchain alleen. Blockchain kan je wel los gebruiken maar is dan in feite gewoon een database. Bij Bitcoin bijvoorbeeld is de blockchain maar één van de vier technieken die gebruikt wordt.

Je kan blockchain wel los zien van een bijbehorende token of munt, maar dan verliest het de meest interessante eigenschappen. Zo zal dan bijvoorbeeld het beloningsmechanisme niet werken waardoor de drijfveer om de blockchain te beveiligen ontbreekt en deze op zijn beurt weer kwetsbaar wordt voor aanvallen.

De manier waarop de Bitcoin blockchain functioneert maakt het eigenlijk een inefficiente, trage, dure maar wel extreem veilige database. Dit maakt de blockchain uitermate geschikt om een betalingsnetwerk mede mogelijk te maken.

Als je het bericht van de DNB leest zie je ook dat ze een eigen cryptocurrency ontwikkeld hebben waarvan de transacties op een blockchain gezet werden. Geen losse blockchain test dus maar een cryptocurrency test.

Financiële soevereiniteit

Bitcoin is een autonoom systeem dat dag en nacht draait, waar iedereen aan mee kan doen, waarmee je betalingen over de hele wereld kan sturen voor een minimale vergoeding, waar jij de volledige controle hebt over je geld en er geen centrale institutie is die de lakens uitdeelt.

Is dat interessant voor een bank? nee. Is dat interessant voor de mensheid? zeker. Financiële soevereiniteit noemen ze dat.

Verder kijken

Om dus terug te komen op het website onderzoek van de krant: de commissie had gelijk. Op dat moment kon een website niet bieden waar de krant naar op zoek was. Twee zaken zagen ze echter over het hoofd.

Ten eerste stond de internet techniek nog in de kinderschoenen, in de toekomst zou blijken dat een website een uitstekende manier is om op grote schaal nieuws te verspreiden. De vergelijking met Bitcoin & blockchain is snel gemaakt. Ook hier is alles nog volop in ontwikkeling en huidige knelpunten zijn binnen enkele jaren misschien verleden tijd.

Een oplossing of dé oplossing?

Ten tweede zagen ze de website als een manier om de krant efficiënter te maken. De website echter is een compleet nieuwe vorm van communicatie en heeft de krant niet nodig om te functioneren. Net zoals Bitcoin het bestaande financiele systeem niet persé nodig heeft.

Misschien moet je blockchain (lees cryptocurrency) niet zien als een oplossing die gebruikt kan worden door banken.

Maar als de oplossing.


Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: nederland, dnb

Comments   

# Guest 2018-06-08 17:57
Beetje jammer dat het artikel wat hier staat met een bitcoinbril geschreven is. Het is nu eenmaal een feit dat er een hele hoge energieconsumpt ie is en het is ook een feit dat de transactiesnelh eden op dit moment zwaar onvoldoende zijn.

met andere woorden, met het oplossen van het ene of meerdere problemen, creeert een blockchain nu niet bestaande andere problemen.

dus neem de kritiek van dnb ter harte en neem de kritiek weg door oplossingen te vinden voor energiegebruik en scalability (zilliqa)
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2018-06-15 10:04
Klopt, ik heb altijd een bitcoinbril op omdat bitcoin tot nu toe de cryptocurrency blijft die het dichtst bij het decentrale/niet te censureren ideaal zit.

Snelheid van transacties wordt al druk aan gewerkt via lightning / segwit/ transactie batching.

Energieverbruik, ja daar ben ik nog niet helemaal over uit.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-07-11 17:21
Wie ben jij om te klagen over mijn energieverbruik ? Ik als bitcoingebruike r betaal voor dat energieverbruik middels de transactiekoste n. Ik mag toch zeker zelf weten wat ik met mijn geld doe?

Duurzaamheid, klimaatverander ing en zo is een ander verhaal. Ik ben helemaal voor het overstappen op duurzame energie. Gelukkig is bitcoins minen op duurzame energie heel goed te doen, en grotendeels gebeurt het al zo, bijv. bij waterkrachtcent rales in China en IJsland, of ook wel met zonne-energie.

Het is voor Bitcoin ook helemaal geen probleem als de energieprijs wat omhoog gaat. Door vraag/aanbod verminderen miners dan automatisch hun energieverbruik , zonder dat dit Bitcoin schaadt. Bitcoin werkt net zo goed bij een veel lager verbruik.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh