De Amerikaanse geheime dienst vraagt om actie tegen anonieme cryptovaluta.

on .

De Amerikaanse geheime dienst vraagt om actie tegen anonieme cryptovaluta.  
Volgens de Amerikaanse geheime dienst zijn anonieme cryptovaluta en anonimiseringsdiensten een potentiele dreiging voor het bestaande financiele systeem. In een hoorzitting voor het Amerikaanse congres gaf Robert Noy aan dat er waarschijnlijk nieuwe wetgeving nodig is om beter om te kunnen gaan met anonieme cryptovaluta. Hij noemde geen namen maar je zou dan kunnen denken aan bijvoorbeeld Monero en Zcash. Ook al zou de dienst hun zin krijgen dan blijft het waarschijnlijk een kat en muis spel.

Creatieve criminelen

De dienst geeft aan dat ze bang zijn dat het gebruik van virtuele munteenheden, voor illegale doeleinden, de integriteit van het bestaande financiele systeem zou kunnen schaden. In de praktijk gaat het dan bijvoorbeeld om afpersing via ransomware en witwassen. Cryptocurrency heeft echter ook hele nieuwe vormen van criminaliteit voortgebracht. Het bestelen van cryptocurrency exchanges is de laatste jaren zeer lucratief gebleken. Ook Crypto-jacking, een computer overnemen om zonder toestemming van de eigenaar cryptocurrencies te minen, heeft de laatste jaren zijn opmars gemaakt.

Niet nieuw

Misdaad, en specifiek misdaad op het internet, is niet nieuw maar cryptocurrency heeft het voor boosdoeners wel een stuk eenvoudiger gemaakt om hun handeltje te drijven. Voorheen moesten afpersers of ontvoerders nog fysiek geld in ontvangst nemen maar nu verschuilen de criminelen zich achter een anoniem crypto-adres. Dit is het beste te zien bij ransomware, het gijzelen van data in ruil voor geld. Dit fenomeen kennen we al sinds de jaren 80 maar de toevoeging van digitaal geld als betaalmiddel heeft dit extreem succesvol gemaakt.

- Ransomware kost jaarlijks miljarden
- Ransomware heeft bedrijven en particulieren de afgelopen jaren miljarden gekost.

Aantrekkelijk voor eerlijke en oneerlijke mensen

De eigenschappen van cryptovaluta, welke ze aantrekkelijk maken voor eerlijke mensen, maakt ze helaas ook aantrekkelijk voor criminelen. Zo is cryptocurrency makkelijk te verbergen voor politie, kan je betalingen anoniem ontvangen en is het makkelijk te bewaren & transporteren. Criminelen zijn er vaak als eerste bij om gebruik, of misbruik, te maken van nieuwe technologie. Zo werden auto's bijvoorbeeld al snel gebruikt als vluchtmiddel en bleek email perfect om goedkoop en grootschalig mensen op te lichten via middel van Nigeriaanse prinsen.

Moeilijk te stoppen

De Amerikaanse geheime dienst heeft al meer dan 100 jaar ervaring met oplichters en afpersers, ook digitaal geld is geen nieuw fenomeen. Zo hebben ze in 2007 de activiteiten van e-Gold en in 2014 Liberty reserve gestopt. Nu was dat nog redelijk eenvoudig aangezien het bedrijven waren met een naam en huisnummer. In het geval van cryptocurrency echter hebben ze te maken met een decentrale munteenheid welke praktisch gezien niet te stoppen is. Zolang er maar een paar mensen over zijn die bijvoorbeeld de Bitcoin software draaien blijft de munt bestaan.

E-gold en BTC-e ondervonden allebei de nadelen van centralisatie.
- E-gold en BTC-e ondervonden allebei de nadelen van centralisatie.

Knelpunt

Waar ze wel enigzins effectief kunnen zijn is het punt waar het virtuele geld omgezet wordt naar "echt" geld. Dan kan je dus denken aan cryptocurrency-exchanges en websites zoals localbitcoins.com. Zo is in 2017 BTC-e gesloten, deze exchange werd er onder andere van verdacht tot wel 95% van alle ransomware opbrengsten wit gewassen te hebben. Ook in Nederland en Belgie zijn de afgelopen jaren mensen tegen de lamp gelopen die via localbitcoins voor honderdduizenden euro's aan bitcoins hadden verhandeld. Ze konden daarbij niet aangeven waar de digitale munten van afkomstig waren en dat deed ze de das om.

Perspectief

Enig perspectief is bij dit soort berichtgeving wel op zijn plaats. Zo heeft de geheime dienst, naar eigen zeggen, sinds 2015 voor 28 miljoen aan fondsen in beslag genomen. Dat is een druppel op de gloeiende plaat als je het vergelijkt met de hoeveelheden euro's en dollars die omgaan in het globale illegale circuit. Volgens een recente studie is waarschijnlijk minder dan 1% van alle bitcoins betrokken bij illegale activiteiten.

Het 100 dollar biljet blijft is de favoriet van criminelen wereldwijd.
- Het 100 dollar biljet blijft de favoriet van criminelen wereldwijd.

Wat de toekomst ons zal gaan brengen moeten we maar afwachten. Bitcoin bijvoorbeeld wordt nu al minder gebruikt voor illegale doeleinden en er wordt naar verluidt overgestapt op munten zoals Monero. Zolang deze nog omgewisseld worden naar Euro's of Dollars blijft daar echter een knelpunt voor criminelen.

Stel je voor dat cryptocurrency echt grootschalig gebruikt gaat worden dan is omruilen misschien niet meer nodig en zal het voor justitie erg lastig worden.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh