De ICO komt naar bitcoin met sidechains.

on .

Komt de ICO naar bitcoin met sidechains?  
Een ICO (initital coin offering) is een manier om snel en ongereguleerd geld op te halen door de uitgifte van een token. Dit gebeurde tot nu toe grotendeels op Ethereum maar dat zou wel eens kunnen gaan veranderen. In de nabije toekomst kunnen ICO's via zogenaamde sidechains werken op bitcoin. De bedrijven Rootstock en Blockstream zijn hier al druk mee aan het experimenteren. Eind dit jaar zal de eerste ICO, de Temco token, gelanceerd worden op het bitcoin-netwerk.

P2P geld vs 'world computer'

Bitcoin en ethereum worden beide cryptovaluta genoemd maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Bitcoin is ooit opgezet als peer-to-peer digitaal geld. Om digitaal geld te kunnen zijn moet de blockchain goed beveiligd worden en moet er een zekere vorm van schaarste ingebouwd zijn in het systeem. Bitcoin voldoet aan deze voorwaarden. Ten eerste heeft het heeft de best beveiligde en decentrale blockchain van alle cryptocurrencies. Ten tweede zit er een limiet op de uitgifte, er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins gemaakt worden.

Ethereum is niet opgezet met als doel om geld te wezen maar eerder een soort van wereldcomputer waarop iedereen kleine programmaatjes (smart contracts) kan draaien. Vergeleken met bitcoin is ethereum meer gecentraliseerd, is de blockchain onveiliger en zit er geen limiet op de uitgifte van de hoeveelheid ethereum.

Door de smart contracts kan ethereum functioneren als een tokenplatform en laat dat nou precies wezen wat een ICO nodig heeft, tokens om te verkopen aan hun investeerders. Maar moet je een ICO persé op Ethereum lanceren? en is de Ethereum blockchain wel veilig genoeg? Nee en waarschijnlijk niet.

Rootstock: de ethereum killer?

Eind dit jaar zal de eerste ICO, van het bedrijf Temco, gelanceerd worden op bitcoin via een zogenaamde sidechain van het bedrijf Rootstock. Deze sidechains zullen ervoor zorgen dat je straks op bitcoin kan doen wat je nu ook op ethereum kan: namelijk het draaien van smart contracts. De programmeertaal die hiervoor gebruikt wordt heet solidity, dit is nu ook de meest gebruikte programmeertaal op ethereum.

Het grote voordeel hiervan is dat er met sidechains vertrouwd kan worden op de veiligheid van de Bitcoin blokchain. De ethereum blockchain is namelijk in het verleden al eens teruggedraaid en er zijn ook nog steeds grote problemen wat betreft het schalen en het decentrale karakter van ethereum.

Door de smart contracts op een sidechain te draaien, verplaatsen deze eigenlijk naar een extra laag bovenop Bitcoin. Bij Ethereum wordt nu alles rechtstreeks op de blockchain gedaan waardoor deze nu al extreem groot is. Deze grootte zorgt er weer voor dat maar weinig mensen een Ethereum node draaien. Dit op zijn beurt zorgt weer voor meer centralisatie en minder veiligheid.

Rootstock is trouwens al sinds 2016 bezig, ze haalden in begin 2016 een voor die tijd flink bedrag op: 1 miljoen dollar. Na de ICO gekte van 2017 stelt dat weinig meer voor, in september 2017 werd er nog een bedrag van 257 miljoen dollar opgehaald voor Filecoin.

2017_peak_ico.png
- 2017 was een goed jaar voor ICO's.

Sidechains?

Een sidechain is een nieuwe blockchain die gekoppeld is aan de bitcoin blockchain. De sidechain wordt beveiligd door de mining kracht van het bitcoin netwerk. Fondsen van de bitcoin blockchain kunnen naar deze sidechain gestuurd worden en vice versa. Als de sidechain ooit crasht of aangevallen wordt dan heeft dit geen gevolgen voor de Bitcoin blockchain.

Omdat de sidechain een nieuwe aparte blockchain is kunnen op deze blockchain andere technieken gebruikt worden. Zo zou bijvoorbeeld het vinden van een nieuw block kunnen worden versneld waardoor het wachten op zes confirmaties niet meer een uur duurt maar misschien een minuutje. Kortom: je kan op deze blockchain experimenteren zonder dat het gevaar heeft voor de Bitcoin blockchain.

In het geval van rootstock zal de sidechain gebruikt worden om smart contracts mee mogelijk te maken.

- Het Temko token zal eind dit jaar live gaan op Rootstock

- Het Temko token zal eind dit jaar live gaan op Rootstock

Conclusie:

Met sidechains hebben we straks misschien geen ethereum meer nodig om smart contracts en ICO te draaien, dit doe je dan gewoon op het bitcoin netwerk. Het is nog maar even afwachten wat de lancering van het Temko token gaat doen aan het eind van het jaar.

Het rootstock platform is voorlopig nog in beta. Naast rootstock timmert het bedrijf Blockstream ook aan de weg met hun eigen sidechain, 'liquid' genaamd.

Wat de Temco token betreft, daarmee willen ze supply-chain oplossingen gaan bieden op de blockchain, iets waar ik nogal skeptisch over ben. We houden het in de gaten.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: blockchain, sidechain

Add comment


Security code
Refresh