De oorlog tegen cashgeld maakt Bitcoin populair in India

on .

Oorlog tegen cash maakt Bitcoin populair in India  
Het idee van de "War on cash", de wens van regeringen wereldwijd om gebruik van cashgeld aan banden te leggen, is al jarenlang gaande. We zijn al grotendeels beland in een cashloze maatschappij maar blijkbaar gaat het niet snel genoeg want er worden nu hardere maatregelen getroffen door bijvoorbeeld Spanje Italie en in meerdere mate India. Maar zullen mensen zich hier simpelweg bij neerleggen of zullen ze alternatieven gaan zoeken zoals ruilhandel of je raadt het al: Bitcoin.

Financiele shocktherapie

Je hoort er in het Nederlandse nieuws vreemd genoeg weinig over maar in India hebben ze een radicale stap genomen: ze hebben namelijk meer dan driekwart van al het cashgeld uit de roulatie gehaald. Dit werd dan weer gedaan door het met pensioen sturen van alle 500 & 1000 rupee bankbiljetten waardoor iedereen binnen een korte periode al deze biljetten zal moeten inleveren bij de bank. De officiele lezing is uiteraard dat dit gedaan wordt om zwart-geld en corruptie tegen te gaan. De cynische verklaring uiteraard is simpeler: De regering wil weten hoeveel geld je hebt zodat ze het makkelijker kunnen stelen.

In Spanje wordt binnenkort de limiet voor betalen met contant geld verlaagd van €2.500 naar €1.000 en in Italie wordt de belastingdienst voortaan op de hoogte gebracht als je als particulier meer dan €1.000 op één dag of meer dan €5.000 in één maand uit de geldautomaat haalt. Ook al gaan ze in deze landen minder rigoreus te werk, de boodschap is simpel. Dacht u dat u uw eigen geld voor ons kan verbergen? vergeet het maar.

Is de oorlog tegen cash geld al gestreden?

Zoals gezegd is de oorlog tegen cash geld al jaren bezig en wat mij betreft al zo goed als gewonnen. We voeren hem waarschijnlijk ook onbewust zelf, denk maar eens na: wanneer heb jij voor het laatst contant geld in je portemonnee gehad of heb je ergens contant voor betaald? Er hoeft helemaal geen 1984 scenario aan te pas te komen om contant geld uit te bannen, dat doet de burger zelf grotendeels wel. Pinnen en digitaal betalen is nou eenmaal makkelijk maar het heeft ook nadelen. Ten eerste kunnen al je transacties gevolgd worden. Ten tweede kan men precies zien hoeveel geld je hebt. En last but not least kan de regering een greep in je bankrekening doen als het tegenzit. Typisch gevalletje cyprus dus.

Bitcoin booming in India

Allemaal leuk en aardig dat uitbannen van cashgeld maar mensen zijn vindingrijk en zullen zelf andere opossingen vinden. Zo zie je nu in india dat de ruilhandel weer helemaal terug begint te komen en er worden ook andere opties verkend zoals Bitcoin en andere Cryptocurrencies. Deze zijn bij uitstek geschikt om de rol van cashgeld gedeeltelijk over te nemen en de aandacht voor Bitcoin in India is de laatste weken flink gestegen.

Die gestegen aandacht kan je bijvoorbeeld terugzien aan de zoekopdrachten op google India maar ook het volume van localbitcoins in India laat een flinke stijging zien. Opmerkelijk is ook dat Bitcoins in India blijkbaar zo gewild zijn dat ze voor meer geld over de spreekwoordelijke toonbank gaan dan in de rest van de wereld. Ook één van de grootste Indiase Bitcoin Exchanges Unocoin geeft aan dat de bezoekersaantallen de laatste maand verdrievoudigd zijn. Kortom: Bitcoin lijkt in India een flinke groeimarkt gevonden te hebben mede dankzij de Indiase regering.

De één zijn brood?

Kortom: goed nieuws dus voor Bitcoin maar tijdens het schrijven van dit artikeltje kwam ik ook genoeg berichten tegen van mensen die minder geluk hebben Mensen voor wie het afschaffen van cashgeld soms de laatste druppel is. Laten we maar hopen en eraan werken dat Bitcoin een positieve bijdrage kan leveren aan, onder andere, mensen in financiele nood. Het zou jammer zijn als Bitcoin straks alleen nog maar een barometer is voor globale financiele ellende.

Gepost door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2016-12-01 15:06
Stapje-voor-sta pje worden al onze vrijheden afgepakt. Wellicht wordt het tijd om onze soevereiniteit terug te claimen. Ons geboortecertifi caat is geld waard, juist omdat iedereen een aandeel heeft in de Staat der Nederlanden wat eigenlijk gewoon een bedrijf is.
Juist omdat we allemaal een aandeel in dit bedrijf hebben kunnen alle eventuele schulden worden kwijtgescholden en heeft iedereen recht op alle levensbehoeftes die men maar nodig heeft.
Druanna Wails legt dit mooi uit in haar video's en via haar website. Ze geeft ook e-courses hoe je dit verder kunt aanpakken. Wellicht de moeite waard om dit verder te bestuderen en uit te werken voor Nederland in aanvulling van alleen maar het claimen van je eigen naam. Kortom, we kunnen veel meer hiermee dan we denken. Met niets hieraan doen maken we onszelf steeds kleiner en kleiner.
https://www.youtube.com/watch?v=wN2x746Bo-o
http://www.securecreditor.com
http://www.ikclaimmijnnaam.nl/vrijemens/invoeren.php
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-12-02 22:23
Yep compleet mee eens! Vraag me af wanneer mensen eens massaal gaan protesteren tegen het systeem waar we allemaal in vast zitten.
We moeten het niet langer meer pikken!
David Icke heeft het over Agenda 21 die de elite aan het afdraaien is. Zeker deze eens kijken:
https://www.youtube.com/watch?v=bMeXSlGJZYc
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh