De OPZIJ literatuurprijs wordt dit jaar uitgekeerd in Bitcoin

on .

De OPZIJ literatuurprijs wordt dit jaar uitgekeerd in Bitcoin  
Het feministische maandblad OPZIJ heeft een primeur. Ze zullen namelijk dit jaar de Opzij literatuurprijs uitreiken in de vorm van een halve Bitcoin. De prijs wordt beschikbaar gesteld door online beurs Bitmymoney en de CEO, Robert-Reinder Nederhoed, zal op 3 juli de prijs persoonlijk overhandigen. Zo op het eerste gezicht leken feminisme en Bitcoin mij niet de meest voor de hand liggende combinatie. Een mooie aanleiding om even te praten met de initiatiefnemers dus.

Jaarlijks uitgereikt

Voor de mensen die misschien niet bekend zijn met de OPZIJ Literatuurprijs: dit is een stimulering die jaarlijks wordt uitgereikt aan schrijvers die een bijdrage hebben geleverd aan de 'emancipatie en ontplooing van vrouwen'. De prijs wordt al sinds 1979 uitgereikt en meerdere bekende schrijvers, zoals bijvoorbeeld Hella Haasse, namen de prijs al eerder in ontvangst. Ook dit jaar zijn er weer 10 boeken genomineerd, de shortlist kan je hier vinden.

Iets heel anders

De hoofdredacteur van opzij, Marianne Verhoeven, was volgens eigen zeggen al jaren op de hoogte van Bitcoin. Ze had tot nu toe alleen nooit een aanleiding om er daadwerkelijk iets mee te doen. "Ik kende Robert en de mensen van de Stichting Bitcoin Nederland al langer en toen dit jaar de literatuurprijs er aan zat te komen leek me het leuk om eens iets heel anders te doen. Ik heb daarna contact opgenomen met Robert en toen is het allemaal heel snel gegaan" aldus Marianne. "Ik vind dit ook wel een leuke manier om digitale valuta onder de aandacht te brengen bij een doelgroep die nu flink onder vertegenwoordigd is".

Vrouwen zijn schaars

Wat dat betreft heeft Marianne wel een punt. In de gemiddelde meetup of telegram-groep kan je de vrouwen vaak op één hand tellen en ook vrouwelijke programmeurs zijn schaars. Het rapport van de ING, waar we eerder deze week over schreven lijkt dit te bevestigen. Volgens het rapport heeft 55% procent van vrouwen in Europa van cryptocurrency gehoord tegen 77% bij mannen. Er van horen is blijkbaar iets heel anders dan er daadwerkelijk wat mee doen maar er wordt druk aan de weg getimmerd. Zo zijn er nu al meerdere initiatieven om cryptovaluta meer onder de aandacht te brengen bij vrouwen. Zo zijn er bijvoorbeeld de "Dutch Crypto Women" welke vandaag de aftrap hebben op het kantoor van cryptotrader.nl.

Emancipatie maar dan anders

Ook Robert Reinder Nederhoed van Bitmymoney was wel enthousiast maar niet meteen om. "Het leek me een leuk idee maar ik vroeg me wel even af wat het raakvlak was tussen onze doelgroepen. Later besefte ik me dat we allebei bezig zijn met emancipatie. In mijn geval de emancipatie van geld", Zo vertelde hij ons. Hij vertelde verder ook dat de winnaar een rekening zal krijgen bij Bitmymoney. Bitmymoney zal daarna ook verder ondersteuning bieden om de winnaar verder te begeleiden mocht dat nodig blijken. "De winnares is uiteraard vrij om de halve Bitcoin om te zetten naar Euro's, daar krijgt ze nu dan ongeveer 2500 Euro voor. Ik zou het wel leuk vinden als ze kiest om het te bewaren." aldus Robert.

Nog even wachten

Het wordt dus nog even wachten totdat bekend is wie de OPZIJ Literatuurprijs 2018 in de wacht zal slepen. Op 3 juli a.s. zal de winnaar ook bekend worden gemaakt in het zomernummer van OPZIJ, dat ook in het teken van deze prijs zal staan.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh