Het kamerdebat over cryptovaluta laat zien dat de politiek Bitcoin niet begrijpt

on .

Het kamerdebat over cryptovaluta toont aan dat de politiek Bitcoin niet begrijpt  
De kamer debatteerde op 16 mei 2018 over cryptovaluta zoals Bitcoin. De aanvrager van het debat, Dhr Paternotte, en de minister van Financien erkenden beide dat Cryptocurrency en Blockchain een aanjager kunnen zijn voor innovatie en dat we deze niet in de kiem moeten smoren. Ze pleitten echter allebei voor een nieuwe Bitcoin en laten daarmee zien dat ze niet snappen waar het bij Bitcoin om draait: Financiele soevereiniteit. We hebben het debat voor je op youtube gezet en soundcloud.


- Het kamerdebat op soundcloud

- Het kamerdebat op youtube

Reguleren, niet verbieden?

Dhr paternotte is dus enthousiast over Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen en denkt dat ze kunnen bijdragen aan een duurzame economie. Hij wil wel consumenten en investeerders meer bewust maken van de mogelijke risico’s en zich in internationaal verband inspannen om regels te ontwikkelen. De nadruk moet geld worden op reguleren, niet verbieden, om zo innovatie de ruimte te geven.

Minister Hoekstra is iets minder enthousiast over Bitcoin en de volgens hem bijbehorende negatieve aspecten zoals energieverbruik en het gebruik door criminelen. Hij wil wel graag Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen de ruimte geven om te groeien en ervan te leren.

Beide heren zijn het wel eens over een ander punt. Ze hebben het idee dat er in de nabije toekomst een andere cryptomunt zou moeten komen die beter en sneller en goedkoper is dan Bitcoin. En daarmee geven ze wat mij betreft aan dat ze niet snappen waarom Bitcoin zo bijzonder is. Bitcoin is niet perfect maar het heeft al vele unieke eigenschappen die niet meer zomaar gereproduceerd kunnen worden.

Onschatbare waarde

Bitcoin heeft ten eerste in relatieve anonimiteit kunnen groeien. Het werd in het begin hoofdzakelijk gebruikt door enthousiastelingen die het zagen als een leuk hobbyproject of door degenen die er ideologisch aan verbonden waren. Er is loop der tijd een unieke globale decentrale groep van mensen ontstaan die Bitcoin onderhoudt en beschermd. Deze groep van mensen, hun enthousiasme, en hun kennis is uniek en kan je niet reproduceren.

Ten tweede heeft ook de waarde van Bitcoin de tijd gehad om, relatief ongestoord, te kunnen groeien. Het is in het begin waarde-loos (niet waardeloos) geweest totdat mensen uiteindelijk er een waarde aan toegekend hebben. Deze waarde was, onder andere, gebaseerd op de hoeveelheid stroom die verbruikt werd om Bitcoin te minen. van daar uit heeft het organisch kunnen groeien. Dit is iets waarvan bijna iedere expert dacht dat het niet zou kunnen. En toch is het gebeurd.

Ten derde kunnen de eigenschappen van Bitcoin niet zomaar veranderd worden. De maker van Bitcoin is verdwenen in de anonimiteit en er is dus geen centrale organisatie of verantwoordelijke bij Bitcoin. Er is geen organisatie die je kan arresteren of dwingen om iets te veranderen. En zelfs al zou je mensen arresteren dan kunnen anderen gewoon verdergaan met waar de vorige gebleven zijn. Dat aspect geeft Bitcoin een onafhankelijkheid die enorm waardevol is. Dat de eigenschappen van Bitcoin lastig te wijzigen zijn heb je al kunnen zien tijdens de invoering van segwit. Ook kan je bij Bitcoin niet zomaar de hoeveelheid Bitcoin vermeerderen of verminderen. In deze tijden van centrale banken, die geld drukken alsof hun leven ervan afhangt, is dat onbetaalbaar.

En last but not least heeft Bitcoin de Bitcoin Blockchain. Deze blockchain was de eerste, is de meest robuuste en veilige in zijn soort en is nooit teruggedraaid of gehackt. De Blockchain biedt een universele bron van onvervalsbare data waarvan iedereen de authenticiteit kan vertrouwen. In een wereld waar alles digitaal is, is dat van onschatbare waarde. De Bitcoin blockchain kan weer gebruikt worden om ontelbare diensten bovenop te bouwen of aan te koppelen. En wat heb je nodig om gebruik te kunnen maken van de Bitcoin blockchain? Juist, bitcoins.

Financiele soevereiniteit

Kortom: Bitcoin is organisch gegroeid, heeft een unieke aanhang, is onafhankelijk, praktisch onmogelijk om te wijzigen, heeft de Bitcoin Blockchain en biedt financiele soevereiniteit. Bitcoin is van jou, je kan er mee doen wat je wilt, waar je wilt, wanneer je maar wilt. Ik kan zo nog wel even doorgaan denk ik maar mijn punt is waarschijnlijk duidelijk. Bitcoin is op vele punten uniek en gaat hoogstwaarschijnlijk nooit meer geevenaard worden. Dat hoeft ook niet. We zouden ons minder moeten bezighouden met het opnieuw uitvinden van het wiel maar werken met wat we al hebben.

En tot slot: Beste heer Paternotte, u geeft aan dat we een nieuwe digitale munt nodig hebben waarvan we bijvoorbeeld zelf de geldhoeveelheid kunnen bepalen.

Die hebben we al, dat is de Euro.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven

van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh