Draai je eigen lightning netwerk node met de kant-en-klare RaspiBlitz of Casa Node

on .

Draai je eigen lightning netwerk node met de kant-en-klare Raspiblitz of Casa Node  
Het lightning netwerk (LN) is volop in ontwikkeling. Het LN is een laag bovenop het Bitcoin netwerk, welke grote hoeveelheden razendsnelle, goedkope en anonieme transacties mogelijk maakt. Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk en heeft dus nodes nodig om te kunnen functioneren. Des te meer nodes, des te beter voor het ecosysteem. Het draaien van een node is nog vrij technisch en hierdoor niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er binnenkort (vrijwel) kant en klare oplossingen beschikbaar.

Het lightning netwerk groeit snel

Het lightning netwerk (LN) wordt momenteel ontwikkeld als manier om Bitcoin te laten schalen zonder compromissen te hoeven maken wat betreft de veiligheid van het onderliggende Bitcoin netwerk. Het LN blijft ook stevig doorgroeien, dat is te zien aan het aantal LN nodes en de totale hoeveelheid Bitcoin die momenteel beschikbaar is. Zo waren er in januari van 2018 om exact te zijn 54 nodes, tegen 1600 nodes begin september 2018. Ook de capaciteit is met een noodgang gestegen: Van 1,2 bitcoin in januari, naar net iets minder dan 100 bitcoin begin september.

hoeveelheid_lightning_netwerk_nodes.JPG- De hoeveelheid lightning nodes blijft groeien (bron: bitcoinvisuals.com)

Lightning netwerk capaciteit- De liquiditeit van het lightning netwerk neemt toe (bron: bitcoinvisuals.com)

Waarom zou je een node draaien?

Je kan een node gebruiken om lightning netwerk betalingen mee te versturen en ontvangen. Ook is het mogelijk er bitcoins mee te verdienen. Om gebruik te maken van het LN heb je niet per definitie een eigen LN node nodig. Je kan ook een LN wallet downloaden (kijk hier voor een overzicht) en met de wallet kan je dan connectie maken met een LN node. Als je eenmaal betalingskanalen hebt opgezet, kan je beginnen met het versturen en ontvangen van bitcoin, of meer waarschijnlijk, satoshi's. Een satoshi is een 100 miljoenste deel van een Bitcoin.

Als je er echter zeker van wilt zijn dat je altijd naar de juiste versie van de blockchain kijkt moet je wel een eigen node draaien. Hiermee ondersteun je het ook netwerk, aangezien elke node alle bitcoin-transacties controleert. Hoe meer controleurs, hoe beter voor het ecosysteem. De mensen die momenteel een node draaien doen dat om het veiligheidsaspect, om het netwerk te steunen, of gewoon omdat het leuk is om te doen. Ikzelf een beetje om alle drie.

Het draaien van een node kost wel geld. De node (in de praktijk een op het internet aangesloten computer waarop de LN software draait) moet immers altijd aan staan, wat stroom kost. Ook moet de node de Bitcoin blockchain opslaan en een hoop netwerkverkeer versturen en ontvangen. Last but not least moet de node ook een aantal kanalen geopend hebben met andere LN nodes, met daarin een bepaalde waarde aan bitcoin.

Hoewel het LN pas in de kinderschoenen staat, zou je ook potentieel bitcoins kunnen verdienen met het draaien van een LN node. Voor elke transactie die via je LN node loopt krijg je een (miniscule) vergoeding. Dit zou je dus kunnen zien als een soort rente op de bitcoins die je in het betalingskanaal hebt zitten. We schreven hier een poosje geleden al over.

 

Kant en klare lightning netwerk nodes

Zoals gezegd is een node in de praktijk eigenlijk gewoon een computer die aangesloten is op het internet met daarop de LN software. Klinkt simpel, maar in de praktijk is het draaien van een node niet altijd gemakkelijk. Je moet een hoop geduld hebben, technische ervaring met computers en bij voorkeur goed overweg kunnen met Linux. Zelfs dan nog kan het soms een uitdaging wezen om de node goed te laten functioneren.

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, kan je ook nog eens kiezen uit 3 verschillende versies van de LN software en kan je per versie ook weer allerlei keuzes maken. Zoals: Laat ik mijn LN node de LND software (de LN implementatie van lightning labs) draaien met de bitcoin daemon van Lightning Labs, of gebruik ik Bitcoind van Bitcoin Core? En ga zo maar even door. Ik heb zelf een LN node draaien met LND en Bitcoind. De liefhebber kan de handleiding daarvoor onder andere hier vinden.

Om het draaien van een node bereikbaar te maken voor iedereen, zijn er nu kant en klare lightning netwerk nodes beschikbaar. Deze moeten het draaien van een LN node stukken simpeler maken. We zullen hieronder twee populaire opties bespreken.

 

Casa Node

De lightning netwerk node van Casa is gericht op de niet-technische Bitcoin enthousiastelingen die toch een LN node willen draaien. Volgens de website van de makers is de node volledig plug-and-play en wordt deze geleverd met een vooraf gesynchroniseerde Blockchain. Je kan er dus meteen mee aan de slag.

De Casa node maakt gebruik van autopilot, dit zorgt ervoor dat je niet zelf betalingskanalen hoeft te openen naar andere LN nodes, dit wordt automatisch gedaan. Je zal de node wel moeten voorzien van een hoeveelheid Bitcoin, deze wordt dan door de node verdeeld over de kanalen. Hierdoor kan je dan weer betalingen verzenden en ontvangen en kan het LN ook weer gebruik maken van jouw LN node om betalingen mee te routeren. Voor het instellen van de node is een controlepaneel beschikbaar welke je in de browser kan openen. Op het eerste gezicht ziet het er erg gebruiksvriendelijk uit.

Casa node controlepaneel- Het controlepaneel van de Casa node.

De Casa node komt in de vorm van een wit kastje, waarschijnlijk even groot als een gemiddelde wifi-router. Wat voor aansluitingen er allemaal op het apparaat zitten en of er wifi ondersteund wordt heb ik nog niet kunnen ontdekken. De node kost momenteel 300 dollar. Het apparaat is uiteraard ook af te rekenen met Bitcoin. De eerste twee ladingen van de node waren vlot uitverkocht maar een derde lading is nu beschikbaar, als het goed is worden deze december 2018 uitgeleverd.

De casa node kost 300 dollar en wordt geleverd in december 2018.- De casa node kost 300 dollar en wordt geleverd in december 2018.

RaspiBlitz

De RaspiBlitz is een LN node gebaseerd op een Raspberry Pi 3, uitgerust met een klein beeldscherm en externe harddisk. Deze node is meer gericht op de technische Bitcoin liefhebber. Net zoals de Casa node, wordt de RaspiBlitz aangeleverd met een gesynchroniseerde Bitcoin (en Litecoin) blockchain, waardoor je er in principe meteen mee aan de slag kan.

Zoals ervaren Raspberry Pi-gebruikers echter wel weten, kan je met een Raspberry van alles, maar dat kost meestal wel wat moeite. De maker van de RaspiBlitz, Jeff Gallas, geeft ook aan dat de RaspiBlitz LN node in de praktijk niet volledig plug-en-play is. Het draaiende houden van de node zal op enig moment onderhoud vergen en de node moet ook ingesteld worden.

De RaspiBlitz is helaas nog niet uitgerust met een autopilot, dat wil zeggen dat de node niet zelf connectie kan maken met andere nodes. De doelgroep van dit product zal daar waarschijnlijk geen problemen mee hebben. De node is wel standaard uitgerust met de anonieme TOR-software, hierdoor kunnen derde partijen de node in principe niet terug herleiden naar je externe IP-adres.

raspiblitz- De RaspiBlitz wordt geleverd met 1 TB harddisk, LCD scherm, SD-kaart, voeding en case.

Het apparaatje is helaas nog niet vrij te koop, de fabrikant geeft aan dat ze nog bezig zijn met een crowdfunding campagne. Tijdens de Lightninghackday, welke recent gehouden werd in Berlijn, was er een beperkt aantal te koop voor 180 euro. Dit zal waarschijnlijk ook ongeveer de prijs zijn als hij daadwerkelijk te koop komt. Ik heb er zelf ééntje laten meeemen van de Lightninghackday en zal mijn ervaringen daarmee later nog delen.

Heb je geen zin om hierop te wachten, dan kan je ook zelf een RaspiBlitz bouwen. In dit artikel kan je een uitgebreide handleiding vinden hoe je de RaspiBlitz zelf kunt maken en welke hardware je er voor nodig hebt.

 

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: lightningnetwork,

Add comment


Security code
Refresh