Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In dit artikel vind je een volledige lijst van alle cryptocurrencies die ooit begonnen zijn op het Ethereum netwerk als ERC20-tokens. Dit type token wordt de laatste tijd steed populairder, en wordt gezien als een standaard voor nieuwe cryptocurrency projecten. Bouwen op het Ethereum blockchain netwerk is mogelijk, omdat het een open-source dApp platform is. En daar maken veel cryptocurrency developers dankbaar gebruik van.

 

Veelal worden ERC20 tokens in omloop gebracht voordat het daadwerkelijke project mainnet (de finale versie van het netwerk van de desbetreffende altcoin) wordt gelanceerd. Het is dus een manier voor veel crypto projecten om mensen alvast hun tokens te laten inkopen, zonder dat de daadwerkelijke blockchain van deze altcoins is gebouwd. Erg handig, vooral omdat het bouwen op een bestaande blockchain eigenlijk heel gemakkelijk is voor ontwikkelaars, maar ook voor leken is het erg leuk om zelf een cryptocurrency te bouwen:

 

 

Maar om nou echt te kunnen begrijpen wat deze technische term inhoud, moeten we er iets dieper induiken. De functie van ERC20 kan namelijk veel breder worden getrokken dan bovenstaande functionaliteit alleen. En wist je bijvoorbeeld dat er naast ERC20 ook ERC223 of ERC777 bestond? Hiernaast zijn er nog vele andere typen beschikbaar, maar ERC20 is en blijft veruit de populairste optie voor veel nieuwe altcoins. We spraken hier eerder ook al eens over op Bitcoinspot, namelijk in het artikel “Wat Is Ethereum“.

Wat Is De ERC-20 Standaard?

ERC-20 is een technische standaard van smart contracts op het Ethereum blockchain netwerk. Het is lastig om de impact van ERC-20 tokens op de cryptocurrency industrie te vangen in een aantal woorden. Het heeft voor veel bedrijven het toegankelijk gemaakt om hun eigen crypto project op te richten, juist vanwege het feit dat het zo gemakkelijk is zelf een eigen token te starten.

ERC-20 is een gids van regels en reguleringen, welke kan worden gedeeld, ingewisseld voor tokens, of kan worden verstuurd naar een cryptocurrency wallet. Op technisch gebied bestaat de standaard zelf uit 6 verplichte regels en 3 optionele regels, namelijk:

  • totalSupply
  • balanceOf
  • transfer
  • transferFrom
  • approve
  • allowance

En de optionele regels kunnen bestaan uit:

  • Naam van de token
  • Symbool
  • Decimaal (zoveel als 18)

Wanneer je een gedetailleerde en duidelijke uitleg wil van de technische aspecten, dan is dit artikel van Blockgeeks erg handig. Deze bevat ook duidelijke uitleg rondom smart contracts en het ontstaan van Ethereum, alsmede de filosofie van Vitalik Buterin zelf (de bedenker van Ethereum). Voor nu gaan wij even de technische kant laten voor wat het is, en kijken naar de andere functies van de standaard. Eén hiervan is de opslag van cryptocurrencies in een ETH-gebaseerde wallet. Maar welke walletservice kunnen we hier het beste voor gebruiken?

 

Beste ERC20 Token Wallet: MyEtherWallet

We hebben al een ander uitgebreid artikel besteed aan dit onderwerp, maar de beste ERC20 wallet is, net als voor Ethereum zelf, de gratis online wallet dienst genaamd MyEtherWallet (MEW). Aangezien ERC20 gebruik maakt van het Ethereum netwerk, kunnen ook deze tokens worden bereikt door middel van de blockchain service van MEW.

MyEtherWallet is een gemakkelijk te gebruiken service, maar een fout zit bij het maken van transacties natuurlijk in een klein hoekje. Daarom vragen we je om de algemene veiligheidsregels rondom het gebruik van online cryptocurrency wallets in acht te nemen, welke in dit artikel rondom Bitcoin wallets zijn te vinden. De tekst rondom BTC wallets is namelijk ook 1 op 1 van toepassing op Ethereum en andere altcoins, waaronder ERC20 tokens.

Wil je weten hoe je aan de slag kunt met Ethereum of ERC 20 tokens via MyEtherWallet.com, dan kan je het beste onderstaande video bekijken (in samenwerking met de veiligste methode, de hardware wallet Ledger Nano S):

 

https://www.youtube.com/watch?v=_RvDPQHERtc

 

Hoe Koop Je ERC20 Tokens?

Er zijn vele handelsplatformen waar ERC20-tokens beschikbaar zijn. Het is verstandig om van tevoren te weten welke token je wil kopen, maar ook welke exchange het hoogste volume heeft voor die specifieke token. Dit kan je het beste doen op een website als CoinMarketCap.com. Je kunt dan jouw gewensde token opzoeken en nagiveren naar het tabje “Markets”. Hier zie je precies het handelsvolume per individuele exchange.

De handelsplatformen zullen ERC20 tokens niet als zodanig aanduiden, maar altijd de afkorting van het specifieke cryptocurrency project gebruiken. Niet elke exchange heeft elke cryptocurrency beschikbaar voor handelen. Wil je een overzicht van de meest gebruikte altcoins exchanges, dan kan je op deze pagina terecht.

Vrijwel elke altcoin exchange zal handelen tegen BTC-pairs. Dit houdt in dat je dus eerst Bitcoin moet kopen, voordat je aan de slag kunt met andere cryptocurrencies. Ook zijn er vaak ETH en USDT-pairs beschikbaar, welke respectievelijk Ethereum en Tether voorstellen. Op het moment van schrijven wordt ook TUSD steeds populairder als handelspaar, welke staat voor de stabiele cryptovaluta TrueUSD.

Let op: IDEX is het enige handelsplatform dat volledig in het teken staat van ERC20-tokens, en hierdoor alleen handelsparen heeft met Ethereum. Dit is ook vaak de locatie waar tokens als eerste beschikbaar worden gemaakt, dus het loont zeker de moeite om eens een kijkje te nemen op deze decentrale exchange. Het platform werkt het beste samen met MyEtherWallet + een hardware wallet als de Ledger Nano S.

 

Hoe Verstuur Je ERC20 Tokens?

Het verplaatsen of versturen van ERC20-tokens van een exchange (waar je deze waarschijnlijk hebt gekocht) naar de MEW wallet werkt exact hetzelfde als wanneer je Ethereum naar een MEW wallet zou sturen. Het enige verschil zit hem eigenlijk in het verschuiven van ERC20 tokens van een ETH wallet af. Bijvoorbeeld om ze te verkopen, of wanneer er een zogenoemde tokenswap plaatsvind. Er zijn immers veel cryptocurrency projecten die éérst bouwen op het Ethereum netwerk (als ERC20 token) en pas later hun eigen blockchain lanceren.

De overgang van ERC20 token naar een nieuwe blockchain loopt niet altijd even soepel. Op de Ethereum-zijde moet je er in ieder geval rekening mee houden, dat je een kleine hoeveelheid ETH op dezelfde wallet hebt staan als je ERC20 altcoin. Om tokens te kunnen verplaatsen vanaf de Ethereum blockchain, zal je namelijk een kleine hoeveelheid Ethereum moeten betalen, welke op dezelfde locatie gevonden moet kunnen worden. Anders is een zogenoemde ‘withdrawal transactie’ helaas niet mogelijk.

Daarnaast is het soms lastig om in MEW de juiste aanduiding te vinden voor de ERC20 token in kwestie. Eigenlijk worden in het transactieoverzicht alleen grote een veelgebruikte projecten weergeven. Wanneer je wat meer verdiept bent in kleinere altcoin projecten, kan het nodig zijn om handmatig informatie over het smart contract in te voeren, alvorens de transactie kan worden gestart.

Voor het doen van een transactie moet je ook enig begrip hebben van de termen Gas en GWei, welke we verder duidelijk hebben toegelicht in het artikel “Wat is Ethereum?“. Wanneer je hier op vast loopt randen we je dus aan eerst even dat uitgebreide artikel te bestuderen.

 

Alle ERC20 Tokens: De Volledige Lijst Ethereum Tokens

Er bestaan ontzettend veel ERC20-gebaseerde projecten, maar er zijn maar een relatief klein aantal projecten ook echt groot geworden. Ook zijn er verschillende grote projecten van vandaag de dag ooit begonnen als een ERC20-gebaseerd project. Deze zijn later pas over gegaan tot het bouwen en vrijgeven van hun eigen blockchain tijdens een zogenoemde ‘mainnet lancering’. De volledige lijst belangrijke ERC20 tokens staat in dit artikel. Om een kleine indruk te krijgen van het type projecten, hier een kleine selectie uit de beschikbare lijst (een eenzienlijk deel van de grote cryptocurrency projecten is reeds overgegaan op zijn eigen blockchain, en is niet langer een ERC20 token):

  • EOS (EOS)
  • Binance Coin (BNB)
  • Walton (WTC)
  • Maker (MKR)
  • 0x (ZRX)
  • Zilliqua (ZIL)
  • Aeternity (AE)
  • ICON (ICX)
  • OmiseGO (OMG)
  • VeChain Thor (VET)
  • TRON (TRX)
  • PundiX (NPXS)
  • Bytom (BTM)
  • ChainLink (LINK)
  • Golem (GNT)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *