G20 top Argentinië: "Monitor risico's Bitcoin en andere cryptocurrencies"

on .

G20 Bitcoin  
Deze maand wordt er op de G20 top in Argentinië uitgebreid gepraat door wereldleiders over de financiële impact van cryptocurrencies. Zoals bij elke G20-bijeenkomst, worden de geplande beleidsstukken vooraf vrijgegeven. De Financial Stability Board (FSB), coördinator van de internationale financiële regelgeving, stelde een 'zorgvuldig' framework op voor het monitoren van de risico's van cryptovaluta. Digitale valuta zouden geen bedreiging vormen voor financiële stabiliteit, maar wel "onveilig geld" zijn.

G20 Summit: Bitcoin monitoring nodig

Het grootste deel van het reguleringsframework dat zal worden gepresenteerd tijdens de volgende G20-ontmoeting draait om het monitoren van financiële risico's. Er zijn verschillende meetfactoren relevant voor de beleidsmakers, waaronder:

  • De grootte van de cryptocurrency markt;
  • De hoeveelheid verschillende financiële producten (zoals een Bitcoin ETF);
  • De impact van financiële instituties op de markt.

Met deze hoofdindicatoren moet in de gaten gehouden worden of G20-landen financieel gevaar oplopen. Of tenminste, de kans hierop moet worden gemeten. Belangrijk is vooral dat de FSB zijn verklaring heeft ingetrokken die stelt dat cryptocurrencies geen gevaar vormen voor financiële stabiliteit. Het framework (en bovengenoemde indicatoren) moet helpen eventueel ontwikkelend gevaar in een vroeg stadium op te pikken.

Cryptocurrency is "onveilig geld"

De FSB benadrukte wel dat de verzameling van data vertekend kan raken, voornamelijk doordat de cryptomarkt zich nog in een embryo-fase bevind. Cryptocurrencies kunnen momenteel worden geclassificeerd als "onveilig geld", aldus de vroege bevindingen.

De digitale valuta zijn gefragmenteerd, volumes en prijzen worden snel gemanipuleerd én er zou sprake zijn van pump-en-dump praktijken. Eerdere bevindingen van risico's gingen over onder meer Initial Coin Offerings (ICO's), gebrek aan markttransparantie, de noodzaak tot aanpak van witwassen en crimineel geld. Het huidige beleidsframework benaderd de markt echter duidelijk uit een andere hoek, eentje die meer lijkt op een legitieme financiële sector om in te investeren. 

Bitcoin (nog) geen gevaar

Duidelijk is dus dat cryptocurrencies serieus worden genomen door de G20-landen. Vanwege de groeifase waar Bitcoin en andere cryptovaluta zich in bevinden, zou er op dit moment ook géén gevaar zijn voor de stabiliteit van de wereldeconomie.

Hoewel het verzamelen van data voor de FSB niet gelijk zal zijn voor alle cryptovaluta, kan er met het geheel aan gegevens wél een relatief betrouwbaar beeld geschetst worden voor regelgeving. Naarmate de markten groeien, zal dit steeds gemakkelijker verlopen, zo verwachten de beleidsmakers. En als we de huidige koersen mogen geloven, zal die groei sneller komen dan veel mensen denken.


Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: regulering,

Add comment


Security code
Refresh