Getest door bitcoinspot.nl: De Trezor model T hardware-wallet.

on .

 Getest door bitcoinspot.nl: De Trezor model T hardware-wallet.  op 15 maart 2018.  
De ontwikkeling van nieuwe hardware wallets staat niet stil. Zo is er nu de Trezor model T, hiermee kan je Bitcoin en andere cryptocurrencies met een gerust hart opslaan. Een hardware wallet is veilig omdat de digitale sleutels, die je toegang geven tot je cryptovaluta, geisoleerd worden opgeslagen. Hierdoor komen ze niet met het internet in aanraking en zijn ze veilig voor malware. De Trezor is ook vrij eenvoudig in gebruik waardoor je veilig en simpel kan opslaan, versturen en ontvangen.

Trezor model T

Zoals gezegd maakt de Trezor model T het voor iedereen mogelijk om veilig en eenvoudig je cryptocurrencies op te slaan. Het apparaatje kan standaard al meer dan 500 munten aan zoals natuurlijk Bitcoin, Litecoin, Monero en Ethereum. Maar ook diverse ERC20 worden inmiddels ondersteund. Om het eenvoudig te houden zal ik in dit artikel alleen focussen op het opslaan van Bitcoin.

De trezor model T is iets groter dan de vorige versie (iets groter als een luciferdoosje) en wordt aangesloten via de USB poort. Omdat alle data bewaard wordt op de hardware wallet zelf kan deze niet geinfecteerd worden door virussen of malware. Je kan hem zonder zorgen op elke computer aansluiten om vandaar je bitcoins te versturen en te ontvangen. Je moet fysieke toegang hebben tot de Trezor om bitcoin te kunnen verzenden of ontvangen en het apparaatje is beveiligd met een pincode als eerste verdedigingslinie.

De Trezor werkt ook met een zogenaamde seed, deze zorgt ervoor dat je bij verlies of diefstal niet je bitcoins kwijt bent. De bitcoin-adressen, die horen bij de Trezor, worden gegenereerd aan de hand van een 12-tal woorden (de seed). Deze seed kan je, in geval van nood, weer op een andere Trezor invoeren waarna alle adressen en bijbehorende bitcoins weer toegangkelijk zijn. De seed kan je op een meegeleverd formuliertje schrijven en bij voorkeur apart bewaren van de trezor voor optimale veiligheid.

Wat is er nieuw?

Er is een hoop veranderd in de nieuwe Trezor ten opzichte van de vorige versie. Het apparaat is geheel van de grond af opnieuw opgebouwd en de meest in het oog springende wijziging is het feit dat de Trezor nu uitgerust is met een Touchscreen. Dit maakt het niet alleen gebruikersvriendelijker maar ook veiliger. Zo wordt de Trezor pas daadwerkelijk vrijgegeven voor de pc nadat je op de trezor de pincode hebt ingevoerd. Ook worden beveiligingsacties, zoals het invoeren van de pincode, nu alleen uitgevoerd op de Trezor wat de veiligheid ook verhoogt.

De trezor kan nu ook standaard een 8-tal munten aan en ondersteuning voor meer munten zit er snel aan te komen. Dit komt doordat de software van de Trezor ook volledig vernieuwd en open-source is waardoor derde partijen zelf de software kunnen schrijven om ondersteuning op de trezor mogelijk te maken. Dit opent ook de deur voor externe programmeurs om de trezor op allerlei andere manieren in te zetten zoals authenticatie voor websites, generatie van keys enz enz.

Verder valt op dat de Trezor nu aangesloten wordt met een USB-C kabel en de magnetische dock hadden we eerder al genoemd. Om uit de mond van één van de makers zelf, slush, te horen wat er allemaal nieuw is aan de trezor kan je ook de Bitcoin News Show luisteren van 11 maart 2018.

Uitpakken maar!

De Trezor wordt geleverd in een geseald doosje welke opengeklikt kan worden. Dit in tegenstelling tot de verpakking van de Trezor 1, welke opengescheurd moest worden, zit er geen holografische beveiligings-sticker op het doosje. Deze sticker zit nu op de USB poort van de trezor zelf. Deze sticker is trouwens nog best lastig te verwijderen en laat expres resten achter op de Trezor. In het doosje vindt je een beknopte handleiding, twee formulieren voor de recovery seed, een USB-C kabel, wat stickers en een magnetische dock. Deze dock kan je bijvoorbeeld op de achterkant van je scherm plakken om je model T eenvoudig uit het zicht te bewaren.

De verpakking van de oude en nieuwe Trezor
1. De verpakking van de oude en nieuwe Trezor

Trezor mode T met toebehoren
2. Trezor model T met toebehoren

Configureren van de trezor

Als je de Trezor, met de bijgeleverde kabel, hebt aangesloten geeft deze de melding dat je moet gaan naar http://trezor.io/start om te beginnen. Eenmaal daar aangekomen wordt je door het proces geleid van het downloaden van de benodigde bridge software. Na de installatie ga je weer naar http://trezor.io/start en zal de firmware geinstalleerd worden. Als de firmware up to date is zal de Trezor zelf herstarten en zal de computer vragen of je een nieuwe wallet wil aanmaken of een oude wil herstellen. Als je dan kiest voor de eerste optie kom je meteen terecht in de Trezor Bitcoin wallet.

Tijdens de setup moet je opgeven welke soort trezor je gebruikt en wordt je doorverwezen naar de beta-wallet.
3. Tijdens de setup moet je opgeven welke soort trezor je gebruikt en wordt je doorverwezen naar de beta-wallet.

In de wallet kan je in principe meteen aan de slag om te gaan verzenden en ontvangen. Het is echter wel aan te raden om
1: De seed te backuppen (het fysiek opschrijven van de 12 woorden op het formulier)
2: De pincode in te stellen en aan te zetten
3: De naam van de trezor te wijzigen.

De wallet stelt je in principe wel via meldingen op de hoogte als deze drie zaken nog niet uitgevoerd zijn maar ik zou het zelf mooier gevonden hebben dat je deze verplicht uit moet voeren voordat je verder kan.
Op de website van trezor kan je ook een uitgebreide gids vinden waarin de configuratie van de Trezor met afbeeldingen stap voor stap wordt uitgelegd.

De wallet en Trezor geven duidelijke meldingen wat betreft de backup.
4. De wallet en Trezor geven duidelijke meldingen wat betreft de backup.

Een betaling ontvangen

Ik heb eerst de trezor ontkoppeld en de pc opnieuw gestart en zal beschrijven hoe het ontvangen van een transactie in zijn werk gaat. Eerst koppel je de trezor weer aan en vul je de pincode in op de trezor. Daarna ga je naar https://beta-wallet.trezor.io. (op termijn zal je op wallet.trezor.io terecht kunnen, wanneer is nog niet bekend)

Eenmaal aangekomen in de wallet klik je boven in de balk op "receive" om naar het ontvangst scherm te gaan. Hier zie je een pre-gegenereerd Bitcoin adres staan. Als je klikt op "show full address" zie je het hele adres op het scherm, op de trezor moet je dan nog even het ontvangstadres dubbel controleren. Als je het ontvangst adres op de trezor hebt bevestigd kan je deze kopieren en verschijnt er ook een QR-code. Mocht je een nieuw ontvangst-adres willen aanmaken dan kan je kikken op "More adresses".

Het ontvangst scherm van de Trezor Bitcoin wallet
5. Een betaling ontvangen met de Trezor Bitcoin wallet

Een betaling versturen

Klik boven in de balk op "Send" om naar het verzend-scherm te gaan. Hier kan je het adres, een eventuele opmerking, het bedrag invullen. De transactievergoeding kan je zelf kiezen, deze wordt automatisch berekend en laat je ook meteen zien hoe lang het waarschijlijk gaat duren totdat je transactie bevestigd is.

Mooi is dat je in het verzendscherm ook op "add-recipient" kan klikken zodat je meerdere ontvangers in 1 transactie kan plaatsen wat weer scheelt in de transactiekosten. Als je uiteindelijk klikt op "send" kan je op de trezor het adres controleren en moet je de ook transactie bevestigen. Eenmaal bevestigd is de transactie verstuurd en kan je in het "Transactions" menu de gedane transacties bekijken.

Een betaling versturen met de Trezor Bitcoin wallet
6. Een betaling versturen met de Trezor Bitcoin wallet

Bevestigen van een betaling op de Trezor
7. Bevestigen van een betaling op de Trezor

Met vlag en wimpel

Voor zover ik kan zien doet de Model T alles wat deze hoort te doen en heeft het de kwaliteit die we gewend zijn van de mannen van Trezor. Ik kan iedereen dit model aanraden en ben erg benieuwd naar wat er nog aan zit te komen wat betreft extra toepassingen van de Model T. Wel wacht ik even met muntjes erop te zetten zodat ik even kan kijken of andere gebruikers nog tegen zaken aanlopen. Je kan niet paranoide genoeg zijn wat betreft het opslaan van je bitcoins.

De Trezor model T kan je bestellen via onze partner cryptomaan.nl. Deze zijn officieel leverancier van Trezor hardware en je hebt de model T dan de volgende dag in huis!

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: hardware-wallet, trezor,

Add comment


Security code
Refresh