Hernieuwbare energie kan Bitcoin mining 'achilleshiel' oplossen

on .

Hernieuwbare energie bitcoin mining  
Het is één van de grote kritiekpunten van Bitcoin-criticasten: Het mining proces zou té veel energie kosten en hiermee onnodig het milieu belasten. Deze achilleshiel kan mogelijk worden opgelost door het inzetten van hernieuwbare energie voor grote BTC mining operaties, middels bijvoorbeeld waterkracht, zonne-energie en windkracht. Eerder al rapporteerden we bij Bitcoinspot over de energieverspilling die gepaard gaat met Bitcoin mining. Maar zou het ook praktisch haalbaar zijn om Bitcoin volledig te vergroenen?

Hoeveel stroom verbruikt Bitcoin mining?

Het minen van Bitcoin is een zeer energie-intensief proces. Momenteel doet het gehele Bitcoin netwerk zo'n 343 miljoen Gigahashes per seconde, wat gelijk staat aan het verbruik van zo'n 275.000 Nederlandse huishoudens. Dat is duizelingwekkend veel, als je je bedenkt dat dit dag en nacht staat te brommen.

Deze rekenkracht wordt niet alleen gebruikt voor het 'maken' van nieuwe bitcoins. Ook het doen van een simpele transactie vreet energie. Schattingen van het stroomverbruik voor één transactie liggen zo rond de 215 Kilowatt-uur aan stroom. Dit kan je vergelijken met één maand stroom voor één Nederlands huishouden.

Je begrijpt natuurlijk dat dit een enorme extra hoeveelheid energieproductie vergt, wat vervolgens weer negatief is in het kader van schaarse grondstoffen, milieuvervuiling en klimaatverandering. Feit dat het overgrote deel van de mining farms zich bevinden in China (zo'n 75% van alle hashpower), en dat dit land nu niet bepaald bekend staat om zijn schone energie, al is dit de laatste jaren wel sterk aan het veranderen.

 

Duurzame hernieuwbare energie

Met de groei van het Bitcoin netwerk wordt het probleem van de vieze stroom steeds groter, ook al kan dit op vele punten worden weerlegd. Bovendien is er ook uit onverwachte hoek hoop te vinden: een nieuwe energie start-up in Oostenrijk heeft namelijk een oplossing: De Hydrominer. Het bedrijf wil namelijk de waterkrachtcentrale's in het land aanwenden voor het doen van de ingewikkelde hashrate-calculaties. 

De duurzame en hernieuwbare energiebron is de ideale kandidaat om het Bitcoin netwerk schoner te kunnen krijgen: Het is schoon, constant in grote concentraties aanwezig op één locatie, maar bovenal lekker goedkoop. Het lijkt dan ook een logisch gevolg dat rondom hydro-centrales steeds meer Bitcoin mining farms ontstaan. En niet alleen Oostenrijk is om, ook in het rurale USA is er een ware run op de goedkope energie gaande, getuige deze mooie documentaire van CBS News:

Het lijkt ons een positieve ontwikkeling, dat er steeds meer initiatieven komen om met schone energie het Bitcoin netwerk aan te drijven. Ook al is er nog een lange weg te gaan naar een 'groene blockchain', toch lijkt de schade een stuk minder heftig dan veel critici durven te claimen. En naarmate het netwerk blijft groeien, zal ook de vraag naar schone en goedkope energie steeds verder oplopen. Het kan zonder meer een catalysator zijn voor méér zonne- en hydro-energie.

 

Ecologische voetafdruk van Bitcoin verminderen

Het verlagen van de ecologische schade (uitgedrukt in de zogenoemde voetafdruk) vanuit het energieverbruik van mining locaties zal zonder meer een pittige klus zijn. Gelukkig zien we nu al steeds meer mining farms zich verplaatsen naar locaties met goedkope groene stroom. Met efficiënte zonne-energie uit China kunnen we bovendien een ware energie-decentralisatie verwachten, wat een stille revolutie op de energiemarkt teweeg kan brengen.

Verandering van de consensus van 'Bitcoin is schadelijk voor het milieu' en 'Cryptomining verbruikt meer stroom dan heel Nederland bij elkaar', naar 'Bitcoin kan een catalysator zijn voor de energietransitie' en 'decentralisatie van geld kan de decentralisatie van (schone) energie helpen' is nodig. We moeten denken in mogelijkheden, en niet in beperkingen. Want zelfs als de transitie zich niet zal voordoen, dan nog zal Bitcoin mining onherroepelijk blijven bestaan. Dan maar met vieze stroom, toch?

Nee, geef ons maar die Hydrominer. En laat de miners voorlopig ook maar lekker even Chinees blijven, die weten ten minste van aanpakken op de energiemarkt. Zo kan er snel een nieuwe weg in geslagen worden voor de wereldwijde Bitcoin mining community.

Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: mining,

Comments   

# Guest 2018-09-26 21:45
ten eerste betekent dit gewoon dat de groene energie ergens anders naartoe gaat dit is misschien voor de blockchain een oplossing als je alleen naar de blockchain kijkt en over die katalysator ik ben bang dat de snelheid van vergroening niet afhangt van marktwerking of beperkt het zal misschien kunnen zorgen dat er meer onderzoek gedaan wordt maar de belangrijkste graadmeter voor de snelheid van het beschikbaar komen van groene energie is toch echt het beschikbaar komen van bepaalde grondstoffen voor mij is de snelheid van vergroening wereld wijd een betere oplossing is vindt ik verwarm je huis met blockchain kachels
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh