Hoe kan je bitcoin kopen en verkopen?

Bitcoins kopen en verkopen kan je op meerdere manieren doen. We zullen de meest gangbare opties kort toelichten en aangeven waar je zoal terecht kunt.

Geen geduld om de uitleg te lezen? Koop dan direct je bitcoins met IDeal bij onze partner Bitonic, de meest ervaren partij als het gaat om kopen & verkopen van Bitcoin.


Bitcoin kopen via een wisselkantoor
Er zijn partijen die zich bezighouden met het kopen & verkopen van Bitcoins, dit noemen wij Bitcoin wisselkantoren. Deze partijen maken het mogelijk om veilig en eenvoudig Bitcoins te kopen en verkopen via IDeal. Dit is verreweg de meest eenvoudige manier. Het houdt in de pratijk meestal niet meer in dan het gewenste aantal Bitcoins of Euro's invoeren en afrekenen. Na het kopen of verkopen worden de Bitcoins of euro's op de, door jou aangegeven rekening, gestort.

Voordat je kan kopen of verkopen moet je bij bijna alle aanbieders wel eerst jezelf identificeren. Bij Bitonic bijvoorbeeld gaat dat in de vorm van een klein controlebedrag welke je stort op hun bankrekening. Bij andere wisselkantoren zal je eerst een login-account moeten aanmaken. Hoe lang het duurt voordat je bitcoins of euro's op je rekening staan verschilt per aanbieder. Als je bitcoins koopt via onze partner Bitonic dan worden de bitcoins vrijwel meteen gestort. Als je via Bitonic verkoopt duurt het meestal een dag voordat de Euro's op je rekening worden overgemaakt.

Kopen en verkopen via een wisselkantoor is niet de goedkoopste manier, dit heeft te maken met het feit dat deze wisselkantoren een tarief aanhouden voor het omwisselen.

Op onze links pagina bij 'Bitcoin wisselkantoren' kan je een overzicht van alle Nederlandse bitcoin wisselkantoren.


Bitcoin kopen via een exchange
Kopen en verkopen van bitcoins kan ook via een bitcoin ruilbeurs, een zogenaamde exchange. Een exchange is een platform welke kopers en verkopers aan elkaar koppelt. Je kan dus bitcoins kopen van, of verkopen aan, andere gebruikers. In tegenstelling tot een wisselkantoor koopt of verkoopt de exchange zelf geen bitcoins, ze zijn alleen een platform. Voor het gebruik van het platform betaal je wel transactiekosten, deze verschillen per exchange.

Het voordeel van handelen via een exchange is dat de kosten lager liggen dan bij een wisselkantoor. Het nadeel is dat het omslachtiger is en enig technisch inzicht vergt. Een ander "nadeel" is dat een gemiddelde exchange meer van je wil weten dan een bitcoin wisselkantoor. Je moet jezelf dus vaak identificeren door bijvoorbeeld het uploaden van een paspoort of rijbewijs. Een gemiddeld wisselkantoor heeft vaak genoeg aan het overmaken van een controlebedrag.

Kijk op de links pagina bij 'Bitcoin ruilbeurzen' voor een overzicht van een aantal betrouwbare nationale en internationale bitcoin exchanges.


Bitcoin omwisselen voor een andere cryptocurrency
Er zijn ook websites die de mogelijkheid bieden om bitcoin om te wisselen naar een andere cryptocurrency. Deze overige cryptocurrencies, die bekend staan als altcoins, kan je bijvoorbeeld ruilen voor bitcoin (en vice versa) op Changelly en shapeshift.


Bitcoin kopen van persoon naar persoon
Om Bitcoins te kopen en verkopen heb je  niet perse een exchange of wisselkantoor nodig. De website localbitcoins.com Bijvoorbeeld maakt het mogelijk om in contact te komen met andere bitcoin kopers en verkopers. Localbitcoins.com is voor zover we weten de meest eenvoudige in gebruik. Je kan hier bijvoorbeeld op een kaart zoeken of er handelaars bij je in de buurt zijn en het heeft ook een zogenaamde escrow functie die pas je bitcoins uitbetaald aan de koper als deze daadwerkelijk betaald heeft.

Naast deze opties kan je uiteraard ook gewoon je bitcoins kopen en verkopen op de bekende manieren, dus gewoon in je eigen vrienden/familienetwerk of via marktplaats of de marketplace van facebook. We raden de laatste 2 echter niet aan vanwege de uitdagingen die dat met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en privacy.


Vragen?

Heb je nog vragen of hebben we iets overgeslagen? laat het ons dan weten in de comments onder dit artikel en dan komen we er zo snel mogelijk op terug. Je kan ons ook bereiken via mail, facebook, twitter, of het forum.
 
Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te
blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin. - Disclaimer.


Tags: veelgestelde-vragen

Add comment


Security code
Refresh