Anno 2024 bestaat cryptocurrency ongeveer 15 jaar. De laatste jaren is deze technologie enorm snel geëvolueerd, met nieuwe cryptomunten, regelgeving, toepassingen en markttrends die het cryptolandschap voortdurend hervormen. Deze ongekende groei zorgt er in feite voor dat we ons in onbekend terrein bevinden.
Het is moeilijk om te voorspellen wat we volgend jaar van crypto mogen verwachten. Slechts een aantal jaar geleden had niemand zaken zoals cryptogaming (met Play-to-Earn mechanismen), NFT’s, cryptovastgoedtransacties, crypto-ETF’s of meme coins zien aankomen. Vandaag de dag vormen deze zaken een cruciaal onderdeel van hun respectievelijke sectoren.
Of wat dacht je van de online gokwereld, die sinds 2021 legaal is geworden in Nederland? Ook daar is de invloed en kracht van crypto duidelijk zichtbaar. Kijk naar de beste crypto casino’s volgens CryptoNews experts zoals Naomi Bootman om een idee te krijgen van hoe crypto ingrijpend vrijwel alle financiële en technologische sectoren op de een of andere manier beïnvloedt.
Hoe zal de dynamische cryptowereld er in 2030 uitzien? Op 6 jaar tijd kan er heel veel gebeuren en dus is er niemand die dit perfect kan aangeven. Maar we kunnen wel al enkele voorspellingen doen en mogelijke scenario’s schetsen, gebaseerd op huidige trends en ontwikkelingen in de sector!
1. Massale aanvaarding en gebruik van cryptomunten
We moeten beginnen met een vrij overduidelijk punt. Hoewel de aanvaarding van crypto momenteel gestaag groeit, blijft het voor de meeste mensen nog onbekend terrein. Maar tegen 2030 zou cryptocurrency wel eens een integraal onderdeel van het wereldwijde financiële systeem kunnen zijn, zowel voor beleggingen als voor transacties.
Meer bedrijven en consumenten zullen deze digitale valuta’s accepteren als betalingsmiddel, dat is vrijwel zeker. Dit zal alleen maar worden bevorderd door de groeiende legalisering van crypto en betere technologie die transacties sneller en veiliger maken.
De mogelijkheid om cryptocurrencies te gebruiken voor alledaagse aankopen zoals bij de bakker of bij de supermarkt zal waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld worden.
De integratie van cryptocurrencies in reguliere financiële systemen kan ook leiden tot bredere acceptatie van digitale activa door traditionele banken en financiële instellingen. Deze instellingen zouden blockchain-technologie kunnen omarmen om hun processen te stroomlijnen, zoals door het automatiseren van “clearing and settlement”-processen via slimme contracten.
2. Meer transparante regulering
Weet jij wat de legale status van Bitcoin in Nederland is? De meeste mensen hebben hier geen flauw idee van, en al zeker niet als het aankomt op zaken zoals belastingen op cryptobezittingen of hoe het zit met consumentenbescherming als er iets misloopt bij een crypto-aankoop bij een exchange.
Met de groei van de cryptomarkt komt dus ook een grotere behoefte aan regulering en compliance. Hier wordt nu reeds vlijtig aan gewerkt, bijvoorbeeld door de invoering van de Europese Markets in Crypto Assets-verordening later dit jaar.
Regeringen over de hele wereld zullen tegen 2030 waarschijnlijk strengere en veel duidelijkere regels en richtlijnen hebben ontwikkeld om de veiligheid van beleggers te waarborgen en illegale activiteiten te voorkomen. Deze regelgeving kan variëren van anti-witwasmaatregelen tot meer belastingregels en consumentenbescherming.
Hoewel strengere reguleringen aanvankelijk als een obstakel werden gezien (omdat ze innovatie kunnen blokkeren en ingaan tegen de decentrale aard van crypto), kunnen ze ook helpen om de legitimiteit en stabiliteit van de markt te versterken. Transparante regels kunnen nu leiden tot een breder vertrouwen van het publiek en groeiende deelname van institutionele beleggers.
3. Sterk geavanceerde vormen van Blockchain-technologie
Zoals je wellicht al weet, ligt blockchaintechnologie aan de basis van de meeste cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Dit concept verder uitleggen valt buiten het onderwerp van vandaag, we kunnen je aanraden om onze artikelen over blockchain te raadplegen voor meer informatie.
Kort samengevat kunnen we stellen dat blockchain zeer veel mogelijkheden schept, in vrijwel alle technologische sectoren. Naar verwachting zal deze technologie dan ook aanzienlijke vooruitgang maken de komende jaren.
Naast Bitcoin en Ethereum zullen we wellicht nieuwe (en betere!) blockchain-platformen zien die specifiek zijn ontworpen voor verschillende toepassingen, zoals gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties, toeleveringsketens, gezondheidszorg en digitale identiteitssystemen.
Schalingsoplossingen zoals sharding en layer-2-netwerken zullen helpen om de transactiesnelheden te verhogen en de kosten te verlagen. Dit betekent dat blockchain-netwerken veel efficiënter zullen kunnen omgaan met een hoger volume aan transacties zonder te moeten inboeten aan basisconcepten zoals decentralisatie of veiligheid.
Vooral DeFi zal naar verwachting een belangrijke rol spelen in de cryptowereld van 2030, om maar niet te zeggen de globale financiële wereld!
DeFi-platforms kunnen gebruikmaken van blockchain-technologie om traditionele financiële diensten te decentraliseren en te automatiseren. Dit omvat leningen, verzekeringen, en handelsplatformen zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen.
Met de voortdurende evolutie van DeFi zullen we waarschijnlijk nieuwe en verbeterde financiële producten en diensten zien die toegankelijker en gebruiksvriendelijker zijn, voor mensen van over de hele wereld. Dit kan ook leiden tot een verschuiving van traditionele banken naar gedecentraliseerde financiële oplossingen, vooral in regio’s waar toegang tot traditionele bankdiensten beperkt is.
Zoals je je wellicht wel kan inbeelden, zal dit een enorme verschuiving teweegbrengen in de internationale financiële markt.
Conclusie
Kortom, als cryptocurrencies zoals Bitcoin en de onderliggende blockchaintechnologie blijven evolueren zoals ze tot nu toe hebben gedaan, is het geen overdrijving om te stellen dat ze in 2030 een van de meest dominante factoren zullen zijn in de financiële en technologische wereld.