Hoera! Cryptocurrency Ethereum is vandaag alweer 3 jaar oud geworden

on .

Ethereum cryptocurrency feest  
Van harte gefeliciteerd Ethereum! Vandaag is alweer jou derde verjaardag. Hoewel we bij Bitcoinspot ons normaal vooral focussen op de ontwikkelingen rondom Bitcoin, heeft ook de Ether-cryptocurrency al enkele jaren onze speciale aandacht. Het geesteskind van crypto-genie Vitalik Buterin is in deze korte uitgegroeid tot één van de meest succesvolle projecten in de wereld van de blockchain. Tijd voor een klein feestje om dit succes te vieren! Hierbij daarom een korte terugblik op het Ethereum project.

Op 30 juli 2015 zag het Ethereum project het levenslicht: een decentraal, open-source blockchain platform met smart-contract functionaliteiten. Het groeide snel uit tot één van de succesvolste altcoins op de cryptocurrency markt, mede dankzij het sterke ontwikkelteam en de unieke visie gericht op democratisering.

Vitalik Buterin: Het genie

Over sterke ontwikkelaars gesproken: De mede-oprichter van Ethereum, de 24-jarige Canadese Rus Vitalik Buterin, is inmiddels één van de meest toonaangevende influencers in de wereld van cryptocurrencies. Velen zien hem als de ideale aanvoerder van de Ethereum Foundation, de drijvende kracht achter de Ethers die we zo graag kopen.

Buterin begon in 2011 bij Bitcoin Magazine (check dit maar eens in het Bitcoinspot archief), en was altijd al welbespraakt over de technische aspecten van de blockchain-technologie. Nieuwe ideeën rondom blockchain hebben hem in 2013 ertoe gezet zijn eigen cryptocurrency te starten: Ethereum was geboren!

Ethereum: dApps & Smart contracts

De mogelijkheid om applicaties op een decentraal netwerk te delen (ook wel decentrale apps, kortweg 'dApps'). Zonder tussenkomst van derden afspraken maken met een andere partij, en deze veilig voltooien middels een bindend contract (ook wel 'Smart contracts'). Dat waren altijd de kernfunctionaliteiten van het Ethereum project. De meester zelf legt het in deze YouTube video feilloos aan ons uit:

ERC-20 tokens als standaard

Uiteraard is Vitalik de ultieme crypto-nerd, iemand die een veel breder begrip heeft van blockchain dan de gemiddelde investeerder. Gewapend met zijn kennis wist hij een cryptocurrency standaard te creeëren die het altcoin-landschap voorgoed zou veranderen.

Nieuwe tokens konden snel en moeiteloos worden ontwikkeld op het Ethereum netwerk: ERC-20 tokens werden de afgelopen jaren een algemeen begrip. De lijst aan indrukwekkende projecten die ooit als ERC-20 token begonnen, is bijna eindeloos. Neem bijvoorbeeld deze tien grote ERC-20 gebaseerde cryptocurrency projecten (in willekeurge volgorde):

  • EOS (EOS)
  • TRON (TRX)
  • VeChain Thor (VET)
  • Binance Coin (BNB)
  • OmiseGO (OMG)
  • 0x (ZRX)
  • ICON (ICX)
  • Zilliqa (ZIL)
  • Golem (GNT)
  • Waltonchain (WTC)

Daarnaast werden complete cryptocurrency exchanges gebaseerd op het nieuwe ETH-protocol. Denk bijvoorbeeld aan DEX-exchanges als IDEX. Hiermee werd de Ether in één klap ook een belangrijke trading pair. En vergeet uiteraard ook niet de cruciale functie van Ethereum bij het financieren van Initial Coin Offerings (ICO's). 

Wat brengt de toekomst?

Eén van de grootste problemen waar het Ethereum-netwerk momenteel nog mee kampt, is (niet geheel verrassend) schaalbaarheid. Waar Bitcoin bijvoorbeeld Segwit en Schnorr signatures heeft geïntroduceerd, probeert Buterin met sharding zijn blockchain te verbeteren. Bredere verbeteringen worden doorgevoerd met de aankomende Casper-update.

Hoewel er veel altcoins claimen het 'nieuwe Ethereum' te zijn, is de adoptie van het ETH-netwerk een stuk verder gevorderd dan alle andere altcoins. De 'first-mover advantage' kan ervoor zorgen dat het project nog lange tijd bij ons zal blijven. En dat vieren we vandaag, op de officiële derde verjaardag van deze toonaangevende blockchain. Laat het feestje beginnen! Take it away, Vitalik: 


Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: ethereum

Add comment


Security code
Refresh