Investeringen in blockchain startups zijn met 280% gestegen ten opzichte van 2017.

on .

Investeringen in blockchain startups zijn met 280% gestegen ten opzichte van 2017.  
De Bitcoin koers, en daarmee de gehele cryptocurrency markt, zit al maanden in een dip. Toch hebben de zogenoemde 'venture capital' investeerders blijkbaar vertrouwen in de toekomst want er is dit jaar al bijna 4 miljard dollar aan investeringen opgehaald door cryptocurrency startups. Dat is dus bijna vier keer zoveel als over heel 2017. Geld ophalen via een ICO is dit jaar echter flink afgenomen. Het begint langzaam door te dringen dat de meeste ICO's gebakken lucht waren.

De ICO valt van zijn voetstuk

Het 'venture capital, oftewel de durfinvesteerders, lijken dit jaar terug van nooit weggeweest. Vorig jaar waren alle talking heads er nog van overtuigd dat de ICO de nieuwe manier zou zijn om investeringen binnen te slepen. Zoals gewoonlijk is de praktijk een stuk weerbarstiger dan de theorie en zijn de meeste ICO's 70% in waarde gedaald sinds hun start. Dat is niet vreemd aangezien bijna elke ICO, en de bijbehorende utility token, geen contractuele verplichting heeft om daadwerkelijk een product te leveren. Daarnaast zijn de regulerende instanties een inhaalslag aan het maken wat nog eens extra slecht nieuws zou kunnen betekenen.

Zo kwam een Amerikaanse rechter recent nog tot de conclusie dat de ICO Recoin gezien kan worden als een security en daarmee misschien ook valt onder bestaande security wetgeving. En dat zou misschien zelfs wel eens een gevangenisstraf kunnen opleveren voor het team achter de Recoin ICO.

De Recoin ICO zou deelnemers voor $300.000 hebben opgelicht (bron: ccn.com)- De Recoin ICO zou deelnemers voor $300.000 hebben opgelicht (bron: ccn.com)

'Spaghetti op de muur'

wat we hebben kunnen leren uit andere bedrijfstakken waar institutionele investeerders zich mee bemoeien is dat ze werken volgens het zogenaamde 'spaghetti' principe. 'Throwing spaghetti on a wall and see what sticks.' Met andere woorden: investeren in diverse start ups in verschillende bedrijfstakken in de hoop dat een van deze een succes zal zijn.

Dat institutionele investeerders dus geld pompen in de blockchain industrie is niet persé een teken dat zij iets weten wat wij niet weten. Nu is het wel interessant om op te merken dat ongeveer de helft van de investeerders in de blockchain space zich exclusief richt op blockchain en cryptocurrency investeringen.

Er wordt in 2018 flink geinvesteerd in blockchain technologie- Er wordt in 2018 flink geinvesteerd in blockchain technologie (bron: diar.co)

Deals worden groter

naast het feit dat de totale hoeveelheid investeringen flink gegroeid is ten opzichte van 2017, is ook de grootte van de individuele investeringen toegenomen. De grootste investering van 2018 (400 miljoen dollar) is tot nu toe gedaan door Sequoia capital in mining-producent Bitmain. Laat die net de laatste tijd flnk onder vuur liggen met hun IPO waarin ze hun winsten, op zijn minst, te rooskleurig hebben neergezet en investeerders hebben genoemd die zelf van niks wisten.

De stijgende trend, wat betreft de grootte van investeringen, zet zich voort.- De stijgende trend, wat betreft de grootte van investeringen, zet zich voort. (bron: diar.co)

Lag in 2017 de gemiddelde investering nog rond de 1.5 miljoen, dit jaar is dat al 2.5 miljoen. En dan zijn we nog maar net begonnen met het vierde kwartaal. Kortom: de belangstelling groeit, de mining-capaciteit groeit, de investeringen groeien. Zoals mijn collega al aangaf zijn er voldoende redenen om aan te nemen dat de bitcoin koers het voorbeeld zal volgen.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh