Is Bitcoin dood? Ruim 100.000 Nederlanders stappen uit cryptocurrencies

on .

Cryptomunten Nederlanders minder  
Uit onderzoek van Kantar TNS (voorheen bekend als TNS NIPO) blijkt dat men in Nederland massaal uit Bitcoin en andere cryptocurrencies stapt. Is Bitcoin dood? Dat is de vraag die wij ons stellen met deze massale uitloop van crypto-investeerders. Het afgelopen half jaar hebben ruim 100.000 Nederlanders hun geld weggehaald bij de Bitcoin, Ethereum, Ripple en Monero's van deze wereld. Is de bear market de genadeklap geweest voor de Nederlandse Bitcoin investeerder of is er nog hoop voor de toekomst?

Is Bitcoin dood? Crypto crash slaat toe in Nederland.

Het zal je niet verbazen dat wij dit zeggen, maar Bitcoin is absoluut niet dood. Sterker nog: Het is levendiger dan ooit tevoren. Ondanks het feit dat ruim 100.000 Nederlanders eieren voor hun geld hebben gekozen, lijken cryptocurrencies nog altijd aan een ongekende opmars bezig te zijn.

Dit zien we aan van alles: zowel het grote geld dat zich naar crypto verschuift, als de immense groei van mensen in cryptovaluta het afgelopen jaar. We moeten namelijk niet vergeten dat exact 1 jaar geleden de koersen een stuk lager stonden dan vandaag de dag. Aan het begin van hert jaar schreven we er al over: "Terwijl de koers stagneert, groeit Bitcoin gewoon keihard door."

De huidige correctie was echter onvermijdelijk én hard nodig om weer 'lucht te geven' aan een mogelijke nieuwe Bitcoin groeiperiode. Wanneer een asset namelijk zó ontzettend hard groeit als Bitcoin eind vorig jaar heeft gedaan, kan het simpelweg niet anders dat we een massale en langdurige correctie zien.

Veel Nederlanders hebben er verstandig aan gedaan deze onvermijdelijke koersbeweging voor te zijn. Ze kozen ervoor om hun investeringen te beschermen en (tijdelijk) uit Bitcoin en andere cryptocurrency projecten te stappen.

Verschuiving naar altcoins

De koersdaling van de afgelopen maanden was een flink stuk groter dan het aantal Nederlanders dat heeft besloten helemaal uit cryptocurrencies te stappen. De uitstap lijkt namelijk fors, maar valt ten opzichte van andere landen flink mee. Als we kijken naar het aantal cryptobeleggers één jaar geleden, zien we dat nu drie keer zoveel Nederlanders hun geld in digitale valuta hebben zitten dan in augustus 2017. 

Ook zijn er relatief meer mensen uitgestapt uit Bitcoin als belegging, ten opzichte van andere altcoins als Ripple (XRP). Het aantal cryptobeleggers dat BTC bezit is gedaald van 73% in augustus 2017, naar 56% nu. Ter vergelijking: Wie in augustus 2017 in XRP zat (22% van het totaal), zal nu waarschijnlijk nog altijd in de munt zijn geld hebben zitten. Ook verlangen veel Nederlandse beleggers nog naar de goede oude tijd, want de digitale munt Gulden is in het bezit van 21% van alle cryptobeleggers.

De verschijving naar altcoins zegt niet heel veel, vooral omdat eind vorig jaar het winstpotentieel in altcoins simpelweg groter was ten opzichte van Bitcoin. Ook zal een groot deel van de altcoin investeerders simpelweg niet de mogelijkheid hebben om hun geld terug te trekken, omdat de daling bij altcoins nog vele malen sterker is geweest.

 

Bitcoin crash hoort erbij

De beweging die we de laatste maanden zien, vertelt duidelijk een ander verhaal dan de doemvraag "Is Bitcoin dood?". Veel investeerders stapten strategisch uit de cryptowereld, om zo de verliezen zo veel mogelijk te kunnen verkleinen. Ook wanneer je met verlies je cryptomunten verkoopt, kan je immers nog flinke extra winst pakken als je op een later moment weer instapt (wanneer de prijs van de cryptomunten nog verder gedaald is).

Aan deze strategie hangt natuurlijk ook een groot risico vast: Wie weet namelijk zeker waar de bodem is van deze koersbeweging? Niemand zal dit met 100% zekerheid kunnen zeggen. Duidelijk is wel dat de dip voor altcoins een flink stuk groter is geweest dan voor Bitcoin. Kijk maar eens naar de totale koersdaling van een munt als Ethereum: bijna $1420 USD op het hoogtepunt, tegenover $220 USD nu.

Met het grote geld dat nog altijd miljoenen steekt in blockchain startups, hoeven we niet bang te zijn dat Bitcoin de komende jaren verdwijnt in de obscuriteit. Een bedrijf als Coinbase gaat immers geen lobbygroep als de Blockchain Association oprichten omdat ze niet langer in Bitcoin geloven: dat doen ze omdat er flink wat geld mee te verdienen valt. Je kan er de klok op gelijk zetten dat we de komende jaren weer zulke volatiele prijsbewegingen gaan meemaken.

Bitcoin is zeker nog niet dood.

 

Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: bitcoin cryptocurrency bitcoin-koers,

Add comment


Security code
Refresh