Hoe kan je bitcoins kopen en verkopen?

op .

Bitcoins kopen en verkopen kan op meerdere manieren, hieronder een korte uitleg van de meest gangbare opties:

1. Bitcoins kopen & verkopen via een bitcoin-wisselkantoor

Er zijn websites die zich bezighouden met het kopen & verkopen van Bitcoins, wat wij noemen wisselkantoren. Deze partijen maken het mogelijk om eenvoudig Bitcoins te kopen en verkopen via bijvoorbeeld Ideal. Dit is verreweg de meest eenvoudige manier van het kopen & verkopen van Bitcoins. Het houdt meestal niet meer in dan het gewenste aantal Bitcoins of Euro's opgeven en af te rekenen.

Voordat je kan in of verkopen moet je bij bijna alle aanbieders een account aanmaken en een controlebedrag overmaken om jezelf te identificeren. Na aankoop zijn de Bitcoins vaak meteen binnen. Euro's zijn meestal binnen 24 uur in je bezit. Dit verschilt wel per aanbieder. 

Kopen en verkopen via een wisselkantoor is niet de goedkoopste manier, dit heeft te maken met het feit dat deze wisselkantoren dit uiteraard niet voor niks doen en een percentage aanhouden op alle gekochte/verkochte Bitcoins.

Kijk op de links pagina bij "Bitcoin wisselkantoren" voor een overzicht van alle bitcoin wisselkantoren.

2. Bitcoins kopen & verkopen via een bitcoin-ruilbeurs (exchange)

Kopen en verkopen van bitcoins kan ook via een bitcoin ruilbeurs, een zogenaamde exchange. Hier kan je net als op een normale beurs, bitcoins aanbieden aan andere personen die ze graag willen kopen. Voor de duidelijkheid: de exchange zelf koopt of verkoopt geen bitcoins, de beurs maakt het alleen mogelijk om, bitcoins kopen van en bitcoins verkopen aan, andere gebruikers mogelijk te maken.

Het voordeel van bitcoins zelf verkopen via een bitcoin-beurs is dat de kosten lager liggen dan bij een tussenpersoon, het nadeel is dat het een stuk tijdrovender is en enig technisch inzicht vergt. Een ander "nadeel" is dat een gemiddelde exchange meer van je wil weten dan een bitcoin wisselkantoor. Je moet jezelf dus identificeren door bijvoorbeeld het laten zien van een paspoort of rijbewijs, een gemiddeld wisselkantoor heeft vaak genoeg aan het overmaken van een controlebedrag.

Kijk op de links pagina bij "Bitcoin ruilbeurzen" voor een overzicht van alle bitcoin exchanges."

3. Bitcoins kopen & verkopen van persoon naar persoon

Om Bitcoins te kopen en verkopen heb je natuurlijk niet perse een exchange of wisselkantoor nodig, je kan ze ook simpelweg kopen van andere Bitcoin-gebruikers. Plaats bijvoorbeeld een reclame op marktplaats, hang een briefje op bij de supermarkt of adverteer op bitcointalk.org enz enz.

Briefjes ophangen is uiteraard niet erg efficient dus zijn er ook sites die het persoonlijk kopen & verkopen faciliteren, zoals  Bitcoin-otc.com en localbitcoins.com. Deze sites maken het mogelijk om jezelf te adverteren als bitcoin kopen/verkoper en je kan er ook andere mensen vinden. Localbitcoins.com is voor zover we weten de meest eenvoudige in gebruik. Je kan hier bijvoorbeeld op een kaart zoeken of er handelaars bij je in de buurt zijn en het heeft ook een zogenaamde escrow functie die pas je bitcoins uitbetaald aan de koper als deze daadwerkelijk betaald heeft.