Kritieke Bitcoin bug was zó ernstig, dat ontwikkelaars het geheim hielden

on .

Bitcoin bug  
Soms zijn er dagen dat we met onze neus op de feiten worden gedrukt: De ontwikkeling van Bitcoin staat nog in de kinderschoenen. De recent opgeloste Bitcoin bug was zó serieus, dat er door ontwikkelaars niet in volledige details over gesproken mocht worden. Het was een stuk ernstiger dan men het eerder deze week nog deed lijken. Een kwetsbaarheid in de code kon in potentie een flink deel van het Bitcoin netwerk plat leggen. Gelukkig is dit voorkomen, maar iedereen met nodes moet deze wel direct updaten!

Bug liet miners oneindig bitcoins maken

Een behoorlijk serieuze fout in de fundamenten van Bitcoin, die mogelijk een deel van het netwerk zou kunnen plat leggen. Dit was het eerste bericht wat we binnenkregen over de problematiek. Het moest volgens het ontwikkelteam zo veel mogelijk onder de radar blijven, om mogelijke directe problemen in de praktijk te kunnen voorkomen. Maar er was veel meer aan de hand, zo blijkt nu er openheid van zaken is gegeven.

De kritieke fout in de code van Bitcoin zou mogelijk gebruikt kunnen worden om nieuwe bitcoins te maken uit 'het niets'. Het gaat om extra bitcoin, welke buiten de hard cap vallen van 21 miljoen BTC. Dat schokkende feit stelt het initiële rapport van de mensen de dagelijks werken aan het verbeteren van het Bitcoin netwerk. Hoewel het probleem nu is verholpen, waren de potentiele gevolgen groot:

"Om snelle updates te kunnen garanderen, was de beslissing gemaakt om direct de minder serieuze "Denial Of Service" kwetsbaarheid te verhelpen en in de media vrij te geven. Tegelijk werd er massaal contact opgenomen met miners, bedrijven en andere systemen die door de problemen beïnvloed zijn. Op dat moment werd de publicatie van het volledige kritieke probleem uitgesteld, om systemen de kans te geven om snel te upgraden."

Mocht er toch een aanvaller in geslaagd zijn om bitcoins te maken buiten de normale maximale supply om, dan zou dit grote imagoschade hebben gegeven aan het project Bitcoin, en tegelijk aan de volledige cryptocurrency industrie. Nu het probleem is verholpen, rest er niets meer dan voor iedereen om zijn Bitcoin node direct te upgraden: hierover meer informatie onderin dit nieuwsbericht.

Bitcoin Cash: De redder in nood

De ontdekking van de cruciale fout in de code komt uit een opvallende hoek: een belangrijke Bitcoin Cash ontwikkelaar wist het Bitcoin Core-ontwikkelteam tijdig te waarschuwen. Hierdoor zien we maar weer eens hoe belangrijk het is voor alle cryptocurrency-projecten om actief samen te werken. Tribalisme en afsplitsingen van forks, een probleem dat we eerder deze week aan hebben gekaart rondom Bitcoin Cash, zouden geen rol moeten spelen in het vroege stadium waarin de crypto-industrie zich bevind.

Het oplossen van de Bitcoin bug is echter niet zonder slag of stoot verlopen, want het is wel degelijk nodig om alle actoren in het Bitcoin-ecosysteem te waarschuwen voor noodzakelijke upgrades. Hiermee kan het netwerk snel de cruciale fout verwijderen, en zullen ook de Denial Of Service-problemen worden voorkomen, waardoor het uitvallen van delen van het netwerk niet langer mogelijk is. Hieronder de instructies, lees deze vooral goed door als je een Bitcoin node draait.

Overigens is het ook belangrijk voor Bitcoin miners om de software bij te werken. Er zal worden begonnen bij de Slush pool, waarna ook andere mining pools aan de orde komen. Het is belangrijk dat je geen oudere versie draait dan versie 0.16.3. Oudere versies kunnen het netwerk actief schaden en de problemen doen voortbestaan. Er wordt actief opgeroepen om wanneer je iemand kent die een oude netwerkversie draait, deze per direct te laten upgraden.

 

Draai je een Bitcoin node? Upgrade dan direct!

Voor mensen die een node draaien, is het ook belangrijk om naar de laatste softwareversie te upgraden. Hierdoor weet je zeker dat je geen schade kan berokkenen aan het BTC-ecosysteem. De patch is overigens ook doorgevoerd in de aankomende grote softwareupdate 0.17, dus wanneer je deze (toekomstige) software patch gebruikt, of een nóg latere versie, is dit ook in orde.

Iedereen die nog niet de laatste patch heeft binnen gehaald, onderneem daarom per direct actie. Draai je een full node op Linux, dan kan deze tutorial je daarbij helpen (scroll naar onderkant van het artikel voor de patch uitleg). Overige node versies kunnen deze uitleg gebruiken. We raden aan om zelf even onderzoek te doen naar je persoonlijke node situatie. Check ook vooraf even welke softwareversie je draait.

 

Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: bitcoin

Add comment


Security code
Refresh