Tokens kun je zien als een digitaal bewijs van eigendom welke (een gedeelte van) de waarde van een object kunnen vertegenwoordigen. Deze tokens bestaan op een blockchain en kunnen verhandeld worden op een cryptocurrency exchange.
De meest bekende token is de ERC-20 token welke uitgegeven wordt op de ethereum blockchain en gebruikt wordt voor bijvoorbeeld ICO’s.
Je kan een digitaal token dus uitgeven voor fysieke of digitale objecten. Het maakt eigenlijk niet uit om wat voor object het gaat, zolang het maar je eigen bezit is. Het kan bijvoorbeeld je huis zijn, je auto, aandelenportefeuille of saldo van je bankrekening. Ook bedrijven kunnen dit doen, denk aan aandelen die als tokens worden uitgegeven.
Het is zo voor een eigenaar van een huis ter waarde van €500,000 mogelijk om het huis op te delen in 50 duizend tokens. Elke token is dan €10 waard en staat gelijk aan een eigendomsrecht van 0,002% op het huis. De tokens worden door de huiseigenaar uitgegeven op een blockchain die smart contracts ondersteunt, bijvoorbeeld Ethereum. De tokens zijn hierdoor voor iedereen beschikbaar om te kopen of verkopen op exchanges. Koop je 25 duizend tokens? Dan ben je voor 50% eigenaar van het huis. Koop er 50 duizend en je bent voor 100% eigenaar. Je bent dan natuurlijk nog niet de wettelijke eigenaar van het huis. Maar omdat blockchain een publiek grootboek is, verzekert het dat wanneer je de tokens koopt, niemand anders het eigenaarschap van je kan ontnemen.
Tokens kunnen investeringen voor iedereen toegankelijk maken. Normaal gesproken is investeren in een huis door de hoge prijzen slechts voor een kleine groep mensen weggelegd. Doordat de totale waarde van het huis met tokens wordt opgedeeld in kleine stukken, kan iedereen al met een laag bedrag beginnen met investeren. Met tokens is het straks dus ook mogelijk om een divers en gespreid portfolio aan onroerend goed te hebben. Doordat er veel nieuwe investeerders zullen komen die kapitaal met zich meebrengen, stijgen de marktprijzen. De tokens stijgen in waarde en eigenaren kunnen ze met winst doorverkopen.
Zo kan je in de toekomst mogelijk ook je eigen huis (deels) met tokens verkopen. Waarom je dat zou willen? Misschien wil je op reis, een bedrijf beginnen, een nieuwe opleiding volgen of wil je investeren in iets waarin je potentie ziet. Met een eigen huis token kan je zonder dat je jouw complete huis verkoopt toch al een deel van de waarde omzetten in geld. Of misschien kan je een huis token ruilen tegen een token van een bedrijf waarvan je gelooft dat het in waarde gaat groeien. Ook op persoonlijk niveau zou je in de toekomst tokens kunnen uitgeven. Zo zou je een eigen coin kunnen uitgeven die gekoppeld is aan de waarde van al jouw bezittingen, of slechts van de fles wijn die in de kelder ligt. Tokenisatie gaat uit van een wereld waar in alles gehandeld kan worden.
Je kan eigenlijk alles tokeniseren. Om nog binnen de investeringen te blijven: schilderijen van grote kunstenaars of goud en diamanten. In principe kun je zelfs aandelen omzetten in tokens; al zal dit minder snel gebeuren door regelgeving die het fractioneel verkopen van aandelen verbiedt.
Naast het tokeniseren van eigendommen, dat ongetwijfeld een grote impact op de investeringsmarkt gaat hebben, kan je ook gegevens tokeniseren. Alle soorten gegevens kunnen als token op een blockchain opgeslagen worden: je naam, adres, bankgegevens, bloedgroep en ga zo maar verder. Je kan deze gegevens versleuteld opslaan op een blockchain zodat alleen degene met de juiste token deze gegevens kan zien. In de toekomst is het op deze manier misschien mogelijk om je digitale huissleutel of autosleutel op een blockchain op te slaan zodat je met een token de deur kan openen.
De manier waarop eigenaarschap van een object op de blockchain bepaald en opgeslagen wordt, kan de manier waarop we onze eigendommen beheren enorm veranderen. Omdat alles op een blockchain plaatsvindt, betekent dit dat er geen bank, notaris of papierwerk bij de aanschaf van een token (en dus de investering in het huis) komt kijken. We schreven eerder in een artikel over anoniem elektronisch over financiële soevereiniteit en vrije maatschappijen. Het weghalen van tussenpartijen bij investeringen zoals tokens dat doen is een verdere stap naar deze twee doelen. Tokenisatie maakt elke tussenpartij overbodig en zorgt voor online transacties op een veilig, gedecentraliseerd systeem. Het maakt het voor iedereen mogelijk om (kleine) investeringen te doen en maakt daardoor de machtsverschillen in de financiële wereld minder groot. Er zijn nog steeds verschillen in hoe rijk mensen zijn, maar het maakt niet meer uit hoeveel geld je hebt om bepaalde investeringen te doen.
Er zijn meer voordelen aan tokenisatie op blockchains: tokens op een blockchain kennen geen geografische barrières. Een investeerder in Amsterdam kan – bij wijze van spreken – in een wolkenkrabber in Japan investeren zonder dat hij hiervoor het land hoeft te verlaten. En dat allemaal met de veiligheid, snelheid en gemak van blockchain. Daarnaast is het risico om te investeren veel lager doordat je portfolio’s kan spreiden. Omdat het mogelijk is om slechts een deel van een object te kopen, is het makkelijk om in veel verschillende objecten te investeren om zo het risico te spreiden.
Er zijn nog wel wat obstakels voordat eigendommen op een blockchain getokeniseerd kunnen worden. Het grootste probleem is dat er nog geen enkel land is dat een solide regelgeving rondom cryptocurrencies heeft. Stel je voor dat de huiseigenaar die huis-tokens heeft verkocht het huis opeens verkoopt? Token-eigenaren hebben dan alleen maar hun tokens. Ze hebben geen wettelijk recht op het huis en staan machteloos omdat ze niet door de wet beschermd worden. Daarom moeten er eerst veranderingen in de regelgeving van overheden komen die deze nieuwe investeringsmethodes beschermen. Hetzelfde geldt voor het tokeniseren van aandelen, hiervoor moet men eerst toestaan om aandelen in fracties te verkopen.
Een ander probleem is meer van ethische aard. Tokenisatie van eigendommen brengt weer een vorm van centralisatie terug. Het hele idee van blockchain en smart contracts is om een ‘vertrouwenloos’ platform te bieden. Dit is mogelijk met digitale goederen, maar met fysieke bezitten is dit niet het geval. Iemand kan altijd nog wegrennen met het getokeniseerde schilderij van Picasso. Daarom zullen we enige vorm van centralisatie moeten accepteren bij tokenisatie van fysieke eigendommen.
Het kan dus nog wel een tijd duren voordat we tokenisatie van eigendommen in ons dagelijks leven terug zien. De regelgeving van overheden biedt goede hoop. Ook zijn er landen die wetten klaar hebben staan die zich op de nieuwe blockchain marktmodellen aanpassen. Zwitserland en Malta lopen hiermee voorop, inclusief tokenisatie applicaties. Investeringen in objecten zijn dermate groot, dat het niet lang kan duren voordat tokenisatie op blockchains gaat opkomen.
Informatie