Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een nieuwe vorm van geld: revolutionair, decentraal, transparant en vrijwillig.

Om het simpel te stellen: bitcoins zijn digitale munten en je kan ze gebruiken net zoals je nu ook euro’s of dollars gebruikt. Je kan ze onder andere: kopen en weer verkopen, uitgeven bij diverse winkels en webshops, accepteren als betaalmiddel, ermee handelen of ze bewaren in de hoop dat ze meer waard worden.

Bitcoin is wat ze noemen een “cryptcocurrency” het is een digitale decentrale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt. In tegenstelling tot de systemen waar we nu mee betalen, zoals bijvoorbeeld creditcards, is bitcoin uitermate geschikt voor gebruik op het Internet.

Wat Bitcoin mogelijk maakt is financiele soevereiniteit. Het is jouw geld en jij bepaalt wat je ermee doet. Er zijn bij Bitcoin geen banken of financiele instituties die de dienst uitmaken. Transacties gaan van persoon naar persoon en zijn niet te censureren of terug te draaien.

Bitcoin kopen en verkopen

De makkelijkste manier om bitcoins te kopen en verkopen is via een zogenaamd wisselkantoor, deze kopen bitcoins in en verkopen ze weer aan de gebruiker met een kleine toeslag. Bij deze wisselkantoren kan je vaak met PayPal of iDeal betalen, wat het aanschaffen eenvoudig maakt. Klik hier om direct bitcoins te kopen met Ideal bij onze partner Bitonic.

Een andere manier is om ze te kopen via een zogenaamde exchange. Een exchange koopt of verkoopt geen Bitcoins maar brengt bitcoin aanbieders en kopers met elkaar in contact. Voor meer info kan je terecht bij ons artikel: ‘Hoe kan je bitcoins kopen en verkopen‘. Op de links pagina kan je een overzicht vinden van wisselkantoren en exchanges.

Wat is blockchain?

Blockchain is de technologie die, onder andere, bij Bitcoin gebruikt wordt om alle bitcoins en bitcoin-transacties openbaar en onveranderbaar op te slaan zonder dat daarbij vertrouwd hoeft te worden op een centrale autoriteit. Lees alles over de Blockchain in het volledige artikel over dit onderwerp, genaamd ‘Wat is blockchain?’

Wat zijn Bitcoins en hoe werkt het? (vervolg)

In deze sectie gaan we dieper in op de verschillende aspecten van Bitcoin het betalingsnetwerk, en bitcoin als munteenheid. Bitcoin is namelijk:

  • Decentraal
  • Openbaar
  • Onveranderbaar
  • Permissieloos
  • Niet censureerbaar

We leggen ook het originele doel uit van Bitcoins, en laten de huidige functie van “oppotmiddel” (dit wordt ook wel “store of value” genoemd) eventjes voor wat het is. In de originele visie van de bedenker, Satoshi Nakamoto, is er namelijk slechts één functie die de nieuwe munteenheid zou moeten hebben: Digitaal geld. Laten we eens kijken hoe dit bij Bitcoin in de praktijk is vormgegeven.

Bitcoin: Peer-to-peer geld

Als je de originele whitepaper leest van Satoshi Nakamoto dan kan je daar zien dat hij Bitcoin definieert als een “peer to peer systeem voor het sturen van electronisch geld”. Dit systeem zou het mogelijk maken om betalingen te sturen van de ene partij naar de andere zonder dat er een financiele institutie nodig is. Digitaal geld was al langer mogelijk door gebruik te maken van digitale handtekeningen. Er was tot dan toe echter altijd een derde partij nodig om te voorkomen dat het geld meer dan eens uitgegeven werd. Dit wordt het ‘double-spend‘ probleem genoemd.

Bij Bitcoin is het ‘double-spend’ probleem opgelost door alle Bitcoin transacties, samen met een tijdsstempel, op te slaan in de Bitcoin blockchain. Op deze manier is (1) altijd terug te zien of en wanneer een bitcoin is uitgegeven, en (2) kan een bitcoin niet dubbel worden uitgegeven. De Bitcoin blockchain wordt op zijn beurt beveiligd door miners via proof of work, waardoor transacties niet te wijzigen zijn zonder de blockchain terug te draaien. Hierdoor wegen de baten niet op tegen de kosten voor eventuele aanvallers.

Bitcoin is dus in feite een betalingsnetwerk gebaseerd op cryptografie in plaats van vertrouwen. Deelnemers aan het netwerk kunnen er zeker van zijn dat hun transacties afgerond worden zonder dat ze de andere partij hoeven te kennen of vertrouwen. De regels van het netwerk zitten ingebakken in de Bitcoin software zelf, er zijn dus wel regels maar geen regelgevers. Doordat er geen centrale partij is, die eventueel aan de knoppen kan draaien, maakt Bitcoin ook niet-censureerbare en niet-terug-te-draaien transacties mogelijk. De afwezigheid van een centrale partij maakt het betalen ook goedkoper wat de weg vrij maakt voor micro-transacties.

We raden iedereen die ge:interesseerd is in cryptocurrencies aan om de Bitcoin whitepaper te lezen. Hiermee kan je een beter inzicht te krijgen in het idee achter, en de werking van, Bitcoin en andere cryptocurrency projecten die hierop gebaseerd zijn.

Bitcoin & bitcoins

Bitcoin is eigenlijk twee zaken in één. Het is een betalingsnetwerk én een digitale valuta. Je kan ze in principe niet los van elkaar zien want zonder het netwerk geen valuta en andersom. Toch is het soms handig om het onderscheid te maken. Om het verschil aan te duiden gebruiken we op deze site Bitcoin (met de grote B) als we het hebben over het betalingsnetwerk. Als we het hebben over de eenheden waar je mee kan betalen dan hebben we het over een bitcoin of bitcoins met de kleine b.

Decentraal

Bitcoin is de eerste decentrale digitale munteenheid in de geschiedenis van de mensheid. Het revolutionaire aan Bitcoin is dat er geen centrale instantie of regelgever is, zoals een centrale bank, die aan de knoppen draait. De uitgifte van nieuwe bitcoins en de controle van transacties wordt geregeld door het Bitcoin netwerk zelf. Het Bitcoin netwerk bestaat uit mensen zoals jij en ik die er zelf voor gekozen hebben om de Bitcoin-software te draaien.

De Bitcoin software maakt via het internet connectie met elkaar waardoor er een wereldwijd betalingsnetwerk ontstaat. Alle deelnemers aan het netwerk hebben een kopie van de blockchain waardoor er geen centraal punt is wat aangevallen of gemanipuleerd kan worden. De decentrale opzet maakt het dat nieuwe deelnemers eenvoudig en laagdrempelig mee kunnen doen aan het systeem en dat censuur onmogelijk is.

Openbaar / open-source

Alle transacties in de Bitcoin blockchain zijn openbaar inzichtelijk voor iedereen. De transacties en bitcoins zijn echter niet gekoppeld aan een persoon. Het is niet 100% anoniem want er zijn wel mogelijkheden om een bitcoin terug te leiden naar de bezitter. Beter is het om te stellen dat Bitcoin een hoge mate van anonimiteit heeft.

Bitcoin is ook gebouwd op het open-source principe. Dat wil zeggen dat de software openbaar is en door iedereen kan worden gecontroleerd op fouten en eventuele achterdeurtjes. Dit makt het ook mogelijk dat iemand de Bitcoin broncode pakt, deze wijzigt en daarmee een nieuwe munt creert. Dit is in de praktijk al vaker gebeurd en noemen we een Altcoin. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Litecoin.

Het voordeel van deze openbaarheid en anonimiteit is dat partijen elkaar niet hoeven te vertrouwen, niet hoeven te kennen maar elkaar wel kunnen controleren. Het enige wat je vertrouwt is het Bitcoin netwerk zelf, welke zoals gezegd weer werkt op basis van cryptografische en wiskundige principes.

Onveranderbaar

Als er gegevens toegevoegd worden aan de Bitcoin blockchain dan kunnen deze niet meer worden gewijzigd. Hierdoor kunnen uitgevoerde transacties kunnen niet ongedaan worden gemaakt. Dit maakt de blockchain tot een permante bron van waarheid. Hiernaast maakt het ook de zogenaamde digitale schaarste mogelijk welke voor de komst van Bitcoin en de blockchain niet mogelijk was.

Permissieloos

Bitcoin is permissieloos, dat wil zeggen dat je geen toestemming van iemand nodig hebt om mee te doen aan het Bitcoin netwerk. Het enige wat het netwerk vereist is dat je software draait die voldoet aan de regels. Iedereen kan dus zelf de Bitcoin software installeren en daarmee deel uitmaken van het netwerk.

Niet te censureren

Alle eerder genoemde eigenschappen van Bitcoin (decentraal, openbaar, overanderbaar en permissieloos) maken dat Bitcoin transacties niet te censureren zijn. Bij Bitcoin is er geen centrale partij die je ervan kan weerhouden om mee te doen, die je transacties kan blokkeren of die je kan afsluiten van het netwerk. Doordat de blockchain openbaar is en beveiligd wordt door de miners kunnen transacties niet teruggedraaid worden. Wordt er wel geprobeerd om een transactie terug te draaien, dan wordt dat opgemerkt door de rest van het netwerk en wordt de boosdoener geisoleerd. De niet-te-censureren opzet van Bitcoin, gecombineerd met de 4 eerder genoemde factoren leiden tot financiele soevereiteit. Waarom dat belangrijk is zullen we uitleggen in de sectie ‘Financiele soevereiniteit‘.

Geld in de cloud

Bitcoin kan je zien als “geld in de cloud”, je kan er altijd en overal bij en betalingen zijn op een snelle en veilige manier. Doordat het in de cloud zit houdt Bitcoin, net als het internet, geen rekening met landen, grenzen en tijdszones. Het is een netwerk dat altijd kan worden bereikt, zolang er een verbinding is met het internet.

Makkelijk uitgeven

Het uitgeven van bitcoins stelt niet meer voor dan het inscannen van een qrcode en het drukken op een knop op je computer of smartphone. Bij Bitcoin doe je, net als bij cashgeld, een zogenaamde “push”-transactie, jij stuurt het geld in plaats van dat het geld bij je afgeschreven wordt. Als je Bitcoin gebruikt hoef je niet meer allerlei instanties toegang te geven tot jouw bankrekening en de daarbij behorende persoonlijke gegevens.

Bitcoins versturen doe je:

– Direct, van persoon naar persoon
– Voor lage transactiekosten
– Zo anoniem als jij het zelf wilt
– Bijna net zo gemakkelijk als het versturen van een email
– Overal en altijd, via het internet
– Zonder tussenkomst van een bank of andere instantie.

Waarom zou je Bitcoins gebruiken?

Bitcoins zijn veelzijdig in hun toepassing en er zijn vele verschillende redenen om bitcoins te gebruiken, bijvoorbeeld:

  • Transacties kunnen niet gecensureerd worden.
  • Return on investment: dollar cost average
  • Transacties zijn onomkeerbaar. Geen aankoopfraude of “chargebacks” meer.
  • Voorspelbare en eindige inflatie tot max 21 miljoen bitcoins.
  • Transacties hebben een hoge mate van anonimiteit.
  • Internationale transacties zijn sneller dan het bestaande bankensysteem.
  • Lage transactiekosten, of je nu 0.1 of 1 miljoen bitcoins overmaakt.
  • Geen instap of abonnementskosten.
  • Geen voorwaarden of beperkingen.
  • Bitcoin is onafhankelijkheid van regeringen, grenzen, landen.
  • Mogelijkheid om zeer kleine bedragen over te maken (micropayments)
  • Mogelijkheid tot diversificatie vanuit euro/dollar.
  • Geen banken.
  • Financiele soevereiniteit!

Financiele soevereiniteit

Bitcoin geeft mensen voor het eerst sinds jaren weer toegang tot financiele soevereiniteit. Dat wil zeggen:

  • Je geld is van jou, en jij bepaalt wat je ermee doet, waar je dat doet en wanneer je dat doet.
  • Er is geen institutie die de waarde van het geld unilteraal kan beinvloeden, bijvoorbeeld door nieuw geld te maken of geld uit roulatie te nemen.
  • De waarde van het geld wordt vastgesteld door de markt op basis van vraag en aanbod.

Waarom financiele soevereiniteit belangrijk is zullen we uitleggen aan de hand van drie voorbeelden:

1. Persvrijheid

In december 2010 besloot betalingsverwerker Paypal de website Wikileaks af te sluiten van hun platform. Hierdoor hadden ze geen goede mogelijkheid meer tot het accepteren van donaties en dit had tot gevolg kunnen hebben dat ze hun activiteiten moesten staken. Paypal deed dit volgens eigen zeggen omdat ze geen zaken doen met partijen die “illegale praktijken faciliteren” maar het mag duidelijk zijn dat dit besloten werd na directe of indirecte druk van de autoriteiten.

Je kan het eens of oneens zijn met de keuzes van publicaties van wikileaks maar vaststaat is dat ze een luis in de pels waren voor de machtigen der aarde. Zo lieten ze, onder andere, zien dat een Amerikaanse gevechtshelicopter jounalisten doodschoot en dat er data was gemanupuleerd om het officiele climatechange verhaal te ondersteunen. In dit geval werd er de persvrijheid dus beperkt door paypal die Wikileaks vrijwel compleet afsloot van het internationale betalingsverkeer. Een regering Prive, en zeker al niet een privé bedrijf, zo deze macht moeten hebben.

De redding voor Wikileaks kwam in de vorm van Bitcoin welke ze in juni 2011 zijn gaan accepteren. Bitcoin werd hier dus gebruikt om de persvrijheid te garanderen.

2. Bescherming tegen inflatie

In ons eigen land, en in het buitenland, kunnen we dagelijks zien wat de effecten van inflatie zijn. Inflatie is in feite een onzichtbare belasting die zonder wetgeving wordt doorgevoerd. Zo wordt inflatie gebruikt om oorlogen mee te financieren of om de effecten van desastreus monetair beleid mee te maskeren. Zo print de ECB de afgelopen jaren al miljarden Euro’s waarmee ze assets van bedrijven opkopen om die te behoeden van de ondergang. Al dat nieuwe geld heeft uiteraard het effect dat je bestaande geld minder waard wordt. En dan moet je ook bijvoorbeeld denken aan het geld dat je spaart voor je oude dag.

Bij Bitcoin bestaat er een vastgestelde inflatie die stapsgewijs afneemt tot in, ongeveer, 2140 het laatste stukje Bitcoin uitgegeven wordt door het netwerk. Er is geen regering of instantie die bitcoins bij kan drukken en daarmee de bestaande bitcoins minder waard kan maken.

3. Bescherming tegen ‘bail-ins’ en kapitaalcontroles

In Cyprus kwamen in juli 2013 mensen, met meer dan 100.000 euro op de bank, erachter dat ze plotseling 47,5% armer waren. De regering had beslag gelegd op de fondsen van de Cyprioten in het kader van een financieel reddingsplan van het IMF. Typisch geval van een zogenamde bail-in. Ook werden tegelijkertijd restricties ingesteld op de hoeveelheid geld die mensen konden pinnen en/of overschrijven naar het buitenland, de zogenaamde kapitaalcontroles dus.

Dit lijkt misschien ver van ons bed, maar ook in Nederland zijn nu reguleringen ingevoerd op laste van de EU, die een bail-in hier ook mogelijk maken. Dit wordt gebruikt als de staat, en daarmee de belastingbetaler, een omvallende bank moet redden. Dankzij digitaal geld hoeft men straks niet meer perse een omvallende bank te redden. In plaats daarvan zullen de fondsen van de bank zelf aangesproken worden en dan hebben we het dus ook over jouw en mijn spaarrekening.

Bij Bitcoin kan er geen bail-in of kapitaalcontrole worden doorgevoerd want het is jouw geld en jij alleen hebt er controle over (als het uiteraard niet bij een exchange of andere derde partij hebt staan).

Waar kan je met bitcoins betalen?

Op steeds meer plaatsen worden Bitcoins geaccepteerd, je kan in Nederland bijvoorbeeld je eten bestellen met Bitcoin bij thuisbezorgd.nl of een appartement huren op terschelling. We zijn er nog lang niet maar de lijst blijfr groeien, misschien een leuk idee voor uw bedrijf? Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van alle plaatsen waar je kan betalen met Bitcoins.

Bitcoin kaart Nederland
– In Arnhem centrum en omgeving wordt er druk aan de weg getimmerd.

Hoe kan je zelf bitcoins accepteren?

Het accepteren van bitcoins is vrij eenvoudig, alles wat je nodig hebt is een bitcoin-adres waarop mensen je kunnen betalen. En wil je wel bitcoins ontvangen maar heb je geen zin om ze te bewaren dan kan je deze automatisch om laten zetten naar Euro’s door gebruik te maken van een zogenaamde payment provider. Het is snel, simpel en goedkoop, zonder voorwaarden of abonnementskosten.

Zie ook het artikel Bitcoins accepteren in je winkel of webshop voor meer info over hoe je bitcoins kan accepteren. We geven ook gratis “wij accepteren bitcoin” raamstickers weg. Je kan jezelf ook toevoegen aan de bitcoin-acceptanten lijst zodat men je beter kan vinden.

Hoe worden bitcoins gemaakt? (mining)

Bitcoins worden gemaakt door het Bitcoin netwerk zelf, dit proces heet mining. Om bitcoins te kunnen verdienen kan je meedoen aan het Bitcoin netwerk en de rekenkracht van je computer (of speciale hardware) inzetten om Bitcoin-transacties te verifieren en op te slaan. Als je hiervoor kiest doe je meteen mee aan een soort van loterij die je eens elke 10 minuten kan winnen.

Mocht je de winnaar zijn, dan krijg je een groot bedrag aan bitcoins, waarna de ‘loterij’ weer opnieuw begint met gelijke kansen voor iedereen. Dit proces wordt dus mining genoemd. Op deze manier worden de bitcoins gelijkmatig verspreid in het netwerk. Elke 10 minuten komen er dus 12,5 bitcoins bij en over een paar jaar zal dat gehalveerd worden naar 6,25 enz. tot er uiteindelijk 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn. Dit wordt ook wel aangeduid als een ‘halving’. De eerstvolgende halving kunnen we verwachten in 2020, op deze site zie je hiervoor een handige live countdown.

Meer uitleg over mining en alles wat erbij komt kijken kan je vinden in ons artikel: Wat is bitcoin mining.

Hoe wordt de Bitcoin prijs berekend?

Bitcoins worden op vele verschillende plekken verkocht en verhandeld en iedere plek heeft zijn eigen in en verkoopprijs. De prijs van Bitcoin wordt dus niet door een centrale instantie bepaald. De koers die wij gebruiken is de gemiddelde koers die verkregen wordt door het gemiddelde te nemen van alle grote zogenaamde exchanges en wisselkantoren. Op bitcoinspot.nl kan je deze koers ook terugvinden in euro en in dollar.

We hebben een uitgebreide uitleg geschreven over alle aspecten van de Bitcoin koers, deze kan je hier vinden.

Tien Bitcoin tips voor beginners

In de wereld van Bitcoin is er elke dag iets nieuws te beleven en met vallen en opstaan hebben we de afgelopen jaren een hoop geleerd. Aan de hand van deze ervaringen hebben we 10 tips voor je samengesteld zodat je de grootste valkuilen kan vermijden. Lees deze tips goed door voordat je van start gaat met het investeren in cryptocurrencies.

Tip #1: Bitcoin is een experiment: Onderwijs jezelf

Bitcoin staat nog in de kinderschoenen. Informeer jezelf en maak je bewust van alle kansen en alle risico’s. Lees dit gehele artikel goed door en kijk eens rond in de Kennisbank bovenin het menu op deze website. We hebben ook een handige, korte “Beginnen met Bitcoin” handleiding voor je in de aanbieding.

Tip #2: Bitcoin is NIET anoniem

In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord is Bitcoin niet anoniem. Bitcoin-adressen zijn niet gekoppeld aan een persoon maar de Bitcoin transacties daarentegen zijn volledig transparant en traceerbaar. Je kan Bitcoin daarom beter zien als pseudo-anoniem. Afgezien van het feit dat je uberhaupt niks illegaals hoort te doen zou ik er zeker niet Bitcoin bij gebruiken.

Tip #3: De Bitcoin koers kan hevig fluctureren, hou daar rekening mee.

De bitcoin-prijs kan heftig stijgen en dalen, het is een zeer volatiele koers die dagelijks grote procentuele wijzigingen kan maken. Werp eens een blik op onze veelbezochte wisselkoersen pagina, kies onder periode “all” en dan is verdere uitleg waarschijnlijk overbodig.

Tip #4: Investeer geen geld dat je niet kan missen

Deze regel kennen we al van de reguliere aandelen beurs, maar de strekking blijft hetzelfde. Ga er niet vanuit dat Bitcoin je gegarandeerd rijk zal maken en besef je ook dat je al je ingelegde geld kan verliezen. Investeer nooit meer dan je bereid bent om volledig kwijt te raken.

Tip #5: Kies een goede Bitcoin-wallet

Veilig opslaan van je Bitcoins is iets waarover je goed moet nadenken. Sla nooit grote hoeveelheden Bitcoin op in een online wallet en schaf bij voorkeur een hardware-wallet aan om je bitcoins mee op te slaan. Onze voorkeur gaat uit naar de Ledger Nano S. Zie ook onze “Beginnen met Bitcoin” handleiding voor meer info of raadpleeg het meer uitgebreide artikel: “Je bitcoins veilig opslaan hoe doe je dat?“.

Tip #6: Gebruik unieke, complexe wachtwoorden en 2FA

Velen van ons kiezen er uit puur gemak voor om voor meerdere sites hetzelfde (vaak simpele) wachtwoord te gebruiken. Hackers echter kunnen makkelijke wachtwoorden helaas eenvoudig kraken of raden en een wachtwoord kan ook gestolen worden uitlekken enz. Op zijn beurt kunnen dan al je accounts geopend worden door de boosdoener met alle ellende van dien. Gebruik dus daarom voor elk account een uniek en complex wachtwoord. Gebruik eventueel wachtwoord beheer software zoals keepass om al je wachtwoorden veilig op te slaan.

Zet, waar mogelijk, 2FA aan voor al je online diensten zoals wallets en exchanges. 2FA staat voor 2-factor authentication, op die manier moet je een wachtwoord opgegeven en ook bijvoorbeeld een code invoeren die je krijgt van een app op je telefoon. Op deze manier wordt de kans een stuk kleiner dan kwaadwillenden als jou inloggen en je bitcoins stelen. Wij raden aan om de Authy-app te gebruiken.

Tip #7: Maak back-ups!

Maak regelmatig back-ups van je bitcoins. Bitcoin-core en Electrum hebben bijvoorbeeld allebei de optie beschikbaar om een versleutelde backup te maken van je portemonnee. Doe dit op geregelde basis. Nogmaals: je zal niet de eerste (of de laatste) zijn die er op een dag achter komt dat al zijn bitcoins weg zijn. En wanneer ze eenmaal niet meer te bereiken zijn, dan zal je er ook nooit meer bij kunnen komen. Zie ook: Bitcoin software om mee te beginnen.

Tip #8: Wees paranoide / Pas op met oplichters

Wat ons betreft kan je tegenwoordig niet paranoide genoeg zijn als het gaat om het veilig houden van je gegevens. Zorg dat je computer voorzien is van een goede virusscanner en een goede firewall. Mocht je de mogelijkheid hebben doe dan al je Bitcoin-gerelateerde zaken op een aparte, schoon geinstalleerde pc. Voor extra veiligheid kan je linux gebruiken. Extra veiligheidopties zijn een VPN en brower-plugins zoals privacy badger. Kijk anders eens op https://laatjeniethackmaken.nl/ voor goede tips wat betreft het beschermen van je pc en of smartphone.

Wees extra voorzichtig met emails en aanbiedingen die te goed klinken om waar te zijn. Als je een bitcoin-gerelateerde email krijgt waarvan je de afzender niet kent gooi deze dan weg. Mocht een email toch verdacht echt lijken zweef dan eerst even met je muis over de links in het artikel (niet klikken!) zodat je kan zien of deze ook echt verwijzen naar de juiste locatie.

Tip #9: Controleer altijd je verzend- en ontvangst adressen

Als je bitcoin wil versturen of ontvangen, controleer dan altijd goed het bitcoin-adres. Bitcoin betalingen zijn namelijk onomkeerbaar. Als je bitcoins verstuurd naar het verkeerde adres of een verkeerd ontvangst adres opgeeft kan je ze als verloren beschouwen. Sommige software of online diensten geven je ook de mogelijkheid om de hoogte van de transactiekosten zelf te bepalen, let hier ook goed mee op!

Tip #10: Denk aan de belastingdienst

De belasting-regelingen betreffende bitcoin zijn in Nederland redelijk gunstig. Maar naarmate Bitcoin meer geaccepteerd wordt gaan ook regeringsinstanties zich er steeds meer ermee bemoeien. Je moet nu bijvoorbeeld al je hoeveelheid digitaal geld opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte en daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Hou dus een goede boekhouding bij en ga er maar van uit dat de belastingdienst, of een andere regerings-instantie, vroeg of laat van zich laat horen.

Aan de slag met Bitcoin

Beginnen met Bitcoin is niet ingewikkeld en hoeft niet veel tijd te kosten. Hieronder kan je lezen hoe je in 4 stappen zover komt dat je bitcoins kan versturen of uitgeven. We raden je wel aan om je eerst te verdiepen in Bitcoin en je bewust te worden van de kansen en risico’s.

Stap 1: Kies een wallet (Bitcoin portemonnee)

Om bitcoins te kunnen bewaren, versturen of ontvangen zal je een Bitcoin-wallet moeten kiezen. Je kan kiezen voor een hardware wallet, een online wallet, of je kan zelf een wallet installeren op je computer, of smartphone. Onze voorkeur gaat uit naar de hardware wallet. Bij onze partner cryptomaan kan je diverse hardware wallets kopen, onze voorkeur gaat uit naar de Trezor. Op bitcoin.org kan je een overzicht vinden van de meest gebruikte hardware wallets.
Mocht je niet willen wachten op een hardware wallet dan kan je ook op je computer of smartphone een wallet installeren. Voor de pc raden wij de Electrum Bitcoin wallet aan. Voor de smartphone gaat onze voorkeur uit naar de breadwallet. Je kan ook een account aanmaken bij een online wallet dienstverlener. Onze voorkeur gaat uit naar de blockchain.info wallet. Deze is makkelijk te koppelen met de app voor op je smartphone.

We raden je aan om het artikel: “bitcoins veilig opslaan, hoe doe je dat” om meer tips en uitleg te krijgen over het opslaan van je bitcoins.

Stap 2: Bitcoins ontvangen

Als je een wallet hebt gekozen kan je bitcoins gaan ontvangen. Bitcoins ontvangen kan je doen met behulp van je bitcoin ontvangstadres wat voor je aangemaakt wordt door de software of online/hardware wallet. Een bitcoin ontvangstadres is een reeks van cijfers en letters en kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien (voorbeeld walletadres!): bc1qmz2rq5sh7gd0khe2wrn27f93jc9gdw4csmse3w. We zullen hieronder laten zien hoe je bitcoins kan ontvangen op je computer of smartphone.

2.1: Bitcoins ontvangen in Electrum.

Als je ervoor gekozen hebt om Electrum te installeren op je computer dan gaat het ontvangen van Bitcoins als volgt.

  • Ga in Electrum naar het tabblad ‘ontvangen’.
  • Kopieer het bitcoin-adres wat te zien is bij ‘ontvangstadres’ en geef dit door aan degene die bitcoins naar je wil sturen
  • Het adres is ook beschikbaar in de QR-code die je aan de rechterzijde van het scherm ziet. Deze kan je scannen met een wallet app op een andere smartphone of via een simpele QR-code scanner app.
  • Als de bitcoins eenmaal verstuurd zijn kan je in het tabblad ‘Geschiedenis’ zien of de bitcoins ontvangen & bevestigd zijn.

In de onderstaande afbeelding kan je zien hoe het ontvangst-scherm eruit ziet in de Electrum bitcoin wallet.

Electrum betaling otnvangen
– Bovenstaande Electrum wallet wordt veel gebruikt, maar je kunt dit zelfde proces natuurlijk gebruiken bij elke andere betrouwbare Bitcoin wallet.

2.2: Bitcoins ontvangen via de breadwallet Bitcoin wallet

Als je ervoor gekozen hebt om de breadwallet Bitcoin wallet te installeren op je smartphone dan gaat het ontvangen van bitcoins als volgt:

  • Druk in de Breadwallet app rechtsonder op de ‘ontvangen’ knop.
  • Je ziet hier nu een QR-code die je, net als bij electrum, kan laten scannen door een andere wallet-app of QR-code lezer.
  • Ook kan je 1x drukken op de QR-code en dan wordt het ontvangst-adres gekopieerd. Je kan het adres nu plakken in een bericht of email.
  • Een andere mogelijkheid is om te drukken op de ‘delen’ knop. Dan krijg je de mogelijkheid om meteen een email of bericht te sturen met daarin het ontvangst-adres.
  • Als de bitcoin naar je verstuurd zijn dan kan je op het kruisje klikken om terug te gaan naar het transactieoverzicht. Hier kan je zien of de bitcoins ontvangen en bevestigd zijn.
Breadwallet ontvangen
– In de bovenstaande afbeelding zie je het ontvangstadres in de breadwallet bitcoin wallet. Met behulp van een van deze ontvangstadressen kan iedereen Bitcoins naar je sturen. Je kan zelf zoveel ontvangstadressen aanmaken als je maar zou willen.

Stap 3: Bitcoins bemachtigen

Als je eenmaal een wallet hebt en je weet je ontvangstadres, dan kan je deze gaan vullen met (fracties van een) Bitcoin. De snelste manier is om ze te kopen met Ideal bij een Bitcoin wisselkantoor. Wij raden aan om dit te doen bij onze partner Bitonic, dit is de meest ervaren en betrouwbare aanbieder van Bitcoins in Nederland. Alle Nederlandse wisselkantoren kan je vinden op onze links pagina.

Een meer omslachtige maar gemiddeld goedkopere manier is om ze te kopen via een Bitcoin exchange of ruilbeurs. Zie voor meer exchanges ook onze links sectie onder “Bitcoin exchanges“. Voor meer uitleg over het kopen en verkopen van Bitcoins kan je ook het artikel “Hoe kan je Bitcoin kopen & verkopen” lezen.

Als je ze niet wil of kan kopen zijn er ook nog andere mogelijkheden:
– Je kan bitcoin accepteren als betaalmiddel. Lees verder op: Bitcoin accepteren in je winkel of webshop.
– Je kan zelf Bitcoins maken door te minen. Zie hiervoor ook: kan je zelf bitcoins maken?.
– Er zijn sites waar je gratis bitcoins kan verdienen. Kijk verder op onze ‘gratis Bitcoins’ pagina.
– Kijk of er Bitcoin-handelaren bij jou in de buurt zijn op localbitcoins.com.

Stap 4: Bitcoins Uitgeven & versturen

Als je eenmaal Bitcoins hebt kan je ze uiteraard gaan uitgeven of versturen naar andere bitcoin-gebruikers. Je kan je Bitcoins versturen vanuit je Bitcoin wallet, het enige wat je nodig hebt is het bitcoin ontvangst-adres van de ontvanger. Internationaal kan je al op veel plaatsen met bitcoins betalen. in Nederland beginnen ook steeds meer sites Bitcoins te accepteren. Je kan hier terecht voor een uitgebreide lijst met winkels en webshops die bitcoin accepteren.